Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2017, 17:12
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Mladý slovenský vedec vymyslel spôsob, ako rýchlo a účinne diagnostikovať rakovinu. Jeho projekt sa realizácie dočká už čoskoro

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Len 30-ročný vedec Tomáš Bertók pôsobiaci v Chemickom ústave Slovenskej akadémie vied získal za svoj projekt aj atraktívne ocenenie.

Aj tí najetablovanejší vedci naprieč celým svetom sa dlhé roky svojej kariéry venujú výskumom prevencie a liečby onkologických ochorení, ktoré trápia našu populáciu. Podobne je na tom aj slovenský vedec Tomáš Bertók  pôsobiaci v Chemickom ústave Slovenskej akadémie vied, ktorý má síce ešte len 30 rokov, no už teraz prichádza s projektom s veľkým potenciálom v tomto odbore. Prišiel totiž na spôsob, ako rýchlo a účinne diagnostikovať rakovinu v domácom prostredí. Špeciálny tester by mal pri tom fungovať podobne ako napríklad tehotenské testy či testy na zistenie skrytého krvácania.

Za túto svoju výskumnú činnosť dostal len pred nedávnom aj prestížne ocenenie. Pri diagnostike rakoviny zohráva veľmi podstatnú rolu aj čas, a preto bolo jeho cieľom vytvoriť také zariadenie, ktoré ju odhalí v tých najskorších štádiách, čo by malo značne prispieť k úspešnej liečbe. Podľa jeho vlastných slov jeho práca spočíva aj vo vývoji postupov, ktoré by mohli odhaľovať aj druhovo iné viac či menej vážne ochorenia. Tento projekt by sa mal do praxe dostať do dvoch rokov a cena podobného testera sa bude pohybovať okolo 10 eur. Tomášovi držíme palce a pevne veríme, že sa mu túto iniciatívu podarí dotiahnuť až do konca. 

Mladý slovenský vedec vymyslel spôsob, ako rýchlo a účinne diagnostikovať rakovinu. Jeho projekt sa realizácie dočká už čoskoro
Domov
Zdieľať
Diskusia