Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2017, 19:28
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Získať podobné majetky nebolo asi nikdy jednoduchšie.

Honosné zámky, kaštiele a hrady si väčšinou predstavujeme vo vlastníctve ľudí s množstvom peňazí a chodíme do nich akurát tak na výlety či exkurzie. Síce u nás na Slovensku väčšina podobných stavieb potrebuje značnú rekonštrukciu, nakoľko sa s pribúdajúcimi rokmi čoraz viac rozpadávajú, no dané problémy nemáme len u nás. Má ich aj napríklad Taliansko, ktoré sa svojou minulosťou môže rozhodne pýšiť naširoko. Aj u nich stoja desiatky historických budov z dávnejších čias, no nie všetky sú v optimálnom stave. A preto tamojšie mozgy vymysleli zaujímavý nápad.

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich
Zdroj: The Sun

Talianska vláda si pripravila zoznam 103 pamiatok roztrúsených po celej krajine, ktoré chce ponúknuť verejnosti na predaj. Ide o obranné veže, bývalé školské zariadenia, kláštory ponúkajúce výhľad na krajinu či more a veľa ďalšieho.  Ale nielen tak pre nič za nič, primárnym cieľom opatrenia je ich zachránenie od chátrania. Podmienky získania akejkoľvek stavby z vyčleneného zoznamu sú jasné a jednoduché. Osoba, ktorá si chce nejakú z budov odkúpiť, sa musí zaviazať, že ju premení na turisticky atraktívne miestečko. Medzi základné návrhy sú zaradené veci, ako otvorenie hotela, zriadenie reštaurácie, zhotovenie obchodu a veľa ďalšieho. Chce to len myšlienku, nápad a samotnú realizáciu.

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich
Zdroj: iluoghidelsilenzio.it

Ak všetko prebehne v súlade s podmienkami, získate svoj vybraný objekt na dobu deviatich rokov. Ak sa vám však táto práca bude pozdávať, môžete si zmluvu predĺžiť na ďalších deväť rokov. Tie najlepšie miesta s najlepšími výsledkami dokážu byť následne odmenené rovno 50-ročným nájmom.

Jedna z ponúk:

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich
Zdroj: mapio.net

Samotný plán má aj ďalší efekt. Chce, aby ľudia vytvorením ďalších príjemných turistických zariadení odbremenili návštevníkmi preplnené Benátky, pobrežie mora po celej krajine či ďalšie známe lokality v Taliansku. "Cieľom je, aby boli súkromné a verejné budovy, ktoré sú dlhodobo nepoužívané premenené na miesta pre pútnikov, cyklistov, výletníkov či horolezcov," vyjadril sa Roberto Reggio. Projetk tak bude veľmi dobre podporovať malý cestovný ruch.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Ak máte radi podobné výzvy, čas na podanie prihlášky máte do 26.6.2017. V prípade, že vám to časovo nevyhovuje, talianska vláda chystá zverejniť zoznam s ďalšími 200 objektami do nasledujúcich dvoch rokov. Detaily TU.

Domov
Zdieľať
Diskusia