Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2017, 19:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Daor, slovenská legenda svetového graffiti, skrášlil už tisíce vagónov. Z Japonska je vyhostený a teraz ho čaká jeho prvá výstava (Rozhovor)

KULTÚRA GRAFFITI
Uložiť Uložené

Ak si o Daorovi ešte náhodou nepočul, je čas to zmeniť.

Patrí medzi vrchol svetového i slovenského graffiti a vďaka svojmu neprekonateľnému talentu už precestoval takmer celý svet. Bavíme sa o writerovi Daorovi, členovi legendárnej skupiny s názvom Rascals. Ten sa nebál odhaliť niečo zo svojho profesionálneho života u nás na webe, vďaka čomu tu teraz na teba čaká plnohodnotný rozhovor s jedným z najvýznamnejších slovenských tvorcov. Tak sa na to poďme vrhnúť.

Daor, slovenská legenda svetového graffiti, skrášlil už tisíce vagónov. Z Japonska je vyhostený a teraz ho čaká jeho prvá výstava (Rozhovor)

Si známy predovšetkým vďaka výletom do zahraničia, kde za sebou nechávaš viditeľné odkazy. Ktorá krajina bola tvojou prvou?

Ja som sa narodil ešte za Československa, tak neviem, či to môžem presne popísať, no prvým mestom bolo Brno, kde sme s rôznymi writerskými crews ako BHB alebo s raperom El Ninom maľovali na vlaky. Odvtedy som sa rozbehol a pochodili sme viacero obrovských miest po celom svete, kde sme si vyberali vlaky, no i metro.

Vedieš si nejaké štatistiky?

Doteraz som zbombil 74 rôznych metro systémov po celom svete. Jedným z najdôležitejších bola pre mňa Bukurešť, kam sme vliezli v roku 2003, no išli sme aj do exotických miest. V štvrtom dieli mojej Show Must Go On sme natočili, ako sme boli sprejovať v Paname, v Strednej Amerike. A samozrejme, niektoré lokality mi jednoducho prirástli k srdcu... New York, Berlín či Praha sú presne to, čo k práci potrebujem, podobne ako napríklad Toronto či metrá v Rusku. Samozrejme, mení sa aj obtiažnosť podľa lokality, najväčšie problémy sme zažili v čínskom Wuxi, v Kazańi, v Sao Paole či v Bilbao. Niektoré sme proste nedokázali dokončiť.

Berlín

Daor, slovenská legenda svetového graffiti, skrášlil už tisíce vagónov. Z Japonska je vyhostený a teraz ho čaká jeho prvá výstava (Rozhovor)

Ktoré mesto ťa najviac chytilo za srdce?

Hlavne, je veľa miest, kde sa rád vraciam. Aj keď v New Yorku takmer nikoho nepoznám, atmosféra je tam perfektná a rád by som sa tam vrátil a skúsil aj nejaký čas bývať.To isté platí aj pre Berlín či Budapešť. No napríklad v takej Moskve som spoznal mnoho ľudí, sme kamaráti a je z nimi vždy skvelá zábava.

Prezraď nám, ako si sa vôbec ku graffiti dostal?

Všetko začalo v mojom hoode, keď som k nim začal s kamarátmi nejako inklinovať. Mal som to šťastie, že sa v mojom okolí už nejakí tí writeri nachádzali. Každý si to chcel vyskúšať a s úctou sme pozerali, ako to celé tvoria, prípadne sme sa ich niečo opatrne opýtali, aby sme ich náhodou nevyrušili. Myslím, že práve takýto rešpekt je to, čo mladým dnes chýba. Aby dnes získali popularitu robia divné veci, sabotáže a ostatným robia zle; sú nevychovaní, aby sa neskôr zviditeľnili na sociálnych sieťach, pritom by si mali upratať pred vlastným koberčekom.

Tbilisi

Daor, slovenská legenda svetového graffiti, skrášlil už tisíce vagónov. Z Japonska je vyhostený a teraz ho čaká jeho prvá výstava (Rozhovor)

Dokážeš nám opísať, prečo volíš najmä vozne vlakov a metra? Prečo nejdeš niekam na múr?

Uhm, každý si jednoducho niečo ide, všetci sme na hlavu. Zo začiatku bol fantastický pocit, keď si videl svoje meno jazdiť ponad alebo popod mesto. Keď niečo namaľuješ na múr, jednoducho to ostane tam. Tu existuje vždy šanca, že ideš z Popradu vlakom domov a dôjde pre teba ten, ktorý máš "označkovaný".

Plynú z toho však aj nejaké dôsledky, spomínal si, že ťa niekde zadržali?

Nechcel som túto tému veľmi rozvádzať, ale dobre. V spolupráci s dvoma Austrálčanmi a jedným Maďarom sme maľovali viacero metier v Japonsku - Tokyo, Osaka, Fukuoka, Hiroshima, Kyoto, Kobe, Yokohama, pričom v niektorých mestách išlo dokonca o viacero akcií. Často sme o našich "vandalských činoch" videli aj články v novinách a raz sme vychytali aj hlavné správy. My sme sa tomu smiali, no netušili sme, čo sa bude diať. Dva dni pred tým, ako sme mali odletieť späť do Európy, nás v hoteli vyzdvihla tajná služba. Šiel som von, ostatní mali práve zvonku doniesť pivo, zavolal som si výťah a zrazu ku mne v civilnom obleku pristúpil Japonec a schmatol ma agresívne za ruku. Odsotil som ho preč, no v tom sa z kresiel postavili asi desiati ďalší a ukázali policajné preukazy. Vzali mňa a aj kamarátov, ktorí priamo prišli s pivami.
 

Povedz nám niečo o tvorbe samotného graffiti.

Prvé, čo musíme brať do úvahy je, koľko máme času na samotný výtvor. Ak ide o strážené miesto, niekedy nemáme k dispozícii viac, než tristo sekúnd. Samozrejme, farby si musíme zháňať v daných krajinách, preto to niekedy aj tak vyzerá, no snažíme sa vždy najlepšie, ako len vieme. V Japonsku zohnať spreje nie je problém, vo Vietname musíš precestovať celú krajinu. Potom prichádza na rad inšpirácia, tou je mi všetko. Ak by som mal na jednu maľbu hodiny, namaľoval by som aj charaktery. Na druhú stranu, nehádžme všetkých do jedného vreca. Aj keď majú niektoré krajiny nulovú toleranciu, v ostatných si môžeš na ulici v pohode sprejovať.

Daor, slovenská legenda svetového graffiti, skrášlil už tisíce vagónov. Z Japonska je vyhostený a teraz ho čaká jeho prvá výstava (Rozhovor)

Ak ťa Daor zaujal, čomu rozhodne veríme, jeho tvorbu si budeš môcť vychutnať na vlastné oči aj inak, než na železničnej stanici. Vo Forbidden Spote, v Prahe, sa uskutoční Daorova prvá výstava, kde môžeš získať napríklad aj foto s jeho podpisom, no predovšetkým uvidíš ešte nezverejnené kúsky. Akciu môžeš sledovať na tejto udalosti a nezabudni, že všetko začína už 26. mája a trvá mesiac a tri dni, keďže niečo také sa rozhodne neoplatí zmeškať.

Domov
Zdieľať
Diskusia