Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2017, 20:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Muž dostal 180 dní za mrežami, lebo policajtom odmietol prezradiť heslo na iPhone. Sudca rozhodol v jeho neprospech a naparil mu pol roka

ZAUJÍMAVOSTI IPHONE POLICAJT USA VÄZENIE
Uložiť Uložené

Američan sa však obhajuje, že heslo policajtom prezradil.

Obyvateľ Hollywoodu, 41-ročný Christopher Wheeler bol zadržaný a dotiahnutý na americký okresný súd v časti Broward len preto, že pri policajnej prehliadke odmietol odkomknúť jeho iPhone. V poslednej dobe sa v USA rieši závažný problém, a to, či majú mať príslušníci policajného zboru prístup k smartfónom podozrivých. Vždy sa to však ukončilo už na súde alebo pokutou, no podľa Miami Herald je toto prvý prípad s vážnejšími následkami. Christopher dostal absurdných 180 dní, čiže pol roka vo väzení. A pritom pri súde argumentoval, že policajtovi heslo prezradil. Muž bol podozrivý za zneužívanie dieťaťa a aj keď možno v smartfóne skrýval usvedčujúce informácie, zákon presne nešpecifikuje, či je povinný ich policajtom aj ukázať.

Muž dostal 180 dní za mrežami, lebo policajtom odmietol prezradiť heslo na iPhone. Sudca rozhodol v jeho neprospech a naparil mu pol roka
Zdroj: flickr.com | torbakhopper

O dva dni skôr, než incident s Christopehrom Wheelerom, sa ukončil proces s Američanom Charlesom Johnsonom, ktorý strážcom zákona oznámil, že si zložitý číselný kód na odomknutie smartfónu jednoducho nepamätá. Celý incident sa tiahol až jeden absurdný rok, kedy konečne sudca oznámil, že sa nedá dokázať to, že si Charles heslo pamätal. Ak sa však zamyslíme, vychádza z toho, že by mal byť policajtom prístup do smartfónu občana umožený. Čo si myslíš ty?

Anketa:
Mali by mať policajti prístup do smartfónu občana?
Áno, vždy.
Áno, keď je podozrivý z trestnej činnosti.
Nie, nikdy.
Áno, vždy.
1 %
27 Hlasov
Áno, keď je podozrivý z trestnej činnosti.
40 %
804 Hlasov
Nie, nikdy.
58 %
1163 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia