Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2017, 19:23
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dojazd až cez 600 km a aj rýchle nabíjanie. Elektromobil od špičkového dizajnéra odhaľuje špecifikácie

TECH
Uložiť Uložené

Dielo Henrika Fiskera je opäť bližšie k realite.

O tom, že ambiciózny start-up, za ktorým stojí renomovaný dánsky dizajnér z automobilového priemyslu, chystá svoju grandióznu novinku na štyroch kolesách, s elektrickým pohonom a nákladom moderných technologických vymožeností vrátane autonómneho riadenia až na úrovni 6., vieme už dlhšie. Nedávno sa navyše na svetlo sveta dostali živé fotografie, kde boli zachytené krivky jej športovo vyzerajúcej karosérie, a to hneď z viacerých uhľov pohľadu. 

A aby toho nebolo málo, avizovaný elektromobil EMotion v uplynulých dňoch odhalil aj časť hlavných technických špecifikácií. Čo nové sme sa teda dozvedeli?

Zverejnenie dojazdu na jedno nabitie a dĺžky nabíjania prítomného akumulátora má na svedomí sám šéf začínajúcej automobilky, Henrik Fisker, ktorý je vo svete známy najmä vďaka tvorbe ikonického dizajnu viacerých luxusných automobilov nesúcich značky BMW či Aston Martin.

Novinka z dielne spoločnosti Fisker by tak mala pri plne naplnenej kapacite a opatrnej nohe prejsť až cez 600 kilometrov, pričom maximálna rýchlosť vraj dosiahne okolo tých 270 kilometrov za hodinu. Najzaujímavejšie zo všetkého je ale to, že za 9 minút nabíjania vieme doplniť toľko šťavy, že dojazdu pribudne približne 160 kilometrov.

Bližšie detaily zatiaľ k dispozícii nie sú. Vieme iba o špeciálnom type Li-ion batérie (NMC). Dá sa však predpokladať, že siahli po pokročilom a zároveň unikátnom technologickom riešení, aké zatiaľ nikde inde nenájdeme, a na ktorom spolupracujú s odborníkmi z príslušného odvetvia. 

Výrobca začne prijímať predbežné objednávky od konca júla tohto roka, pričom predaj elektromobilu EMotion plánujú spustiť až niekedy v roku 2019. A cenovka? Potenciálni zákazníci si môžu pripraviť až okolo 130-tisíc dolárov, píše web TechCrunch.

Domov
Zdieľať
Diskusia