Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2017, 18:19
Čas čítania 0:00
Martin M.

Na odmietnutie reaguje náš mozog rovnakým spôsobom ako na fyzickú bolesť. Digitálna doba to všetko iba zhoršuje

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Viac priateľov, viac odmietnutí.

Každý z nás už v živote zažil nejakú formu odmietnutia. Nehovoríme iba o vzťahoch, teda o dobýjaní ženského srdca, ale aj o rôznych ďalších formách sociálneho odmietnutia, akým môže byť v istom zmysle napríklad aj ignorácia tvojich správ na internete (veľmi dobre známe “videné”). Hoci mozog rozlišuje medzi fyzickou a psychickou bolesťou, na oba podnety reaguje podobne a v tele dochádza ku uvoľňovaniu opioidov (konkrétne mu-opioidu, ktorý má v skratke utíšiť bolesť). Nezáleží pritom, či išlo o úder do tváre alebo o spomínané odmietnutie formou ignorácie na sociálnej sieti, mozog na tieto situácie reaguje rovnakým procesom. 

Na odmietnutie reaguje náš mozog rovnakým spôsobom ako na fyzickú bolesť. Digitálna doba to všetko iba zhoršuje
Zdroj: psychology.iresearchnet

V digitálnej dobe s prístupom na množstvo sociálnych sietí a platforiem, ktoré združujú ľudí po celom svete, sa stáva úzkosť a stres čoraz častejšie skloňovaným pojmom. Hoci na prvý pohľad sa môže zdať, že ignorácia či zablokovanie si nejakej osoby na internete je absurdná vec, ktorá nemôže spôsobiť žiadnu psychickú ujmu, opak je pravdou. V skutočnosti sociálne siete a médiá takúto bolesť len umocňujú a spôsobujú, že ju osoby zažívajú oveľa častejšie než kedykoľvek predtým. Samozrejme, skutočné odmietnutie tvárou v tvár je nepochybne horšie a bolestivejšie, no na druhú stranu sociálne médiá ti umožňujú byť v kontakte s obrovským množstvom ľudí, dokonca aj s ľuďmi, ktorých si nikdy v živote nevidel, no v rámci online života si si ich obľúbil. To však znamená aj väčší počet možnýchodmietnutí” vo forme ignorácie, nezáujmu o tvoje názory, fotky, správy a podobne.

Na odmietnutie reaguje náš mozog rovnakým spôsobom ako na fyzickú bolesť. Digitálna doba to všetko iba zhoršuje
Zdroj: Eden ORG Wiki

Aby som zbytočne netárali a neznelo to tak, že si to všetko vymýšľame, výskum z University of Michigan sa venoval práve bolesti, ktorú spôsobuje sociálne odmietnutie. Výsledky výskumu naznačujú, že mozog skutočne reaguje na odlišné typy bolesti (fyzickú a psychickú) podobným spôsobom, a to uvoľňovaním opioidov (opiátov), hoci každý človek uvoľňuje iné množstvo týchto látok a tým pádom je jeho reakcia na bolesť rozdielna. V momente, keď sa mu-opioid uvoľní, nastávajú v oblasti mozgu dve činnosti - prvá (v oblasti amygdala), ktorá spracuje silu emócií a druhá (pregenual cingulate cortex), ktorá určí, ako sa tvoja nálada mení kvôli danému podnetu. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Každopádne, čím viac mu-opioidu sa uvoľní, tým viac sa tvoja bolesť zníži, preto sa možno práve ty len chytáš za hlavu a nechápeš, ako niekto môže lamentovať nad sociálnym odmietnutím, no druhá osoba takúto situáciu prežíva až príliš. Teoreticky sa dá povedať, že takéto osoby sú náchylnejšie k sociálnej úzkosti, záchvatom paniky a depresie. Práve pre uvoľnovanie menšieho množstva opioidov sa nedokážu tak rýchlo zotaviť ani z negatívnych zážitkov z reálneho života, nielen z tých digitálnych a takýto stav môže pretrvávať dlhú dobu. Podľa iného výskumu z Case Western Reserve University môže odmietnutie, rozchod či ignorácia spôsobiť pokles racionálneho myslenia, nakoľko pre ľudí ako sociálne bytosti je ťažké takéto podnety spracovať. Nijak výnimočné nie sú ani následné pocity agresivity či menšie sebaovládanie.

Na odmietnutie reaguje náš mozog rovnakým spôsobom ako na fyzickú bolesť. Digitálna doba to všetko iba zhoršuje
Zdroj: The Creativity Post

To, ako reaguješ na tieto podnety je naozaj subjektívne, preto ak tvoja drahá polovička či kamarát reaguje precitlivelo, nepomôžeš mu sarkastickými poznámkami alebo poučným monológom. Treba tiež brať do úvahy spomínanú digitálnu dobu, ktorá ako som už spomínal, poskytuje oveľa viac podnetov (sociálneho odmietnutia) ako kedykoľvek predtým. Odpojiť sa z online sveta je síce ťažké, no niekedy nevyhnutné a raz za čas takáto forma detoxu určite pomôže.

Domov
Zdieľať
Diskusia