Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2017, 16:14
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Je animák Baby šéf stvorený pre najmenších, alebo sa za zábavou v kinách môžu vydať aj dospelí? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nový film od DreamWorks Animation mal našliapnuté na zábavný a oddychový projekt. Dokázal to však naplniť?

Či už si to chcete priznať alebo nie, každý z nás má niekde hlboko v kútiku duše slabosť pre dobré animované filmy. Tento nostalgický pocit z detstva sa snaží každoročne umocniť hneď niekoľko projektov. Z hlavy mi rovno napadne napríklad nie tak starý Inside Out, oscarová Zootopia, očarujúci Kubo a kúzelný meč či spevavá Moana. Nemôžeme však tvrdiť, že všetko, čo vylezie z počítačov v Hollywoode, je rovnako dobré a hodné chvály. Niektoré projekty napríklad stroskotajú na tom, že si nevedia nájsť cestu k mladému publiku, iné zas brzdí to, že sa snažia príliš okato osloviť dospelejších divákov. Zdá sa, že nový animák z dielne DreamWorks Animation s názvom Baby šéf chcel vyriešiť práve tieto dva problémy jednou ranou. Myslíte si ale, že sa dieťatku v obleku dabovanom Alecom Baldwinom podarilo spojiť generácie a priniesť zábavný kino zážitok?

Je animák Baby šéf stvorený pre najmenších, alebo sa za zábavou v kinách môžu vydať aj dospelí? (Recenzia)
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Ak ste už pred vydaním sledovali všemožné trailery a teasery, je vám jasné, čo máte po príbehovej stránke očakávať. Baby šéf môže na prvý pohľad vyzerať ako promenáda hláškujúceho dieťaťa, no vo svojom vnútri schováva trochu viac hĺbky. Dej je totiž rozprávaný z pohľadu jeho staršieho brata Tima a ten má vskutku živú fantáziu. Rodičia mu venujú všetku pozornosť a on má tak pocit, že ich trojuholník nikdy nič nerozdelí. Malý problém však nastáva vo chvíli, keď taxíkom domov dorazí malý špunt s aktovkou a rodičia Timovi oznámia, že má brata. Všetka pozornosť naokolo sa teda sústredí na najnovší prírastok a chlapcovi neostáva nič iné, než sa s tým vysporiadať vlastnými silami. Čoskoro však zistí, že na malom šéfovi je niečo zvláštne a začína byť ešte nedôverčivejší. Postupne odhaľuje obrovskú konšpiráciu zahŕňajúcu psíkov, detský svet, mlieko s nestarnúcim efektom a mnoho ďalšieho.

Nuž, odpovedzte si sami. Neznel ten popis dobre až pokiaľ ste sa nedostali k poslednej vete? Ja v tom mám po zhliadnutí celkom jasno a hneď vám vysvetlím prečo. V úvodných minútach sledujete príjemnú rodinnú zábavku, ktorá má vytýčený smer a pomaly rozvíja celkom fajn tému o tom, ako sa zmieriť s novým prírastkom do rodiny. Neskôr však naberá v istých momentoch nevysvetliteľný spád a začína svoj dej orientovať do čudesných miest, iba za účelom akéhosi grandiózneho efektu. Celkovo som v kine nadobúdal dojem (a nečudoval by som sa, ak by to niekedy vyplávalo na povrch), že tvorcovia mali pôvodne úplne iné plány, no naštrbil im to vplyv producentov či štúdia. 

Je animák Baby šéf stvorený pre najmenších, alebo sa za zábavou v kinách môžu vydať aj dospelí? (Recenzia)
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Z prvej tretiny, ktorá sa orientuje najmä na fantastické predstavy malého Tima, sa tak prenášame do čudesného sveta, kde som dokonca ja osobne nechápal, čo je skutočnosť a čo je výmysel. Možno si poviete, že je to aj tak film pre deti a netreba sa nad tým priveľmi zamýšľať. Súhlasím. Človeka však premrhaný potenciál zamrzí, zvlášť keď vie, že oba varianty (komorný príbeh/akčné dobrodružstvo) mohli s väčšou dávkou snahy dopadnúť omnoho lepšie. Pozeralo sa na to aspoň laickým okom príjemne? Dá sa to tak povedať. Retro 2D scénky v Timovej predstavivosti vyzerali nádherne, avšak ďalších 60% animácií sa viezlo na priemernej neurážlivej vlne, ktorá pripomínala skôr rok 2010.

Aby som však zas nebol iba zlý kritický recenzent z Filmkultu, vedľa mňa sedela v rade 6-členná rodinka a pred filmom očividne živé dietky na 93 minút naozaj skrotli a hltali všetko dianie na obrazovke. Sem-tam v sále zaznel smiech, no boli to prevažne práve mladšie ročníky, chechtajúce sa na úderoch do hlavy a podobných šialenostiach. Dospeláci, vy záchvaty smiechu nečakajte. Baby šéf vám venuje zopár vtipov, ktoré vaše mláďatá určite nepochopia (hláška o hipíkoch či Long Island Iced Tea), nie je to však nič, kvôli čomu by ste mali primárne putovať do kina.

Je animák Baby šéf stvorený pre najmenších, alebo sa za zábavou v kinách môžu vydať aj dospelí? (Recenzia)
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Aký je teda záver? Baby Boss nie je zlým animákom. Ja osobne som sa síce dianím na plátne nebavil, no to bude asi preto, že som si po prvej tretine naivne predstavoval iné smerovanie filmu a uvedomoval si, že možno zbytočne zahodil dobrý papierový potenciál a možnú originalitu na úkor jednoduchosti. Nemôžem mu však aj napriek tomu uprieť pár skvelo vyzerajúcich scén a najmä to, že deti navôkol síce asi nechápali, no poslušne spracovávali všetko čo sa na plátne udialo. Má príjemne krátku stopáž a pôsobí tak ako fajn oddychovka po dennej šichte v práci. Nič viac však nečakajte. Ja idem v osobnom hodnotení o bodík menej, no tu mu udelím 6/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia