Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2017, 16:14
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vedci objavili larvu, ktorá si rada pochutnáva aj na plastových taškách. Mohla by byť kľúčom k úspešnému boju proti plastovému odpadu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Plastové tašky sa rozkladajú dlhé roky.

Tím vedcov z Cambridge University objavil vlasnosť jednej húsenice, ktorá by mohla v budúcnosti zmeniť štýl, akým ľudstvo bojuje proti plastovému odpadu. Pri skúmaní larvy mole s latinským názvom Galleria mellonella prišli na to, že tieto larvy dokážu efektívne konzumovať včelí vosk, a tak ich zoznámili aj s plastovými materiálmi, čo dopadlo nadmieru dobre. Ukázalo sa, že larvy dokážu rozložiť plasty a aj keď im to trvá dlhý čas, vedci už teraz zisťujú, aké chemické reakcie za tým stoja. Tím pri testovaní zistil, že jedna larva dokáže v priebehu hodiny urobiť dieru do plastového vrecúška a na základe tohto objavu chcú pokračovať vo výskume vnútorných funkcií jej organizmu, aby mohli spôsob, akým rozkladá plast, v budúcnosti aplikovať vo veľkom.

Larva dokáže plasty rozložiť s najväčšou pravdepodobnosťou tak, že obsahuje špeciálne mikróby, ktoré pomáhajú pri rozkladaní včelieho vosku a rovnako tak zrejme aj pri plaste. Aj keď zatiaľ nikto nevie s určitosťou povedať, či sa procesy z tejto larvy budú dať aplikovať aj na každodenný život, výskumníci z Cambridge University si už zistenie nechali patentovať a teraz sa sústredia na to, aby najskôr proces rozkladania plastov v tejto malej húsenici dobre pochopili. Upozorňujú tiež na to, že ak sa im jedného dňa podarí prísť na spôsob, akým by sme plasty mohli zo zemského povrchu efektívne odstraňovať, stále by sme mali dbať na to, aby sme jednoducho našu prírodu zbytočne nezaťažovali.



Späť
Zdieľať
Diskusia