Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2017, 18:52
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Odsúdil najbeštiálnejšiu skupinu nacistov a dnes je posledným žijúcim žalobcom Norimberských procesov

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA HOLOKAUST MASOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené

Benjamin si toho už prežil veľa, no ešte stále rozpráva o svojom živote a teraz dokonca poskytol rozhovor.

Norimberské procesy môžeme zľahčene považovať za akúsi definitívnu bodku po druhej svetovej vojne na európskom kontinente. O najväčšom ozbrojenom konflikte na svete vie veľa ľudí a každý by o vtedajších udalostiach vedel čo-to porozprávať, no na obdobie 14. november - 1. október 1945 sa akosi zabúda. Práve vtedy sa nemecké mesto Norimberg stalo dejiskom spomínaných rovnomenných procesov. Odsudzovali sa tu totiž tie najťažšie a najohavnejšie zločiny nacistického Nemecka spáchané v rokoch 39 - 45. Mnohí vysokí pohlavári vrátane Göringa, von Ribbentropa a ďalších tak spoznali svoje tresty a nacizmus dostal tvrdú ranu. My si teraz ukážeme posledného žijúceho žalobcu zo spomínaného obdobia.

Odsúdil najbeštiálnejšiu skupinu nacistov a dnes je posledným žijúcim žalobcom Norimberských procesov
Zdroj: benferencz.org

Jeho celé meno je Benjamin Berell Ferencz a v súčasnosti má krásnych 97 rokov. Už podľa mena vieme vyčítať, že ide o Američana s maďarskými koreňmi. Po ukončení pôsobenia v armáde bol povolaný do tímu Telforda Taylora, vďaka čomu odletel v roku 1945 do Bavorska. A práve tu sa zapísal do dejín. Nebyť jeho, 22 dôstojníkov SS zodpovedných za smrť vyše jedného milióna ľudí by sa nikdy nedostalo pred súd. Išlo totiž o príslušníkov tzv. Einsatzgruppen, jednej z najobávanejších nemeckých skupín s úlohou vraždiť, terorizovať a prenasledovať civilné obyvateľstvo i nepohodlné osoby. Celkovo si držia prvenstvo jednotky, ktorá vyzabíjala najviac ľudí mimo koncentračných táborov. Ide teda o jeden z jeho najväčších úspechov vo svojej právnickej kariére. Ako sám povedal, vojna robí z vrahov slušných ľudí.

Americkej televízii CBS News sa najnovšie podarilo s Ferenczom urobiť rozhovor, ktorý si kompletne celý v originálnom prepise môžete prečítať na tomto odkaze. Nie moc vysoký Benjamin sa rozrozprával o tom, ako v mladom veku nevedel po anglicky, o problémoch s výškou (nedočiahol poriadne ani na pedále na bicykli), no nevyhol sa tomu, ako neľahké ich bolo odsudzovať, keďže existuje len jeden film ukazujúci Einsatzgruppen "v akcii". Taktiež nebol voči samotným nemeckým vojakov prílišne ofenzívny, keďže podľa neho robili len veci v prospech ich milovanej krajiny (podľa ich názorov).

Ferencz vtedy a dnes:

Odsúdil najbeštiálnejšiu skupinu nacistov a dnes je posledným žijúcim žalobcom Norimberských procesov
Zdroj: worldwithoutgenocide.org

Ferencz plánuje rozprávať o svojich "zážitkoch" až do konca života.

Domov
Zdieľať
Diskusia