Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2017, 15:41
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Textile House: Najväčšia slovenská sieť sekáčov, v ktorej sa lovia unikátne kúsky oblečenia

MÓDA
Uložiť Uložené

Zahoď strach z noseného oblečenia a zaručene nebudeš vyzerať ako všetci ostatní.

Či už sa zaujímaš o oblečenie len z funkčného hľadiska alebo sleduješ pravidelne príval nových trendov, s otázkou udržateľnej módy sa už určite stretol aspoň raz každý z nás. Nikto totiž nechce, aby jeho oblečenie šili malé deti v Bangladéši a rovnako nechceme vyzerať ani ako 100 ďalších ľudí, ktorých stretneš bežne na ulici. Je totiž prirodzené, že móda odráža náš vlastný vkus ale nakoľko v domácich obchodoch nájdeš stále to isté a na exkluzívnejšie kúsky sa šetrí dlho, oveľa jednoduchšou cestou, ako sa odlíšiť v dave a zároveň pomôcť našej planéte je tak čoraz viac populárny second hand. Pri výrobe oblečenia totiž vzniká obrovské množstvo znečistenia a odpadu a väčšinu z vyrobených kúskov pritom ani nikto nechce nosiť. Známi hráči z fast fashion priemyslu sa už niekoľko rokov snažia očistiť svoje meno a použitý textil zbierajú na opätovnú recykláciu ale v second handoch je tento proces ešte o niečo jednoduchší a mnohé známe tváre ale aj progresívne mysliaci ľudia tak už dávno podľahli lovu na unikátne veci, ktoré nemá nikto iný.

Newyorský sekáč Community 54

Textile House: Najväčšia slovenská sieť sekáčov, v ktorej sa lovia unikátne kúsky oblečenia

Spoločnosť TEXTILE House bola založená v roku 1996 a jej cieľom je dovoz a predaj použitého textilu na Slovensko. V pomerne krátkom období sa im podarilo predávať 50% svojej produkcie u nás a druhú polovicu ponúknuť zákazníkom vo východnej a strednej Európe, Ázii alebo Afrike. Dnes prevádzkujú svoje predajne už v ôsmich krajinách Európy a na našom území majú 40 predajní od Bratislavy až po Košice. Ročne sa im darí vytriediť viac ako 18 000 ton oblečenia, ktoré zbierajú z celej západnej Európy a USA. V ich Seneckej triediarni sa tak oblečenie rozdelí podľa kvality do balíkov a z poškodeného textilu sa vyrábajú produkty pre automobilový priemysel alebo stavebníctvo. Rovnako sa však recyklujú aj všetky kúsky, ktoré sa nepodarí predať, čím je už spomínaný lov na módu ešte zaujímavejší.


Na rozdiel od tradičných obchodov máš totiž v TEXTIL House možnosť kúpiť vec, ktorú zaručene nebude mať nikto iný alebo z nej za pomoci nožníc a šijacieho stroja vytvoriť ešte unikátnejší produkt. S podobnou myšlienkou toitž na Slovensku vznikol napríklad aj projekt NOSENE a fanúšikovia streetwearu určite vedia, že Jerry Lorenzo vytvoril rovnako svojej značke Fear of God časť ponuky práve z vintage hudobných tričiek, ktoré sú nie len oveľa kvalitnejšie ako dnešné výrobky ale zároveň majú vďaka opotrebeniu a retro strihu aj lepší vzhľad.

Jerry Lorenzo na nákupe v talianskom sekáči, z ktorého vznikla časť jeho piatej kolekcie FoG

Textile House: Najväčšia slovenská sieť sekáčov, v ktorej sa lovia unikátne kúsky oblečenia
Zdroj: @jerrylorenzo
Textile House: Najväčšia slovenská sieť sekáčov, v ktorej sa lovia unikátne kúsky oblečenia
Zdroj: @jerrylorenzo

V TEXTILE house tak kúpiš nielen veci, ktoré nemá nikto iný ale zároveň sa ti môže podariť vyhrabať aj kúsok, ktorý má oveľa väčšiu hodnotu, akú zaň zaplatíš. V rámci Bratislavy totiž okrem ôsmich sekáčov TH funguje aj ich Vintage shop na Františkánskom námestí, zameraný práve na oblečenie z prémiových materiálov a od luxusných značiek. Second handy už dávno nie sú miestom, v ktorom nakupujú len bezdomovci a aj outfit za menej ako 20 € tak môže vyzerať oveľa lepšie, než keby minieš 500 € v niektorom z nákupných centier. Práve preto sme sa tak v spolupráci s TEXTILE House rozhodli priniesť ti nový seriál outfitov, v ktorom sa budeme snažiť dokázať všetkým Slovákom, že móda nie je len o peniazoch a predsudky z noseného oblečenia by už mali všetci dávno zahodiť za hlavu.

Textile House: Najväčšia slovenská sieť sekáčov, v ktorej sa lovia unikátne kúsky oblečenia
Zdroj: www.textilehouse.sk

#textilehouse #secondhand #spring #skirt #love #fashion

Príspevok, ktorý zdieľa Textile house (@textilehouse_secondhand),



Vintage ! Dnes Nová kolekcia   #vintageshopbratislava #realvintage #textilehouse #bratislava

Príspevok, ktorý zdieľa Textile house (@textilehouse_secondhand),



Domov
Zdieľať
Diskusia