Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2017, 11:41
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

BMW M8 bude! Vrcholné M-ko bude poháňať viac než 600-koňový osemvalec

TECH BMW
Uložiť Uložené

Nový rad 8 i jeho vrcholný model M8 vznikajú paralelne.

Ako ukázali posledné týždne, BMW to s prinavrátením radu 8 myslí naozaj vážne. Mníchovčania však oživenie legendy zobrali zhurta a okrem skutočne pôvabnej štúdie, ktorá má predznamenávať sériovú podobu, sme po novom svedkami už aj príprav vrcholného modelu. Popri vývoji štandardnej osmičky pracujú totiž inžinieri z divízie BMW M na plné obrátky aj na modeli M. Jeden z prvých prototypov BMW M8, zatiaľ ešte plne maskovaný, sa v uplynulých hodinách predstavil na jazdnej prezentácii ako súčasť sprievodného programu 24-hodinových pretekov na Nürburgringu. Postrehnúť tak môžeme tradičné prvky M-kových modelov na čele s väčšími prívodmi vzduchu, brzdovou sústavou či športovým výfukom so štyrmi koncovkami, čo vo výsledku naznačuje výrazne zvýšený výkon a dynamický potenciál vozidla. My však podrobnejšie parametre zatiaľ nepoznáme, dá sa ale predpokladať, že pod kapotou nebude nič iné ako dobre známa a osvedčená 4,4-litrová V8-čka, ktorú poznáme z tých najvýkonnejších bavorákov s plaketami M, vrátane novej M5-ky. Prevodovku bude zastupovať 8-stupňový automat, no a s najväčšou pravdepodobnosťou štandardom bude aj pohon xDrive. Pokiaľ ide o výkon, môžeme si byť istí, že to nebude menej ako 600 koní.

Odporúčané
BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii 14. októbra 2023, 10:00

Ako nás oboznámil sám Frank van Meel, prezident divízie BMW M, vývoj a vznik úplne nového BMW radu 8 a jeho vrcholného modelu M prebieha paralelne. M8-čka bude mať pochopiteľne základné gény radu 8, zároveň ale ponúkne zdokonalené jazdné vlastnosti so štedrou nádielkou dynamickej ostrosti, precíznosti a agilnosti. V konečnom dôsledku, práve tieto faktory ponúkajú onen zážitok z jazdy, typický pre BMW M. Kedy sa dočkáme novej vlajkovej lodi medzi M-kami, je na teraz otázne, súdiac podľa autentických fotografií je ale jasné, že na novinke už prebiehajú finálne testovania. Zaujímavosťou pritom je, že konštruktéri pracujú aj na pretekárskom modeli - BMW M8 GTE. Ten bude predstavovať i návrat BMW Motorsport do Le Mans, pričom predstavený bude už v prvej polovici tohto roka, nakoľko svoj pretekársky debut by malo GTE-čko zažiť na 24-hodinových pretekoch na okruhu Daytona už v januári 2018.

Späť
Zdieľať
Diskusia