Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2017, 11:42
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Architektka, ktorej alter ego je DJ-ing. Missberry bude súťažiť na BURN Residency na Ibize už tento mesiac

DJ-ING
Uložiť Uložené

DJ-ing je pre ňu ďalšia cesta, ako sa vyjadriť inak než architektúrou.

Za mixpult sa postavila prvýkrát pred troma rokmi. K DJ-ingu ju priviedol jej priateľ André Tribale, tiež známy DJ a dnes už chodia na akcie hrávať spolu. Pod umeleckým menom Missberry vyhrala slovenské kolo celosvetovej súťaže BURN Residency 2017, na základe ktorej sa dostala medzi top 25 DJ-ov z celého sveta. Svoj talent predvedie už 22. mája na Ibize, kde bude reprezentovať Slovensko a súťažiť o prvé miesto a výhru 100 000 €. Útla a nežne pôsobiaca žena, ktorá sa okrem DJ-ingu živí ako architektka nám poskytla rozhovor, v ktorom si môžeš prečítať o jej začiatkoch v hraní, o výhre v slovenskom kole BURN Residency, ale aj o tom, čo očakáva od cesty na Ibizu. Jej tvorbu si môžeš vypočuť na jej web stránke alebo na Facebooku.

Ahoj, na úvod nám povedz, kto je Katarína Malinová.

Som architektka a moje "alter ego" je djing. Djing je pre mňa ďalšia cesta, ako sa vyjadriť inak než architektúrou a dizajnom. Rada trávim čas s priateľmi a medzi ľuďmi, ale niekedy potrebujem byť len sama so sebou, asi ako každý. Vtedy počúvam dobrú hudbu, hlavne pri práci, alebo trávim čas v prírode či čítaním kníh o zvieratách, ktoré milujem.

Prečo Missberry?

Jednoducho, je to odvodené od slečna a časť môjho priezviska.

Architektka, ktorej alter ego je DJ-ing. Missberry bude súťažiť na BURN Residency na Ibize už tento mesiac
Zdroj: BURN Residency

Ako si sa dostala k djingu, koľko už hráš a aké sú tvoje začiatky?

Na začiatku Missberry ako djky, bol môj partner, André Tribale. Sám sa venuje djingu už veľa rokov. Nikdy predtým, by mi nenapadlo, že by som mohla byť djka aj ja. Vždy som sa na to pozerala s veľkým rešpektom a brala som to ako jeho nedotknuteľnú zónu. Postupom času som si začala hľadať treky sama a veľmi opatrne som mu ich podsúvala, až sa ma jedného dňa spýtal, či to nechcem skúsiť aj ja. Videl vo mne potenciál aj keď som sa toho veľmi bála. Bolo to pre mňa ako riadiť kozmickú loď, strašné množstvo gombíkov a tlačidiel ale potom som si povedala, že to skúsim a začala som sa učiť hrať. Moje prvé oficiálne vystúpenie som mala na svojej narodeninovej párty, ktorú sme spravili ako verejnú párty so zaujímavým zoznamom djov. Na plagáte som figurovala ako tajný hosť pod menom "Special Guest". Do poslednej chvíle nikto netušil, kto je tým hosťom, až kým som sa postavila za mix pult a začala hrať. Odohrala som svoj prvý hodinový set v živote a čo ma milo prekvapilo, že publikum ma prijalo veľmi pozitívne. Už v ten večer som dostala ponuku na ďalšie hranie. Najskôr som to brala ako prvé a posledné, ale ten chtíč bol silnejší, ako strach z hrania. Už je to viac ako tri roky, čo sa tomu venujem.

Na aký žáner sa sústredíš?

Inklinujem prevažne k deepovejším žánrom ako je deephouse, deeptech a deeptechno.  Mám rada hutnú basovú linku v kombinácii so slákovými nástrojmi ako sú napríklad husle. Celkovo sa mi v tejto hudbe páči, keď sa v nej objaví klasický hudobný nástroj.

