Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. júla 2017, 13:45
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Od črievok až ku klasickému kondómu. Ako vznikala verná pomôcka mužov a kto za ňou stojí?

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA USA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Úprimne, jeho históriou sa nezaoberal asi nikto z vás.

Rozmnožovanie je prirodzené pre každého živého tvora na Zemi, nakoľko je potrebné zachovávať druh. Ľudí je na svete už čosi vyše 7 000 000 000 a ako býva zvykom, nie každý súloží len z dôvodu splodiť potomka. Veď všetci vieme, ako to chodí. Nikoho nepoteší, keď zistí, že sa (neplánovane) stane otcom/matkou. Aby sa predchádzalo podobným nepríjemným situáciám, k dispozícii je pre každého veľmi užitočná vecička. Kondóm, alebo ak chcete prezervatív, pomohol obrovským množstvám párov po všetkých kútoch zemegule a najbližšie roky bude svoju primárnu úlohu určite plniť. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako vznikol a kto ho vôbec vytvoril?

Od črievok až ku klasickému kondómu. Ako vznikala verná pomôcka mužov a kto za ňou stojí?
Zdroj: jamaica-gleaner.com

Jeho príbeh začal... no, je ťažké určiť presný dátum. Prečo? No z dôvodu, že ľudia v dávnejších dobách používali rôznorodé veci, ktoré mali plniť úlohu dnešných "klasických" kondómov. Išlo o rybie črievka, krokodílie výkaly a ďalšie pochutiny, o ktorých sa dočítaš tu. Išlo o akúsi neznámu až do 16. storočia, kedy sa doktori začali zaoberať touto problematikou podrobnejšie. Pozorovali, skúmali a následne tvrdili, že ich pacienti používajú prezervatívy najmä ako prevenciu voči rôznorodým chorobám. Prvou známou osobou, čo bližšie popísala a charakterizovala kondóm, bol Talian Gabriele Falloppio. Chcel s ním bojovať voči šíreniu syfilisu. Dôkladným experimentom sa mu podrobilo vyše 1 000 mužov, z ktorých ani jeden spomenutú chorobu nedostal, a tak urobil menšiu osvetu. Aj napriek menšiemu pokroku sa aj nasledujúce storočia s obľubou stále využívali zvieracie črevá a ďalšie čudesné predmety. 

Odporúčané
Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia 21. marca 2024, 9:30

Nie všetci ich mali v láske. Mnohí muži sa pred nimi často štítili, a preto dostával kadejaké prirovnania od výmyslu sveta. Napríklad sám Casanova na margo používania prezervatívu zo seba vypotil: "Nebudem používať na sebe kožu mŕtvoly, aby som si dokázal, že som nažive." Svetoznámy Shakespeare ho nazval ako Venušinu rukavičku. 

Od črievok až ku klasickému kondómu. Ako vznikala verná pomôcka mužov a kto za ňou stojí?
Zdroj: artsci.case.edu

Neskôr, v polovici 19. storočia, sa na trhu objavili prvé gumové kondómy, ktoré v danom období "pokrývali" len žaluď penisu. Ľudia sa taktiež sťažovali, že sú príliš hrubé. Aj napriek tomu išlo o pokrok. Až v roku 1869 sa začali vyrábať dlhšie kúsky. Bohužiaľ, boli pomerne drahé a pre väčšinu spoločnosti ťažšie dostupné. 1873 bolo ľuďom v Spojených štátoch amerických dokonca zakázané si posielať kondómy či sexuálne hračky poštou. 

Od črievok až ku klasickému kondómu. Ako vznikala verná pomôcka mužov a kto za ňou stojí?
Zdroj: teara.govt.nz

Do celého príbehu sa v 1883 zapojil človek s menom Julius Schmid. Práve on vtedy založil dvoch predchodcov dnešného Durexu - (orig.) Sheik condom a Ramses condom. Bez výraznejšej konkurencie mu rýchlo stúpali zisky, až pokiaľ sa na trhu (1916) neobjavil Merle Leland Youngs, zakladateľ značky Trojan. Postupom rokov začali prezervatívy naberať na vážnosti, keď ich začali akceptovať aj lekári a doktori. Následne sa využila latexová guma a ďalší pokrok bol na svete. 

Od črievok až ku klasickému kondómu. Ako vznikala verná pomôcka mužov a kto za ňou stojí?
Zdroj: en.wikipedia.org

Počas druhej svetovej vojny sa výroba kondómov vo svete pohybovala v pomere 3 milióny kusov za deň. Zároveň klesla aj ich cena a automaticky sa zvýšila dostupnosť. Neskôr dochádzalo už len k rôznym výmyslom, ako napríklad farebné prezervatívy. Tie vznikli v Japonsku. A následne sa s jeho vývojom dostalo ľudstvo až do dnešnej podoby. 

Odporúčané
Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku 28. februára 2024, 12:30

Na záver zopár faktov. Každoročne sa predá viac ako 5 miliárd kusov kondómov. Až 60% študentov sa v anketách priznalo, že aspoň raz ho použili. Denne sa ich použije v priemere 14 000 000 kusov. A čo vy? Taktiež prispievate do štatistík?

Domov
Zdieľať
Diskusia