Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. mája 2017, 17:03
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Ľubomír Višňovský rozšíril svoj vozový park o poriadnu chuťovku. Stal sa majiteľom jedinečného BMW

TECH BMW
Uložiť Uložené

Bývalý hokejový obranca siahol po jednom z 200-vyrobených exemplárov.

Ako sme vám už odstupom času neraz dokázali, ani v našich končinách skutočne nie je núdza o všakovaké automobilové exkluzivitky, ktoré zrovna nepatria medzi bežné sériovky. Ak by sme sa bavili o značke BMW, síce v jej modelovom portfóliu nenájdeme žiadne hyperšporty či brutálne superšporty v štýle talianskych značiek, mníchovská ponuka najmä v súčasnosti nemá núdzu o hneď viaceré exkluzívne kúsky. Samozrejme, mohli by sme menovať najmä zástup modelov s plaketami M či raritky v štýle M760Li, i8 alebo M4 GTS, dnes vám ale ukážeme vzácnosť, ktorú by ste u nás asi vôbec nečakali. V októbri minulého roka BMW pri príležitosti získania titulu v rámci nemeckého šampionátu športových cestných áut DTM predstavilo chuťovečku M4 DTM Champion Edition. Čuduj sa svetu, jeden exemplár z len 200-kusovej série v uplynulých hodinách zavítal aj na Slovensko, ba čo viac, po slávnostnom prevzatí putoval do rúk dobre známeho bývalého slovenského hokejistu. Svoj bohatý vozový park si totiž s týmto bavoráčikom s technológiami pretekárskych vozidiel rozšíril sám Ľubomír Višňovský.

Odporúčané
BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii 14. októbra 2023, 10:00

Objednávky na vozidlo z edície BMW M4 DTM Champion Edition začali v BMW Group prijímať ešte na jeseň minulého roka, k doručeniu však došlo až teraz. O to výnimočnejší pocit z jazdy získa Ľubomír Višňovský, nový majiteľ jediného kusu, ktorý bol oficiálne dovezený na Slovensko„Je o mne známe, že k značke BMW mám dlhodobý a až citový vzťah. Kedysi som sa rekreačne venoval pretekom na okruhu v kategórii DTM, najvýkonnejšie modely M boli toho neodmysliteľnou súčasťou. Teraz si jazdu vychutnám na civilnom aute s technológiami a vlastnosťami pretekárskeho auta,“ opisuje bývalý hokejový obranca. 

Ľubomír Višňovský rozšíril svoj vozový park o poriadnu chuťovku. Stal sa majiteľom jedinečného BMW
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Limitovaná edícia predstavuje akúsi oslavu úspechu v minuloročnom DTM-ku, čo v konečnom dôsledku naznačuje aj samotné označenie. Ako asi tušíte, základom špecialitky je verzia M4 GTS, teda najvýkonnejšia a najrýchlejšia M4-ka, ktorá vznikla len v 700-kusovej sérii a už je dávno beznádejne vypredaná (mimochodom, pár kúskov je aj na Slovensku). Inými slovami, tí, ktorí si na ňu robili zálusk, majú k dispozícii presne 200 kusov k dobru, keďže práve toľko exemplárov DTM-kového vyhotovenia vzíde z liniek. Navyše, ako naznačujú nielen oficiálne fotografie ale aj domáci kúsok, pýšia sa skutočne zaujímavou konfiguráciou, ktorá dodáva ešte väčšiu exkluzívnosť. Podstatou je snehobiely lak Alpine, športový polep v tradičných farbách motoršportu BMW, karbónové a čierne detaily, statické zadné krídlo, medené strmene bŕzd, no a tmavé hviezdicové kolesá Ide o 19, respektíve 20" disky, ktoré sú obuté do pneumatík Michelin Sport Cup 2 o rozmeroch 265/35 R19 vpredu a 285/30 R20 vzadu. Zaujímavosťou sú aj zadné svetlomety - po vzore GTS-ka aj DTM-ko dostalo techniku OLED, teda organické LED-ky, ktoré ponúkajú výbornú svietivosť o zaujímavá tvar.

Odporúčané
BMW 5 má nové plug-in hybridné verzie. Jedna z nich je jedinou možnosťou, ako sa dostať k benzínovému šesťvalcu BMW 5 má nové plug-in hybridné verzie. Jedna z nich je jedinou možnosťou, ako sa dostať k benzínovému šesťvalcu 30. septembra 2023, 10:00

Najzásadnejšou informáciou je 3-litrový šesťvalcový agregát, ktorý sa pýši výkonom 368 kW / 500 koní, krútiacim momentom 600 N.m, pričom nechýba ani technológia vstrekovania vody do samotného motora. Ani tu tomu nie je inak, a vozidlo prešlo zásadnou odtučňovacou kúrou, čo znamená statočne "vykradnutý" interiér, a teda i nižšia váha a lepšia dynamika - akceleráciu na 100 km/h zvládne vyhotovenie DTM Champion Edition už za 3,8 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je až 305 km/h. Podľa očakávaní sme aj tu svedkami patrične vyladeného podvozka, na ktorého zúbky sa pozreli odborníci nielen z divízie M ale aj DTM-ka ako takého. O sprevodovanie a prenos sily výhradne na zadné kolesá sa stará dvojspojková prevodovka. Štandardom sú karbónové škrupinové sedadlá, početná Alcantara, ale aj ochranná "klietka" či titánový výfuk. Sám šéf BMW M, Frank van Meel sa nechal počas vtedajšieho predstavenia novinky počuť, že za tento peniaz zákazníci dostanú špeciálnu edíciu, ktorá nemala nikdy bližšie k tej rýdzo pretekárskej! Na záver dodajme, že cenu tohto počinu vie byť vskutku individuálna vzhľadom od trhu a príslušnej konfigurácie, v duchu oficiálneho (nemeckého) cenníka sa ale bavíme o čiastke minimálne 148-tisíc € vrátane DPH. Na záver nám neostáva nič iné, len popriať Ľubovi veľa šťastných kilometrov!

Domov
Zdieľať
Diskusia