Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2017, 10:32
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Namiesto kostí sklo. Chystá sa revolúcia v úrazovej chirurgii?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pokiaľ sa plány vedcov naplnia, starostlivosť o pacientov so zlomeninami sa výrazne zmení.

Mnoho z nás si už určite niekedy zlomilo niektorú z kostí. Predkolenie, predlaktie či zápästie patria medzi frekventované časti tela, ktoré bývajú postihnuté zlomeninou. V tom lepšom prípade si nepríjemný úraz vyžaduje niekoľkotýždňové nosenie sadry, no v tom horšom prípade, pokiaľ kosť trčí von z tela, operačný zákrok a fixáciu kovovými implantátmi, čo obdobie rekonvalescencie výrazne predĺži. Americký vedec Larry Hench sa v uplynulých rokoch zaoberá otázkou, akým spôsobom by bolo možné zmeniť súčasný proces liečby tak, aby sa zvýšil komfort pre takto postihnutých pacientov.

Podarilo sa mu vynájsť bionický materiál, ktorý by ľudské telo nemalo odmietnuť. Tzv. biosklo sa počas poslednej dekády úspešne používa vo forme prášku na liečbu drobných zlomenín alebo ako zložka zubnej pasty, kde uvoľňuje ióny dôležité pre správnu obnovu zubného chrupu. Desať rokov je dlhá doba, zvlášť v medicíne, kde sa nové objavy prezentujú prakticky na dennej báze. Inak tomu nie je ani v prípade bioskla, ktoré v najbližšom období bude čeliť veľkej výzve. Hench sa domnieva, že mierna úprava v zložení môže umožniť jeho unikátne vlastnosti využívať vo veľkom. Tzv. bouncy bioglass sa od svojho predchodcu líši najmä tým, že už nie je krehké, ale za to veľmi ohybné.

Materiál s takýmito vlastnosťami by mohol v budúcnosti nahradiť kovové implantáty a poškodenú kosť v okamihu spevniť natoľko, že pacient nebude po jeho aplikácii potrebovať barly ani podstupovať následne vybratie implantátov, ako je tomu dnes zvykom. Nejedná sa pritom o jeho jediné možné využitie. Tým ďalším by mohla byť obnova poškodenej chrupavky. Chrupavka je rovnako ako kosť dôležitým spojivovým tkanivom v ľudskom tele, ktoré sa od kosti líši, a preto by sa aj prípadný implantát musel tejto skutočnosti podriadiť a byť dostatočne mäkký a ohybný. 

Pokiaľ sa výskum podarí v najbližšom období uplatniť v praxi, londýnska Imperial College, kde Larry Hench pôsobí, by si mohla pripísať ďalší významný objav. Jeho tím ale čaká ešte dlhá cesta za vysnívaným úspechom. Ak sa časový harmonogram podarí dodržať, revolúcie v oblasti úrazovej chirurgie, resp. traumatológie, by sa sme sa mohli dočkať v priebehu najbližšieho desaťročia

Domov
Zdieľať
Diskusia