Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2017, 16:06
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

O telo potkana prišil hlavu myši. Chirurg, ktorého čaká prvá transplantácia ľudskej hlavy, tréning nezanedbáva

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Významný okamih už pomaličky klope na dvere.

Ešte začiatkom roka obletela celý internet správa, že už tento december nastane v oblasti medicíny jeden z tých veľkých míľnikov. Známy taliansky neurochirurg už o niekoľko mesiacov hodlá uskutočniť kontroverznú operáciu, počas ktorej sa pokúsi odrezať hlavu z tela pacienta a fyzicky ju "spárovať" s iným telom od jedného z ochotných darcov.

A aby mal v deň D čo najviac praktických skúseností, do náročného tréningu zapojil aj laboratórnych potkanov s myšami, ktoré medzi sebou kombinoval akoby boli kocky Lega.

Ostrieľaný doktor Sergeio Canavero dokázal spolu s jeho čínskym kolegom s menom Xiaoping Ren, taktiež chirurgom, prišiť hlavu myši o telo potkana s vlastnou hlavnou, ktorú mu však tentokrát ponechali, bez toho, aby tento zvierací Frankenstein okamžite umrel. Procedúru potom ešte pár krát opakovali na ďalších hlavách a ďalších telách.

Ako píše web IFLScience, detaily prínosnej práce tvrdia, že ich biologické výtvory dokázali v takej podobe prežiť až niekoľko dní. V priemere zhruba 36 hodín. Nešlo mu ale o prežitie, ale skôr o naznačenie, že podobná procedúra už onedlho čaká aj ľudí. Ak to dokáže, okamih sa stane súčasťou dôležitých dejín našej civilizácie.

Pri vôbec prvej transplantácii ľudskej hlavy mu koncom roka v Číne má asistovať až 150-členný tím, pričom celý proces údajne potrvá približne tých 36 hodín. Mnohí odborníci ale aj napriek nedávnemu úspechu Canavera zostávajú na strane skeptikov, pretože nech dokázal čokoľvek, stále nehovoríme o ľuďoch, ale iba o zvieratách.

Späť
Zdieľať
Diskusia