Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2017, 9:39
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Nepoznané príbehy, ktoré sa skrývajú za kultovými fotografiami. Marilyn Monroe prišla kvôli jednej z nich aj o životnú lásku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Aj fotografie majú vlastné príhody.

Každá fotografia má svoj vlastný príbeh. Súkromné zábery majú citovú hodnotu najmä pre ľudí, ktorí sa na nich nachádzajú, ale legendárne fotografie známe po celom svete zaujímajú takmer každého. Existujú stovky kultových fotografií, ktoré poznáš aj bez toho, aby si vedel, odkiaľ vlastne pochádzajú, a práve za nimi sa skrývajú tie najzaujímavejšie príbehy s detailmi, o akých si nikdy netušil. 

 

Vyplazený jazyk Alberta Einsteina

Albert Einstein v ten večer oslavoval svoje 72. narodeniny a krátko pred vznikom fotografie sa usadil do auta. Fotograf Arthur Sasse neváhal, prišiel až ku otvoreným dverám auta a požiadal Einsteina o fotografiu, pričom génius sa otočil, vyplazil na fotografa jazyk a ten všetko stihol zachytiť. Pôvodná fotografia bola dokonca väčšia, ale neskôr z nej vznikol len orezaný portrét, ktorý si obľúbil aj samotný Einstein.



Robotníci pri stavbe Rockefellerovho centra

Kultová fotografia zachytávala jedenástich robotníkov vychutnávajúcich si svoj obed vo výške niekoľkých stoviek metrov nad ulicami New Yorku, ale nebola úplne spontánna. Fotografia bola dopredu dohodnutá a aj keď muži na nej boli skutočnými robotníkmi, pri stavbe mrakodrapu Rockefeller Center fotografovi doslova zapózovali. Zaujímavosťou je aj to, že na fotografii máme slovenské zastúpenie v osobe Gustiho Popoviča, ktorý sa ako mnohí ďalší Slováci vydali za prácou do Ameriky.


The Beatles a Abbey Road

Album Abbey Road od legendárnej skupiny The Beatles sa stal svetoznámym vďaka svojej titulnej fotografii. Členovia kapely sa prechádzajú po prechode pre chodcov priamo pri nahrávacom štúdiu, ale ak si človek pozornr obzrie celú situáciu, vpravo vie rozoznať postavu človeka stojaceho pri aute. Išlo o amerického turistu, ktorý sa v tom čase rozprával s policajtom a dosť ho prekvapili muži prechádzajúci sa cez prechod, zatiaľ čo bola premávka obmedzená. O rok neskôr sám seba objavil na titulnej fotografii nového albumu The Beatles.


Oslavy konca druhej svetovej vojny na Times Square

Jedna z najpopulárnejších vojnových, a teda už povojnových fotografií vznikla priamo na newyorskom Times Square. Žena, ktorá je na fotografii zachytená, alebo to aspoň vždy tvrdila, sa volala Edith Shain a krátko pred jej vznikom cestovala na Times Square metrom, aby s ostatnými ľuďmi oslávila koniec druhej svetovej vojny a japonskú kapituláciu. V tom čase pracovala ako zdravotná sestra, a keď vystúpila z metra, dostala sa do náručia jedného z námorníkov a on ju odrazu pobozkal. Všetko zachytil fotograf Alfred Eisenstaedt a z fotografie sa stala legendárna momentka.


Afgánske dievča

Fotograf Steven McCurry precestoval v roku 1984 Afganistan, kde zbieral informácie a najmä fotografie o miestnom ozbrojenom konflikte. V jednom z utečeneckých táborov narazil aj na 12-ročné dievčatko s prenikavými očami, ktoré muselo utiecť zo svojej dediny, kde bolo zabitých viacero jej rodinných príslušníkov. Steve si ju hneď obľúbil a urobil niekoľko fotografií, ktoré sa potom stali jedným z mnohých symbolov afgánskej vojny. Afgánske dievča bolo dokonca v roku 2002 vypátrané, keď sa zistilo, že sa volá Sharbat Gula, stále žije vo svojej rodnej krajine a už sa stihla aj vydať.


Dali Atomicus

Vytvoriť fotografiu s názvom Dali Atomicus v roku 1948 nebola jednoduchá úloha. Fotograf Philippe Halsman bol dobrým kamarátom Salvadora Daliho, a tak sa nechal nahovoriť na to, aby spoločne zaznamenali bizarný moment v jeho štúdiu. Celý vznik fotografie mal trvať až 6 hodín a proces toho, ako Salvador s mačkami skáče a voda špliecha všade navôkol sa zopakoval až 28-krát, aby mohol byť záber privedený do dokonalosti.


Marilyn Monroe a jej nezbedné šaty

Aj keď väčšina z nás zrejme nikdy nevidela film Slameý vdovec z roku 1955, napriek tomu poznáme legendárnu fotografiu Marilyn Monroe a jej nezbedných šiat. Herečka si nakrúcanie užívala, aj keď sa scéna musela mnohokrát zopakovať dovtedy, kým neboli všetci z lietajúcimi šatami spokojní, avšak natáčanie si zaručene neužíval jej manžel Joe DiMaggio. Nepáčilo sa mu, že Marilyn má vo filme ukazovať veľkú časť svojho tela, a tak na ňu striktne dohliadal. Obaja sa onedlho nato rozišli.


Domov
Zdieľať
Diskusia