Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2017, 11:32
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

400 koní, 6 valcov a až 4 turbá. BMW má v novom M550d najsilnejší naftový šesťvalec na svete

TECH BMW
Uložiť Uložené

Najnovšia generácia radu 5 sa rozrastá o ďalšiu motorickú verziu.

BMW nám koncom minulého roka ukázala novú generáciu radu 5, teda menežérskeho sedanu, ktorý patrí medzi základné piliere mníchovskej značky. Medzičasom sme spoznali už aj praktickejší variant Touring, no a po stránke motorizácii je možné momentálne už siahnuť po prakticky väčšine vyhotovení. Samozrejme, momentálne sa všetka pozornosť sústredí na príchod vrcholnej M5-ky, na tú si musíme ešte pár mesiacov počkať. Záujemcovia o silnú päťku májú však najnovšie predsa len o dôvod na radosť viac. Z Mníchova totiž prichádza správa, že okrem momentálne vrcholného M550i xDrive sa do ponuky začleňuje už aj naftový derivát, teda model M550d xDrive, ktorý má najmä v našich končinách určite väčší potenciál. Na pohľad už tradične prakticky žiadne zmeny v porovnaní s ostatnými,  "bežnými" verziami neevidujeme, pochopiteľne, štandardom bude športový M paket, tradičné sivé doplnky, ale aj 8-stupňová automatická prevodovka so športovým nastavením. Na výber bude pritom ako sedan tak i Touring, a to aj napriek tomu, že zatiaľ disponujeme len zábermi kombíka.

Odporúčané
BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii 14. októbra 2023, 10:00

I keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že veľké veci sa po stránke motorizácie neudiali, opak je pravdou. Síce pod kapotou aj tentokrát nájdeme naftový 3-litrový šesťvalec, po novom však už nepočíta s trojicou, ale až štvoricou turbodúchadiel. Inými slovami, už aj 5-kový bavorák dostal quad-turbo, teda techniku, akou sa doposiaľ pýšila len vlajková loď značky vo verzii 750d xDrive. Dokonca, aj po stránke technických parametrov sa bavíme o zhode - 294 kW / 400 koní a masívnych 760 N.m, čím ide podľa slov BMW o vôbec najsilnejší naftový šesťvalec v sériovom aute na svete. M550d-čko dokáže i vďaka pohonu xDrive vystreliť z pokoja na rýchlosť 100 km/h už za 4,4 sekundy, maximálna rýchlosť je už tradične na úrovni 250 km/h. Medzigeneračne tak síce došlo k nárastu výkonu o 14 kW a 20 N.m, prítomnosť štvrtého turbodúchadla zmenila charakteristiku motora a zároveň automobilka hlási aj o 11 % nižšiu kombinovanú spotrebu. V duchu tlačovej správy sa bavíme o hodnote 5,9 litra v sedane, respektíve 6,2 litra na sto kilometrov v prípade M550d xDrive Touring.

Domov
Zdieľať
Diskusia