Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2017, 16:17
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Kia odhalila mestský crossover, ktorý je adeptom na veľký hit na našom trhu. Privítajte úplne nový Stonic

TECH KIA
Uložiť Uložené

V Amsterdame sme sa zúčastnili odhalenia ďalšieho malého SUV.

To, že automobily z kategórie SUV zažívajú posledné roky nemalý boom, netreba už nijak bližšie riešiť, pravdou však je, že obrovským hitom posledných mesiacov sú najmä malé, mestské SUV-čka. Ich výskyt na trhu možno prirovnať k hubám po daždi, no a v zásade sa tomu nedá ani čudovať. Dopyt hovorí jasnou rečou, a preto viaceré popredné automobilky promptne reagujú. Výsledkom sú tak vozidlá, ako Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona, Mazda CX-3, Opel Crossland X, Peugeot 2008, Renault Captur či chystaný Sest Arona. Najnovšie želiezko v ohni však v uplynulých hodinách predstavila značka Kia, ktorá v Amsterdame odhalila úplne nový model Stonic. Samotnej prezentácie sme sa navyše dokonca osobne zúčastnili, preto vám prinášame naše prvé dojmy priamo z Holandska, kde sme spoznali vážneho adepta na jedného z najúspešnejších malých crossoverov na našom trhu. Svetová premiéra naaranžovaná v zaujímavom urban štýle totiž priniesla naozaj vydarený počin, ktorý zaujme nielen atraktívnym dizajnom. Poďme však pekne poporiadku.

Kia odhalila mestský crossover, ktorý je adeptom na veľký hit na našom trhu. Privítajte úplne nový Stonic
Zdroj: REFRESHER / martinzmartina

Meno nového crossovera segmentu B je kombináciou pojmov Speedy a Tonic, čo sú názvy pre prvú a poslednú notu hudobnej stupnice. Kia tak už samotným označením naznačuje nový vietor v danej triede, a vydarené krivky to len a len potvrdzujú. Stonic stojí na platforme modelu Rio, čo napovedá, že naozaj ide o mestský crossover a ostatne, aj automobilka hovorí o tom, že novinka sa ani nesnaží hrať na niečo, čo v skutočnosti nie je. Zaujímavosťou pritom je, že doposiaľ nepoznáme podrobné informácie a aj na onom odhalení sme okrem dizajnu obdržali len základné fakty. To najdôležitejšie už však nie je tajomstvom, preto sa na novinku pozrime trošku detailnejšie.

Odporúčané
Kia Sorento po facelifte pripomína elektrickú EV9-ku, v ponuke pritom aj naďalej ostáva obľúbený naftový štvorvalec Kia Sorento po facelifte pripomína elektrickú EV9-ku, v ponuke pritom aj naďalej ostáva obľúbený naftový štvorvalec 30. novembra 2023, 18:00

Pokiaľ ide o dizajn, ten treba rozhodne pochváliť, nakoľko spoznávame ďalší model, ktorý je dôkazom toho, že Kia posledné roky produkuje esteticky veľmi príťažlivé automobily. Síce nie sme svedkami všakovakých estetických výstrelkov, ako nám predniesli značky Hyundai či Citroën, súhra moderných tvarov, trefných farebných kombinácií a viacerých efektných detailov vo výsledku prináša naozaj atraktívny a štýlový vizuál. Podobnosť s Riom pritom nie je v podstate vôbec evidentná, i keď hŕstka prvkov (zaslepená maska či tvar spätných zrkadiel) istú spojitosť naznačuje. Samozrejme, nechýba množstvo ochranných prvkov, ktoré sú pre segment SUV typické, čím vozidlo vyzerá mohutnejšie než v skutočnosti naozaj je. V ponuke bude široká paleta (farebnej) individualizácie, vrátane dvojfarebnej karosérie, pričom do oka padnú aj prepracované zadné LED-svetlá s pôvabnou grafikou či efektne navrhnutý C-stĺpik a riešenie strešných líšt.

Kia odhalila mestský crossover, ktorý je adeptom na veľký hit na našom trhu. Privítajte úplne nový Stonic
Zdroj: REFRESHER / martinzmartina

Narozdiel od exteriéru, interiér už prináša podstatne väčšiu podobnosť s Riom. Tvar palubnej dosky, výplne dverí, ale aj vztyčujúci sa 7" displej infotainmentu je už teda dobre známy, v ponuke napokon nebudú chýbať ani farebne odlíšiteľné detaily palubovky, ktoré dotvárajú moderný dojem a vnútrajšok tak vďaka ním oživia. Vyzdvihnúť pritom treba kvalitu materiálov, zatiaľ čo od vnútorného priestoru zázraky pochopiteľne čakať nemožno, predovšetkým vzadu. Posed za volantom je na pomery SUV nížší, predné sedadlá s ideálnou dĺžkou sedákov sú totiž ukotvené dosť nízko. Pre úplnosť dodajme, že objem batožinového priestoru je 352 litrov, spomenúť však treba aj vskutku slušnú svetlú výšku vozidla - 180 milimetrov.

Kia odhalila mestský crossover, ktorý je adeptom na veľký hit na našom trhu. Privítajte úplne nový Stonic
Zdroj: REFRESHER / martinzmartina

Motorová paleta sa bude spoliehať na dobre známe jednotky, podotknúť pritom treba, že ponuka agregátov bude relatívne široká. Benzínové motory zastúpia atmosférické štvorvalce 1.25 MPI a 1.4 MPI. Presné parametre zatiaľ nepoznáme, už teraz však vieme, že pod kapotu bude možné nasťahovať aj preplňovaný trojvalec 1.0 T-GDI s výkonom až 88 kW / 120 koní, no a pochopiteľne aj turbodiesel 1.6 CRDi, ktorý poznáme aj z modelu Cee'd. O prenos sily sa postarajú manuálne prevodovky, s pohonom všetkých kolies nepočítajte. Na záver dodajme, že Kia Stonic si svoju autosalónovú premiéru odkrúti na jesennom autosalóne vo Frankfurte, pričom na slovenský trh sa napokon dostane v poslednom štvrťroku. Dovolím si pritom tvrdiť, že (nielen) na našom trhu pôjde vzhľadom na trendy, súčasný dopyt a samotný dizajn o skutočne vyhľadávaný artikel. Inými slovami, myslím, že Kia trafila mestským SUV do čierneho a Stonic sa krátko po uvedení na trh stane jedným z najúspešnejších modelov značky. Cenové relácie zatiaľ zverejnené neboli.

Späť
Zdieľať
Diskusia