Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. mája 2017, 17:59
Čas čítania 0:00
Martin M.

Ako spoznáš psychopata alebo tiež 20 kontrolných bodov, ktoré určovali dĺžku pobytu kriminálnikov vo väzení

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Test, v ktorom by si nechcel skončiť s najvyšším skóre.

Prednedávnom si tu mohol objaviť článok, v ktorom sme si rozoberali antisociálnu poruchu osobnosti, no na želanie niektorých čitateľov som sa rozhodol posvietiť si viac na psychopatiu a rysy prezentujúce takúto osobnosť. Možno sa čuduješ, prečo si psychopatiu ako poruchu osobnosti nenašiel v rozdelení porúch osobnosti, no má to veľmi jednoduché vysvetlenie. Americká psychiatrická asociácia (APA) totiž pri diagnózach mentálnych porúch v USA nepoužíva termín psychopat či sociopat. Ekvivalentom psychopatie sa však podľa APA dá nazvať aj antisociálna porucha osobnosti. Ak si článok o antisociálnej poruche osobnosti aspoň prebehol očami, určite vieš, že takúto osobu (môžeme tiež hovoriť o psychopatovi) najviac vystihuje nedostatok empatie, ľútosti, manipulatívne správanie, neustále klamanie a podobné správanie, ktoré častokrát vedie k nelegálnym činnostiam.

Ako spoznáš psychopata alebo tiež 20 kontrolných bodov, ktoré určovali dĺžku pobytu kriminálnikov vo väzení
Zdroj: marieclaire

Narozdiel od predošlých článkov si nebudeme charakterizovať psychopatiu a symptómy tejto poruchy osobnosti (keďže ich nájdeš pri antisociálnej poruche), no namiesto toho sa pozrieme na 20 charakteristických rysov, ktoré skompletizoval Dr. Robert Hare, profesor psychológie z Univerzity z Britskej Kolumbie. Z týchto rysov charakteristických pre psychopata vytvoril checklist, respektíve kontrolný test, podľa ktorého určoval dĺžku pobytu niektorých kriminálnikov. Podľa skóre dosiahnutého v tomto teste Dr. Hare zaradil kriminálnikov do rôznych tried od 0-3. Čím vyššie číslo, tým intenzívnejšie boli tieto rysy a osoba tak skončila vo väzení na oveľa dlhšiu dobu. 

Kontrolný test psychopatie podľa Dr. Hare 

1. Nenútené, no povrchné čaro - tendencia mať uhladené a pútavé vystupovanie, často doslova očarujúce, no zároveň verbálne jednoduché. Psychopat nie je vôbec plachý alebo bojazlivý vysloviť svoj názor. Oslobodil sa od spoločenských konvencií a vôbec mu nerobí problém prerušovať iných v rozhovore či skákať niekomu do reči.

2. Grandiózne sebavedomie - neuveriteľne nafúknutý pohľad na svoje schopnosti a obrovská sebadôvera a sebaistota. Psychopat je arogantný človek, ktorý verí, že je výnimočný. 

3. Náchylnosť na nudu - neustála potreba nových a vzrušujúcich stimulov, dokonca aj vykonávania vecí, ktoré sú riskantné a nebezpečné. Psychopat má často nízku sebadisciplínu pri vykonávaní úloh až do konca, pretože sa ľahko unudí. Nevydrží pracovať pri rovnakej úlohe, ktorá trvá dlhšiu dobu alebo pri úlohách, ktoré považuje za nudné či rutinné.

4. Patologické klamanie - môže ísť o dve podoby, a to mierna alebo extrémna. V miernej podobe je psychopat prefíkaný, lstivý a mazaný, no v extrémnej sa toto správanie ešte zhorší na podmanivé, bezohľadné, manipulatívne a nečestné.

5. Manipulatívnosť - využívanie podvodov, klamstiev či podvádzania k zneužitiu iných a dosiahnutiu svojich cieľov. Odlišuje sa od bodu číslo 4., nakoľko v tomto sa rieši aj vykorisťovanie a absencia ľútosti nad utrpením obetí.

Ako spoznáš psychopata alebo tiež 20 kontrolných bodov, ktoré určovali dĺžku pobytu kriminálnikov vo väzení
Zdroj: customgoldgrillz

6. Nedostatok ľútosti a viny - tendencia byť nezaujatý, chladný a bez štipky empatie. Zvyčajne sa tiež prejavuje pohŕdavým správaním. 

7. Plytké emócie - inak povedané aj ako emocionálna chudoba či obmedzený rozsah alebo hĺbka pocitov. Psychopat je chladný aj napriek náznakom otvorenosti.

8. Necitlivosť - nedostatok pocitov voči ľuďom vo všeobecnosti. Chladné vystupovanie, opovrhovanie a nedostatok taktu. 

9. Parazitický životný štýl - zámerné, manipulatívne, sebecká až vykorisťujúce správanie, ktoré vedie k finančnej závislosti na ostatných. To sa následne odráža v nedostatku motivácie, nízkej sebadisciplíny a neschopnosť zodpovednosti.

Ako spoznáš psychopata alebo tiež 20 kontrolných bodov, ktoré určovali dĺžku pobytu kriminálnikov vo väzení
Zdroj: Smithsonianmag

10. Nedostatok sebakontroly - nezvládanie kontrolovať svoje pocity, najmä hnevu a zmeny nálady. Psychopat nemá problém vyjadriť podráždenosť, znechutenie, netrpezlivosť a vyhrážať sa či už verbálne, alebo fyzicky.

11. Promiskuitné sexuálne správanie - povrchné vzťahy, náhodní partneri či udržiavanie viacerých vzťahov v rovnakom čase. Okrem toho aj pokusy nútiť druhých k sexuálnej aktivite alebo hrdo rozprávať o sexuálnom zneužívaní. 

12. Problémy správania v rannom veku - netradičné správanie pred dosiahnutím puberty, ktoré zahŕňa napríklad klamanie, krádeže, podvádzanie, vandalizmus, šikanovanie, vyhrážanie sa, úteky z domu, atď.

13. Nedostatok realistických dlhodobých cieľov - neschopnosť a pretrvávajúce zlyhávanie pri realizácii dlhodobých plánov a cieľov. Existencia psychopata je často bezcieľná a chýba mu smer života.

14. Impulzívnosť - nepredvídateľné správanie, takmer žiadne plánovanie, neschopnosť odolávať pokušeniu, frustrácii a naliehaniu. Psychopat postráda úvahy, v ktorých by zvážil dôsledky svojho správania. 

15. Nezodpovednosť - opakované neplnenie si svojich záväzkov, napríklad nezaplatenie účtov, neskoré dochádzanie do práce, neplnenie zmluvných dohôd a podobne.

Ako spoznáš psychopata alebo tiež 20 kontrolných bodov, ktoré určovali dĺžku pobytu kriminálnikov vo väzení
Zdroj: BigThink

16. Neschopnosť vziať zodpovednosť za svoje činy - psychopat často popiera zodpovednosť ako takú, nie je schopný ju prijať a snaží sa zmanipulovať iné osoby, aby tento názor prijali.

17. Krátkodobé manželstvá - nekonzistentnosť a nepoddajnosť sa prejavuje nielen vo finančných záväzkoch, ale aj v tých manželských. 

18. Kriminalita v puberte - problémové správanie vo veku od 13 do 18 rokov, väčšinou ide o nelegálne správanie, ktoré zahŕňa aspekty vykorisťovania, agresie, manipulácie alebo bezohľadnosti či nemilosrdnosti.

19. Zrušenie podmienok prepustenia - psychopat častokrát nedbá na prepustenie z väzenia a kvôli porušeniu pravidiel sa tam veľmi rýchlo vráti.

20. Kriminálna univerzálnosť - rozmanitosť trestných činov bez ohľadu na to, o aký typ trestného činu sa jedná.

Každopádne, ako pri každom článku o poruchách osobnosti, aj tu zopakujem, že tvorba diagnózy je komplexný proces a nie je možné podľa niekoľkých vlastností určiť typ poruchy, hoci v tomto prípade ide o naozaj konkrétny test a ak osoba spĺňa aspoň čiastočne väčšinu týchto bodov, bude vykazovať prinajmenšom náznaky psychopatie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia