Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2017, 14:35
Čas čítania 0:00
Dominik Ján M.

Vodné plochy v okolí Košíc, ktoré poskytujú osvieženie počas letných dní. Na svoje si prídu milovníci prírody aj športovci

ZAUJÍMAVOSTI KOŠICE
Uložiť Uložené

Návštevníkov lákajú na relax, vodné športy či turistiku.

Leto je v plnom prúde a horúčavy nám neraz znepríjemňujú dni. Skvelým spôsobom, ako bojovať proti vysokým teplotám, je návšteva kúpalísk alebo prírodných vodných plôch. Vďaka projektu Refresher Leto (#1, #2, vlog) sme navštívili tie najväčšie a najzaujímavejšie z východného Slovenska – Zemplínsku Šíravu, Domašu či lom Skrabské.

Tentoraz sa zameriame na jazerá a umelo vytvorené vodné nádrže v blízkosti metropoly východu. Viac alebo menej známe, poskytujú skvelú formu oddychu, nemusíš za nimi ďaleko cestovať a spríjemníš si pekelne horúce dni.

Takmer všetky sú aj skvelo prístupné a v okolí niektorých máš aj možnosť preskúmať ich nádherné okolie.

Vodná nádrž Ružín

Ružín vybudovali a dokončili v roku 1973 na rieke Hornád pre zabezpečenie dodávky úžitkovej vody do bývalých železiarní VSŽ a výrobu elektrickej energie v špičke. Vďaka tomu vznikla pre Košičanov a ľudí z blízkeho okolia veľmi atraktívna rekreačná oblasť. Ružín sa rozprestiera na 455 hektároch vodnej plochy a má dĺžku približne 15 km. V rekreačných oblastiach pozdĺž celej nádrže si užiješ kúpanie, chytanie rýb, vodné bicykle, člnkovanie či romantickú plavbu na ostrov jednej z najkrajších priehrad na Slovensku. Ak by si si chcel aktívne oddýchnuť turistikou, lesy a vrchy okolo Ružína sú plné chodníkov s dychberúcimi výhľadmi.

Vodné plochy v okolí Košíc, ktoré poskytujú osvieženie počas letných dní. Na svoje si prídu milovníci prírody aj športovci
Zdroj: REFRESHER/janyck

Jazero v Košiciach

Vskutku originálny názov Jazero má vodná plocha nachádajúca sa priamo v meste na sídlisku Nad Jazerom. Pôvodné štrkovisko sa stalo vynikajúcou atrakciou na letné dni v Košiciach. Jazero je obklopené rekreačným areálom. Nájdeš tu pieskovú pláž, množstvo bufetov, ihrísk a požičovňu plavidiel. Veľkým lákadlom je aj vlek na wakeboarding. Hoci v minulosti Jazero čelilo problémom so sinicami, v kúpacej sezóne 2017 je voda Regionálnym úradom zdravotníctva označená za vhodnú na kúpanie.

Vodná nádrž pod Bukovcom

Často prezývaná aj jednoducho Bukovec, no toto označenie nie je správne, keďže skutočný Bukovec je väčší a neprístupný verejnosti na kúpanie. Je vybudovaná na potoku Ida ako zásobáreň vody pre železiarne. Počas letných mesiacov je mimoriadne obľúbená. Nachádzajú sa tu tri pláže, jedna veľká a dve menšie. Nachádzala sa tu aj jedna platená, no momentálne je zatvorená. Ponúkajú kamienkovú pláž a bufety s občerstvením. Okrem týchto tu nájdeš aj menšie plážičky popri brehu nádrže. Nádherná príroda osloví aj turistov či cyklistov.

Vodné plochy v okolí Košíc, ktoré poskytujú osvieženie počas letných dní. Na svoje si prídu milovníci prírody aj športovci
Zdroj: REFRESHER/janyck

Jazero Izra

Nenápadné horské jazero ukryté v srdci Slanských vrchov takmer 40 km juhovýchodne od Košíc. Horší prístup však dokonale vynahrádza svojou krásou. Pri romantickom jazere v lesoch podhoria Milič sa môžeš ubytovať v chatke, navštíviť bufet, ak ťa pochytí hlad, alebo si prenajať loďku. Samozrejmosťou je aj povolenie na rybolov. Región, v ktorom sa nachádza, je taktiež plný turistických chodníkov. S jazerom sa spája aj povesť o pôvode jeho mena. Izra bola dcéra tureckého veľkovezíra a zamilovala sa do uhorského grófa, ktorý však ležal tureckému vezírovi v žalúdku. Keď sa spolu s Izrou člnkovali, vezír po ňom vystrelil z luku a zabil ho. Izra sa vrhla za svojou láskou do vody a už sa nevynorila.

 

A post shared by Béres Márton (@beresmarci90) on

 

Vodná nádrž Sigord

V obci Kokošovce sa nachádza vodná nádrž Sigord, pôvodne slúžiaca na protipovodňovú ochranu. Hoci k nej majú oveľa bližšie Prešovčania, od Košíc je vzdialená asi 40 km. Táto rekreačná oblasť v minulosti postupne chátrala, až nádrž nakoniec vypustili. Našťastie ju zrenovovali a opätovne napustili. V súčasnosti sa využíva na chov rýb. Na vlastné riziko sa tu môžeš aj kúpať, no riskovať sa ti asi neoplatí, keďže hneď vedľa nádrže bolo vybudované rekreačné zariadenie Opalex Sigord.

 

A post shared by m_k_ (@divemaky) on

 

Vodná nádrž Byšta

Smutný osud naopak zastihol vodnú nádrž v osade Byšta-kúpele. Leží neďaleko jazera Izra, od ktorého sem vedie červená turistická trasa. Kedysi kúpele, no dnes už len chátrajúci objekt. Vo vodnej nádrži sa smieš kúpať iba na vlastné riziko. Všetky turistické zariadenia sú zavreté, takže sa musíš spoľahnúť na seba. 

 

Štrkovisko Krásna

Na kraji Košíc, v tesnej blízkosti mestskej časti Krásna nad Hornádom a sídliska Nad Jazerom, nájdeš štrkovisko Krásna. Aj keď je primárne využívané rybármi, odvážlivci sa sem na vlastné riziko v lete chodia kúpať, niektorí dokonca úplne nahí. Otázna je kvalita vody, keďže neďaleko štrkoviska ľudia ignorujúci kvalitu životného prostredia vytvorili nelegálnu skládku odpadu. 

 

A post shared by Brano Kotik (@branosvk) on

 

Lom v Rudníku

Podobne ako lom Skrabské, aj v dedine Rudník pri Moldave nad Bodvou sa nachádza opustený lom. Od roku 1996 sa tu ťažil kaolín a íl. Dnes sa tu už neťaží, a tak sa na vlastnú zodpovednosť môžeš kúpať v nádhernom prostredí, v ktorom zabudneš, že si na stále iba na Slovensku. 

Vodné plochy v okolí Košíc, ktoré poskytujú osvieženie počas letných dní. Na svoje si prídu milovníci prírody aj športovci
Zdroj: Vika Mecková

Tak čo, navštíviš jednu z týchto vodných plôch aj ty?

Domov
Zdieľať
Diskusia