Architektka, ktorej alter ego je DJ-ing. Missberry bude súťažiť na BURN Residency na Ibize už tento mesiac
Zdroj: BURN Residency

Máš nejaký vzor, ku ktorému by si sa chcela priblížiť?

Môj vzor je nemecký dj a producent Lexer, ktorého tvorbu som spoznala vďaka návšteve Watergate v Berlíne. Jeho tvorba mi úplne sedí, sú v nej emócie a klasické hudobné nástroje. Ďalej Magdalena, o ktorej som dlho nevedela, že je sestra Solomuna a v zastúpení techna Julia Govor.

Na akej najväčšej akcii si už hrala a aký to bol pocit?

Veľmi dobrý pocit som mala z hrania pri západe slnka na BeeFree 2014. Vtedy som hrala ako jediná žena na Housestage.

Porozprávaj nám o tvojej výhre v slovenskom kole BURN Residency.

Prihláškou do tejto súťaže bol 40 minútový set nahratý na Mixcloud. Hodnotenie bolo na základe počúvanosti, lajkov a stotožnení sa s ideou a žánrom Burn Residency na tomto sete. Dostala som sa do užšieho výberu 5-tich finalistov slovenského kola Burn Residency 2017. Ďalšou úlohou nás piatich bolo nahratie videa s krátkym predstavením sa a polhodinovým mixovaním setu. Video následne hodnotila porota, ktorá si ma vybrala. Ďalšie kolo súťaže bude v Bootcampe na Ibize od 22.5. - 26.5. 2017, kde bude spolu so mnou 25 súťažiacich z celého sveta.

Čo očakávaš od cesty na Ibizu?

Teším sa, že spoznám nových ľudí a samozrejme sa teším aj na mentorov, ako je napríklad Carl Cox, s ktorým sa nemáte šancu normálne stretnúť. Zároveň mám z tejto súťaže veľký rešpekt. Určite tam budú djs, ktorí hrajú dlhšie a majú viac skúseností. Nikdy predtým som nič podobné nezažila ale verím, že až sa navzájom trochu spoznáme, zavládne skôr priateľská ako konkurenčná atmosféra.

Aká je hlavná výhra?

Všeobecne nemajú djské súťaže až takú dobrú povesť. BURN Residency je ale trochu iný. Táto súťaž má koncept, má históriu a hľadá zaujímavých djs prostredníctvom jasne stanovených pravidiel. Preto si myslím, že práve táto súťaž môže začínajúcim djs priniesť reálnu príležitosť ako sa posunúť ďalej. Víťaz získa zmluvu na 100 000 € ako investíciu do jeho kariéry.

Architektka, ktorej alter ego je DJ-ing. Missberry bude súťažiť na BURN Residency na Ibize už tento mesiac
Zdroj: BURN Residency

Vo svete hudby a djingu sa pohybuješ na párty medzi mladými ľudmi, ide v podstate o zábavu. Zvykneš si pri hraní vypiť alkohol alebo sa nejak inak „namotivovať“?

Motiváciou pre mňa nie je alkohol, ale spätná energia od ľudí, pre ktorých hrám.

Čo je pre teba hlavnou inšpiráciou pri tvojej tvorbe?

Inšpiráciou sú moje pocity, momentálny stav a pozitívna spätná väzba od ľudí. Selekciu hudby vo svojich setoch prispôsobujem podľa toho, kde práve hrám a pre koho. Iné je mixovať set, ktorý hrám v rádiu počas dňa a iné je mixovať o polnoci v klube.

Architektka, ktorej alter ego je DJ-ing. Missberry bude súťažiť na BURN Residency na Ibize už tento mesiac
Zdroj: BURN Residency

Čo by si chcela v tomto smere dosiahnuť, máš nejaký veľký sen?

Asi ako pre väčšinu djov je mojím snom hrať na prestížnych festivaloch a v známych kluboch, ale podstatné je to, keď môžem ľuďom priniesť svojou hudbou príjemné pocity nech je to kdekoľvek a kedykoľvek.

Domov
Zdieľať
Diskusia