Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2017, 16:41
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

Veľký, dobre vybavený, ale aj škaredý smartfón s Androidom.

Nie všetky tohtoročné vlajkové lode lákajú potenciálnych zákazníkov na tenučké rámiky okolo displejov alebo netradičné materiály. Nájdu sa aj také, ktoré vymenili extravagantný dizajn za tradičnú a zároveň i unikátnu technologickú evolúciu, aby tak nadobudli určitú konkurenčnú výhodu. A presne takou cestou sa zas a znovu vydala renomovaná spoločnosť Sony, pretože jej hi-tech novinka Xperia XZ Premium má snáď všetko, len nie moderný vzhľad.

Aj keď koncom februára predstavený smartfón po vizuálnej stránke príliš nevyniká, hneď to neznamená, že nedisponuje nejakou silnou pákou. Pozornosť si totiž vie získať najmä svojimi útrobami, kde skrýva taký hardvér, aký nemá ani jeden kúsok s konkurenčnou značkou. Preto sa teraz pozrieme na všetko, čo z jeho prvotriednej výbavy stojí za zmienku.

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Konštrukcia a dizajn

Mohutná konštrukcia modelu Sony Xperia XZ Premium z kvalitne opracovaného kovu a odolného skla Gorilla Glass 5 rozhodne patrí medzi tie prémiové, no zároveň aj medzi tie najväčšie a najťažšie (Galaxy S8+ má 173 a iPhone 7 Plus zase 188 gramov).

Je pevná, elegantná a okrem toho, že sa v nej vidíte ako v zrkadle, sa aj dobre drží v rukách, pretože vás nikde nič nereže a ani netlačí. A keďže je naozaj hrubá, máte ju za čo uchopiť. Komplikácie s držaním v jednej ruke nebudú mať ani tí, ktorí vyfasovali menší vzrast. Ak sú ale vaše dlane a prsty čo i len trošku vlhké, smartfón môže kvôli klzkému povrchu veľmi rýchlo skončiť na tvrdej zemi.

Rozmery: 156 x 77 x 7.9 mm
Váha: 195 gramov

Materiály: Hliník, odolné sklo Gorilla Glass 5

Za pochvalu tu rozhodne stojí umiestnenie biometrického snímača, ktorý nenájdete na zadnej strane konštrukcie, pod displejom a ani v ňom, pretože je integrovaný priamo do Power tlačidla nachádzajúcom sa na boku smartfónu. Prečo ale tá pochvala? Presa vďaka skvelej ergonómii - ide o dobre prístupné miesto, kam bez väčších problémov dočiahne palec asi každého používateľa. Tlačidlo je navyše celkom dlhé a snímač odtlačkov sa rozprestiera po celej prístupnej ploche.

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Prednú stranu zdobí okrem ideálne svietiacej notifikačnej diódy i dvojica kvalitných reproduktorov, ktoré zabezpečujú priame smerovanie čistého stereo zvuku na používateľa mobilného zariadenia. Počas pozerania filmov sa tak nestane, že by niečomu náhodou neporozumel. Podobné skúsenosti mám s kúskami, kde je zvukový výstup umiestnený na bočnej alebo zadnej strane. 

 

Konštrukcia prešla certifikáciou podľa normy IP68, čo majiteľovi formálne zabezpečuje, že útroby elektronického zariadenia nepoškodí ani styk smartfónu s vodou alebo malými zrniečkami piesku. Oficiálne čísla spomínajú ponor do hĺbky 1,5 metra pod hladinou na dobu 30 minút. V súčasnosti už ale ide o úplne normálnu súčasť každého lepšieho modelu, takže tu nie je vôbec čo chváliť. 

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik
Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)

Dizajn Xperia XZ Premium zaujme iba tých, ktorí preferujú hranaté tvary a konzervatívnejšie konštrukčné prevedenia. Nie je na ňom vôbec nič výnimočné, o čom vás presvedčí prvý pohľad, nech už sa na telo pozeráte z akéhokoľvek uhľa pohľadu. Až hnusne hrubé rámiky nad aj pod displejom sú maximálne nevkusné a výhru nepredstavujú ani tie po bokoch. Občas mi prišlo, že držím dva až tri roky starý model, a nie tohtoročnú vlajkovú loď od jedného z najznámejších výrobcov spotrebnej elektroniky na svete.

Displej

4K rozlíšenie, podpora pre HDR videá a aj pestrá paleta farieb. Čo sa týka zobrazovacieho panelu, nič také momentálne nenájdete ani v jednom konkurenčnom high-end smartfóne. Nie je teda žiadnym prekvapením, že ide o jednu z hlavných predností Xperia XZ Premium, na ktorú láka zákazníkov s tými najšialenejšími požiadavkami. 

