Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2017, 17:59
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Facebook dostal od Európskej únie pokutu 110 000 000 eur za zbieranie citlivých dát o užívateľoch z WhatsAppu

TECH EURÓPSKA ÚNIA FACEBOOK
Uložiť Uložené

Z Bruselu počujeme zvuk otvárania pokladnice.

Keď ste najväčší hráč na trhu, musíte si dávať extrémny pozor na to, čo prisľúbite a či to aj reálne dodržíte. Najmä, ak ste sociálna sieť spravujúca súkromné informácie stoviek miliónov až miliárd užívateľov, ktorí by určite neradi videli, ako sa ich dáta šíria bez súhlasu kto vie kde. A práve jeden zo sľubov týkajúcich sa zdieľania Facebook chtiac či nechtiac porušil, čím si od Európskej únie vyslúžil nemalú pokutu 110 miliónov eur. 

Podľa tlačovej správy spoločnosť oklamala európske regulačné úrady, keď uviedla, že po akvizícii WhatsAppu v roku 2014 nebude vnútorne prepájať profily užívateľov s tými na Facebooku. V roku 2016 bolo však zo strany WhatsAppu oznámené čiastočné prepájanie užívateľských profilov vrátane telefónneho čísla, čo je v rozpore s niektorými pravidlami EÚ o zlučovaní spoločností.

Facebook dostal od Európskej únie pokutu 110 000 000 eur za zbieranie citlivých dát o užívateľoch z WhatsAppu
Zdroj: Facebook, Whatsapp

Nemecko požiadalo Facebook o zastavenie zbierania citlivých dát od užívateľov WhatsAppu už v septembri 2016. Spoločnosť súhlasila s ukončením odosielania údajov v novembri (aspoň v Spojenom kráľovstve), avšak očividne sa im nepodarilo splniť všetky požiadavky únie. "Dnešné rozhodnutie vysiela jasný signál spoločnostiam o dodržiavaní všetkých aspektov pravidiel EÚ o fúziach vrátane povinnosti poskytnutia správnych informácií. Facebooku bola uložená primeraná a odstrašujúca pokuta," potvrdila komisárka Margrethe Vestagerová. 

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Udalosti tento týždeň tiež predchádzala troj-miliónová pokuta Whatsappu od Talianska po tom, čo aplikácia požiadala užívateľov o zdieľanie informácií s Facebookom. A hoci sa Facebook ohradil slovami, že chyby v žiadosti z roku 2014 boli neúmyselné a zároveň konali v dobrom úmysle, mastnej pokute sa zrejme nevyhnú. Prekáža vám, keď si sociálne siete navzájom vymieňajú vaše informácie alebo to považujete za zbytočne nafúknutú kauzu?

Domov
Zdieľať
Diskusia