Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2017, 16:25
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

5 starších slovenských rapových albumov, ktoré definovali dobu a oplatí sa na ne zaspomínať

HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Rapový žáner sa na Slovensku vyvíjal dlhé roky, počas ktorých sme sa dočkali množstva zásadných projektov.

Slovenský rap prešiel od svojich úplných začiatkov z minulého desaťročia obrovskými zmenami a väčšina jeho súčasných fans by vlastne ani nechápala, prečo ho skalní v tejto "oldschool" forme vôbec počúvali a možno aj počúvajú dodnes. V porovnaní s dneškom sme často ako fanúšikovia dostávali nie úplne kvalitné nahrávky, keďže samotná technika zaostávala a hudobné inžinierstvo bol pre väčšinu dosť neznámy pojem. Samozrejme chápeme, že dnes spomenuté projekty nikdy nemohli zaznamenať také views a úspech, ako je to možné v roku 2017, keďže rapové publikum sa niekedy rátalo na tisíce. Teraz sa už nebojíme povedať, že sú to státisice ľudí viacerých generácií. 

V dnešnom článku nenájdeš albumy Kontrafaktu, H16 ani Kaliho. Skôr sme sa snažili vytiahnuť staršie veci definujúce dobu, v ktorej vyšli, no zároveň ich autorom v žiadnom prípade nešlo o to, aby ich poznali všetci. Aj keď pochopiteľne sa sláve bránil len málokto. Poďme sa teda pozrieť na päťku albumov, ktoré ti zaručene doplnia mozaiku toho, ako vyzeral a čo znamená slovenský rap pre najvernejších nadšencov, keďže aj tí majú veľkú zásluhu na tom, že tento žáner vôbec v našich končinách prežil. No a tí s dokonalým prehľadom aspoň majú možnosť zaspomínať.

5 starších slovenských rapových albumov, ktoré definovali dobu a oplatí sa na ne zaspomínať

Delik a Bene - Záblesky geniality, úlomky šialenstva

Tento projekt dvoch lyrických bláznov pochádza z roku 2010 a do dnešného dňa je bez pochýb v top desiatke toho, čo na Slovensku kedy vyšlo. Presne takto znie album, keď ho interpreti robia nenútene, bez vypočítavosti a akéhokoľvek tlaku. Vtedy sme vlastne ani netušili, že sa niečo podobné chystá, jednoducho si to jedno ráno našiel na fóre a s úžasom rotoval vo Winampe. Delik z Mojej Reči a Bene za Modré Hory dokázali spraviť album, ktorý ma dušu a každú zo skladieb by sme mohli skôr definovať ako obraz. Ich schopnosť metaforicky aj exaktne opisovať najrôznejšie situácie im mohol závidieť skoro každý. Chalani sa perfektne dopĺňajú práve tam, kde je to najviac potrebné a keď počúvate Záblesky ako celok, určite si všimnete aj zaujímavý koncept od úvodu až po záver. 

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Za spomenutie určite stoja aj Pekove a Rolandove hudby a samotný výber tém. V jednom zo starších rozhovorov Delik prezradil, že pôvodný plán bol spraviť len jednu skladbu, no keďže sa s Benem dokázali naladiť na spoločnú vlnu a obaja sú výborní textári, bolo by chybou nepokračovať. Chvíľu sa potom ešte hovorilo aj o druhom pokračovaní, no toho sme sa žiaľ do dnešného dňa nedočkali. Neskôr ešte Bene a Supa (ako Rene Gát a Roman Dick) vypustili podobný projekt s názvom Pár listov z roku 2009

Danosť - OdDanosť

Danosťa si drvivá väčšina z nás spája najmä so zoskupením Gramo Rokkaz, ktoré bolo dlhé roky útočiskom pre DJov, hudobných producentov a v neposlednom rade aj raperov. Aj projekt OdDanosť uzrel svetlo sveta pod týmto labelom ešte v roku 2008 a dovolím si tvrdiť, že na svoju dobu išlo o jeden z najrelevantnejších počinov vôbec. Pre Danosťa bol toto debutový počin aj napriek tomu, že na scéne pôsobil cez desať rokov, a tak bola na mieste otázka, či vôbec dokáže sólovo zaujať. Tieto predsudky však predpokladám u každého opadli po prvom vypočutí a tento album mal všetko, čo sme od neho očakávali. A ešte aj niečo naviac.

Danosť bol vždy výborným lyrikom a cudzia mu nie je ani technika a cit pre hudbu, čo je v konečnom dôsledku to najdôležitejšie. Zároveň nejde o jednotvárnu a tematicky nudnú záležitosť. Podľa môjho názoru je fascinujúce počúvať po (skoro) desiatich rokoch album, ktorý opisuje tamojšiu dobu. Taký malý stroj času. Danosťa som vždy vnímal ako introverta, ktorý na seba nerád poukazuje a možno aj preto jeho fanúšikovská základňa nemala perspektívu rozširovať sa, no stále je to bez pochýb kvalitný raper. Na albume OdDanosť si dokonca aj sám odprodukoval približne polovicu skladieb a ak máš niekedy chuť na dávku poctivej domácej tvorby, toto je správna voľba.

Tragikomix - J*bať Mixtape

Tragikomix sa vždy od zvyšku pomyselnej slovenskej scény do veľkej miery dištancoval a ich pôsobenie sme vnímali dosť individuálne, čo sa v konečnom dôsledku ukazuje aj teraz. Ak by sme mali ich tvorbu charakterizovať na základe tém, určite ide o typický sídliskový rap, avšak v tak trochu netradičnom šate z pohľadu Teslu, ktorý si bez pochýb všetko, o čom rapuje, aj skutočne zažil. Veľmi charakteristickým zvukom boli už vtedy títo žilinskí chalani úplne inde a celkový dojem len podčiarkoval Teslov jedinečný prejav. 

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho   REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Čo sa týka tohto projektu z roku 2007, do istej miery ide pravdepodobne o recesiu a je snáď každému jasné, že TKX to nikdy nerobil pre zisky či obrovské predaje. Skôr pre ľudí, ktorí ich životný štýl chápu a možno sa s ním do istej miery stotožňujú. V každom prípade je to počin, na ktorý by sa v žiadnom prípade nemalo zabúdať. No a vlastne je aj ideálny čas si ho pripomenúť, keďže v horizonte najbližších týždňov sa môžeme po dlhých rokoch tešiť na nový projekt z tejto dielne s názvom Z východnej Európy na strechu sveta. Doslova. A môžeme si byť istí, že to bude silný storytelling a zrkadlo Teslovho života presne tak, ako J*bať mixtape.

Opak - Otvorenie

Opak bol v minulosti členom skupiny A.M.O., ktorá dlhodobo pôsobila ako pevný pilier scény a postarala sa o viacero zásadných skladieb. Otvorenie z roku 2008 bolo jeho debutovým a dodnes jediným albumom, aj keď je vo všeobecnosti známe, že Opak chystal až štyri sóla, pričom ich názvy mali začínať na všetky písmena z jeho mena. Napriek tomu dokázal na tomto projekte ukázať vlastne všetko, vďaka čomu sme ho mali radi. Aj keď si to možno vtedy mnohí neuvedomovali.

Otvorenie vo viacerých skladbách nezapadalo do toho typického striktného uličného rapu, ktorý sa k nám tlačil z každej strany. Na multižánrovosť sa však niekedy nepozeralo ako na schopnosť tvoriť rozmanitú hudbu, ale skôr ako neschopnosť zaradiť sa. Opakovi nerobilo problém písať chytľavé texty a držať sa tých správnych melódií, čo sa odrazilo na skladbe Twist, ktorú dokonca v časoch minulých dostal aj do rádia. 

DMS - Teraz už naozaj

Pre všetkých fanúšikov Separa, ktorí si doteraz mysleli, že jeho kariéra začala beefom s Radikalom alebo dokonca sólovým albumom Buldozér, tu máme novinku. Nie je to pravda. Dokonca si niekedy ani nehovoril Separ. V každom prípade ide o jeden z najlepších projektov svojej doby, teda okolo roku 2008 a už vtedy sme na chalanoch mohli badať isté charakteristické črty, ktoré si s nimi spájame aj v súčasnosti. Medzi ne patrí aj výborný cit pre výber hudobných produkcií a samozrejme texty.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP REFRESHNI svoj playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Bez kvalitnej lyriky by však v minulosti obyčajný slovenský interpret "neprežil" a je príjemné sledovať, že v tejto disciplíne Dame aj Separ nezaostávajú. Zároveň je snáď veľmi zreteľne vidieť, akým kľúčom Separ a Dame vyberali témy na EP Teraz už naozaj a snáď nikto nemôže poprieť, že by to teraz bolo inak. Píšu jednoducho to, čo žijú a takto nejako by to pravdepodobne aj malo vyzerať. 

Ďakujem za pozornosť a dúfam, že bol tento článok pre mnohých z vás edukatívnym, no a tí ostatní aspoň zaspomínali na časy v slovenskom rape pred rokom 2010. Určite môžete v dohľadnej dobe očakávať aj pokračovanie, no teraz je na rade rebríček najlepších domácich skladieb za prvých šesť mesiacov roka 2017, takže hejterské komentáre si odlož na koniec júna. Vidíme sa!

Domov
Zdieľať
Diskusia