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Obrovský, až 5,46-palcový IPS LCD panel ponúka hustotu cez neuveriteľných 800 pixelov na jeden palec, čo je pri porovnaní s hustotou pixelov v Samsung Galaxy S8+ alebo v iPhone 7 Plus od Applu skutočne veľa. Ultra HD (4K) rozlíšenie ale zariadenie aktivuje až keď na displeji zobrazíme digitálny obsah v príslušnej kvalite. V opačnom prípade je aktivované nižšie, no energeticky efektívnejšie Full HD, aby tak prítomný akumulátor vydržal viac ako len pár hodín používania. 

Uhlopriečka: 5,46-palca

Technológie: IPS LCD (Triluminos, X-Reality Engine, HDR10)

Rozlíšenie: Ultra HD (4K) s hustotou až 807 pixelov na jeden palec

Zobrazovaný obraz je vďaka asistencii špeciálnej technológie Triluminos plný sýtych farieb, prostredníctvom čoho výrobca v postate kompenzuje výhody neustále populárnejších AMOLED displejov. A je to vidieť hneď po prvom kontaktne s displejom, najmä však na čiernej farbe, ktorá má na LCD prekvapivo blízko k realite. To najlepšie však príde, až keď spustíte 4K HDR video.

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

S tak bohatými vizuálnymi detailami, komplexnými svetelnými scénami a s pestrými či výraznými farbami ste sa na mobilnom telefóne zatiaľ nestretli. Nevýhodou je, že sa používateľ musí zaobísť bez High Dynamic Range videí z YouTube, pretože smartfónu momentálne chýba nevyhnutná podpora. S Netflixom a jeho súčasným obsahom problém už nebude, no toho na druhú stranu príliš veľa nie je. A ako ho nájsť? Do vyhľadávača aplikácie stačí napísať "HDR" a tá vám vzápätí zobrazí aktuálne dostupnú ponuku.

Nastavenia navyše ponúkajú viacero farebných režimov vrátane štandardného rozsahu sRGB, takže si na svoje prídu aj profesionáli, ktorí pri práci potrebujú čo najpresnejšie podanie farieb. Ďalšou z troch dostupných možností je základný režim s vyššie spomínanou zobrazovacou technológiou a aj takzvaný Super-vivid režim s ešte viac sýtejšími farbami, čo oceníte počas hrania alebo pozerania filmov.

Fotoaparát a kamera

Aj táto oblasť patrí medzi tie, na ktorých si v Sony dali skutočne záležať. Či už sa teda rozhodnete fotografovať alebo natáčať videá, za každých okolností budete nadmieru spokojní. A nielen s kvalitou. Mnohých z nás totiž určite poteší prítomnosť takých kapacít, s akými vieme vytvoriť dychberúco spomalené zábery. Reč tu je o kamere so schopnosťou zachytiť až 960 snímkov za jednu jedinú sekundu, z čoho následne vznikne krátky, no bezkonkurenčne detailný slow-mo moment. 

Rozlíšenie zadného: 19 MPx

Špecifikácie: clona f/2,0, EIS, 25 mm objektív, 1/2.3" senzor IMX400 ExmorRS, hybridný AF

Video: HD pri 960 fps

Rozlíšenie predného: 12 MPx

Špecifikácie: clona f/2,0, 22 mm objektív, 1/3" senzor

Záznam 960 fps záberu prebieha počas natáčania bežného videa a trvá približne 0,18 sekundy od stlačenia špeciálnej spúšte na displeji, ktorá sa nachádza hneď nad bežnou spúšťou kamery. V jednom videu si tak môžete vytvoriť viacero na sebe nezávislých slow-mo momentov, pričom každý trvá okolo piatich sekúnd. Menšia nevýhoda tu tkvie v tom, že potrebujete dostať do záberu neustále sa pohybujúci objekt, pretože trafiť ten správny okamih nedokáže pri uvedených podmienkach len tak hocikto.

 

Pokiaľ by som mal prirovnať úroveň kvality záberov, čím mám na mysli ako fotografie, tak aj videá, k úrovni kvality konkurenčných modelov, smartfón Sony Xperia XZ Premium zaradím niekde medzi súčasnú špičku rebríčka odborného webu DxOMark, kde figuruje HTC U11, Google Pixel či Galaxy S8 z dielne juhokórejskej spoločnosti Samsung. V Sony tentokrát siahli po úplne novom senzore s označeným IMX400 ExmorRS, ktorý prináša oproti predchádzajúcej generácii presnejšie vyváženú bielu farbu, bohatšie detaily a aj k realite bližšie farby, píše web GSMArena.

19 megapixelový hlavný fotoaparát dokáže podať špičkový výkon aj po západe slnka, kedy vás doslova očarí nízky šum, množstvo zachyteného svetla aj detailov a tiež perfektná ostrosť záberu. Za nemalú pochvalu ale stoja i denné zábery, ktoré vyzerajú, akoby pochádzali z drahšieho kompaktného foťáku. Aplikácia fotoaparátu navyše sama vyberá najvhodnejší režim pre aktuálnu scénku, takže netreba vôbec nad ničím rozmýšľať.

Hardvérová výbava zahŕňa RGB senzor na precíznejšie zachytenie farieb, hybridné automatické zaostrovanie záberu (prediktívna detekcia fázy + laser) alebo užitočnú a zároveň dlhšie známu technológiu SteadyShot, čo je v tomto prípade 5-osá elektronická stabilizácia obrazu s asistenciou gyroskopu. 

Na fotenie je ale k dispozícii aj hardvérová spúšť, ktorú výrobca umiestnil na bok konštrukcie. S jej pomocou vieme pohotovo spustiť aplikáciu fotoaparátu alebo zaostriť na špecifický objekt, pričom ju stačí iba chvíľu podržať. Pre bežného používateľa možno nič zaujímave, no ak patríte medzi nadšencov do fotografovania s mobilom, budete si pochlebovať, pretože vám fyzická podoba spúšte výrazne spríjemní používanie. 

Výkon a systém

Sony Xperia XZ Premium nevyniká len displejom a fotoaparátom, ale aj svojim komplexným výkonom, ktorý dostal v obľúbenej benchmark aplikácii AnTuTu cez 150-tisíc bodov. Tie v praxi pocítite pri úplne všetkom, čo so smartfónom budete robiť. Používanie vás teda neprekvapí spomalenými reakciami systému a ani neplynulým behom graficky náročnejších hier. Všetko totiž fungovalo presne tak, ako sa na vlajkovú loď aj patrí. Reakcie na dotyk prstov boli navyše tak rýchle, že mi občas prišlo, akoby mám v rukách najnovší iPhone s perfektne optimalizovaným operačným systémom iOS.

Za tak vysokým výkonom smartfónu stojí kombinácia high-end čipsetu Snapdragon 835 a 4 GB operačnej pamäte, ktorú dopĺňa aj precízne vyladená grafická nadstavba systému Android 7.1 Nougat. Jej minimalisticky prevedené používateľské prostredie po vizuálnej stránke pripomína čistú verziu priamo od Googlu. Má však podstate viac nastavení či obšírnejšiu ponuku funkcií, a to vrátane legendárneho STAMINA režimu, prostredníctvom ktorého možno na úkor upozornení a výkonu predĺžiť výdrž batérie až o niekoľko hodín.

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Batéria

Napevno zabudovaná batéria zvládla smartfón udržať pri živote jeden celý nenáročný deň. Slovíčkom nenáročný mám na mysli počúvanie hudby, občasné surfovanie po webe, fotografovanie a chatovanie cez aplikácie (Messenger či WhatsApp), ale aj to, že som jeho displej nerozsvietil každých 15 minút. A ak aktivujete i spomínaný STAMINA, respektíve ešte šetrnejší Ultra STAMINA režim, získate nejakú tu šťavu navyše, čo sa potom dá využiť, napríklad, na hranie hier, ktoré pri graficky náročnejšom titule zožerie za hodinu a pol okolo tých 25 percent z 3 230 mAh kapacity.

Dopĺňanie elektrickej energie prebieha cez obojstranný USB C port a pokiaľ ste vybavení nabíjačkou s podporou pre technológiu Quick Charge 3.0, viete tak za pol hodinku od pripojenia telefónu nabiť okolo 43 percent z celkovej kapacity akumulátora, čiže viac-menej klasika. Škoda len, že ju neobsahuje základné balenie, preto je nevyhnutná menšia investícia. Niečo také by dnes malo byť základnou súčasťou výbavy každého jedného high-end modelu. Predovšetkým, ak hovoríme o tak drahom kúsku ako je Sony Xperia XZ Premium.

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Sony Xperia XZ Premium

Novinka so značkou Sony je určená pre toho, kto preferuje konzervatívnejší dizajn a zároveň mu záleží na pokročilom hardvéri aj bezproblémovo fungujúcom softvéri. Xperia XZ Premium nesie náklad moderných technologických vymožeností ako na vytváranie, tak aj na konzumáciu kvalitného digitálneho obsahu.

Enormne jemný 4K HDR displej a ani slow-mo HD videá, ktoré natočíte pri rýchlosti až 960 snímok za jednu sekundu, zatiaľ neponúka ani jeden konkurenčný smartfón, a to z tejto japonskej vlajkovej lode robí niečo naozaj výnimočné. Keby nebolo tej vizuálne zastaralej konštrukcie, hodnotenie mohlo dopadnúť podstatne lepšie. Nevadí Sony, snáď nabudúce. 8/10

Sony Xperia XZ Premium nájdeš v e-shope nikita.sk

Dychberúci 4K HDR displej a 960 fps videá v HD. Sony Xperia XZ Premium patrí medzi technologickú špičku (Recenzia)
Späť
Zdieľať
Diskusia