Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2017, 11:34
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Len 18-ročný chlapec vymyslel podprsenku, ktorá dokáže detegovať rakovinu prsníka. Vďaka jeho vynálezu sa dá choroba zachytiť včas

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Julian čerpal z osobných skúseností.

Julian Rios Cantu má stále iba 18 rokov, ale už sa mu aj s kamarátmi podarilo vyhrať prestížne ocenenie Global Student Entrepreneur Awards pre šikovných mladých podnikateľov. Aj napriek tomu neboli peniaze či ocenenia primárnou motiváciou pri vymýšľaní jeho produktu. Julian jednoducho chcel umožniť ženám žiť kvalitnejší život, pretože sa stal svedkom toho, ako jeho vlastná mama začala trpieť rakovinou prsníkov, o ktoré napokon kvôli nútenej mastektómii prišla. Mladý mexický študent neveril, že sa podobným prípadom nedá efektívnejšie predchádzať, a tak s kamarátmi založil spoločnosť Higia Technologies, aby potom vyrobil inteligentnú podprsenku komplexne monitorujúcu ženské poprsie natoľko, že vie včas povedať, čo sa v jeho vnútri deje a či je žena potenciálne ohrozená rakovinou.

Inteligentná podprsenka s názvom EVA vznikla ako profesionálnejšia alternatíva k tomu, keď si ženy robili obhliadky prsníkov samy, čo bolo väčšinou príliš vágne a nepresné. Ak sa pritom ženy chceli nechať vyšetriť mamografom, často si museli počkať dlhé mesiace na to, aby sa im táto príležitosť naskytla. Podprsenka EVA preto monitoruje povrch prsníkov a jej 200 biosenzorov detailne vníma to, aké zmeny, či už v tvare, veľkosti alebo teplote, sa v prsníkoch dejú. Všetky tieto javy potom môžu spôsobovať väčšie prúdenie krvi, čo je jedným z prvých potenciálnych poznávacích známok toho, že by sa u ženy mohla vyskytnúť rakovina. Podprsenku pritom ženy nemusia nosiť celé dni, ale pokojne si ju stačí nasadiť na hodinu či dve týždenne, aby mohla efektívne zaznamenať všetky zmeny, ktoré sa udiali.

Domov
Zdieľať
Diskusia