Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2017, 14:34
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete

FILMY A SERIÁLY HOROR ZRANENIA
Uložiť Uložené

Ďalšia porcia tragédií jednotlivých snímok okorenená o kuriózne kliatby, ktoré so sebou nesú.

Filmový priemysel prekvitá azda každým dňom, technológie sa stávajú čoraz modernejšími a na filmovej produkcii sa podieľa čoraz väčšie a väčšie množstvo ľudí. Na pľaci má každý člen štábu svoju vlastnú rolu a jednotlivé skupinky sa starajú o to, aby to celé nejak fungovalo a aby sa nestávali nečakané incidenty, ktorým sa, žiaľ, nedá vždy vyhnúť. Dnes sa projekty točia vo veľkom, avšak vy sami poznáte kúzlo zeleného plátna a herci si tak častokrát zľahčia úlohy v scénkach, pri ktorých by mohli čeliť potenciálnemu nebezpečenstvu. V minulosti to fungovalo inak a herci museli odolávať náročnejším podmienkam, pretože sa logicky niektoré elementy filmu nemohli dotvoriť digitálne. Poctivá filmárčina je však založená na faktore realistiky a nie je ovplyvnená tým, či sa už daný počin natáčal v minulosti alebo v modernej dobe. Nakrúcanie autentických scén sa niekedy nezaobíde bez zranenia a náš článok o filmových nehodách tento fakt len potvrdzuje.

Dnes si o nehodách a incidentoch povieme o čosi viac. Predstavíme si aj pár zaujímavostí zo sveta hororových filmov, alebo lepšie povedané, o prekliatiach jednotlivých snímok ako takých. Hoci sa podobný výraz môže zdať ako výmysel či len zhoda viacerých nešťastných náhod naraz, je len na vás, či mu veríte alebo nie. Tak či onak, k niektorým filmom sa viažu zaujímavé a hlavne nevysvetlené udalosti a my si na ne v tomto článku posvietime. Poďme teda na to.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Warner Bros.

Pojem kúzelník je vám všetkým veľmi dobre známy. Ak ste sa už niekedy pokúšali naučiť nejaké ilúzie alebo jednoduché triky, sami viete, aké to je náročné. A nás ako divákov vždy baví pozerať sa na šoumenov, ktorí nám ukazujú veci na prvý pohľad bez logiky, a rovnako nás zabáva pokúšať sa dané triky odhaľovať. A ak ste v tomto smere aspoň minimálne zbehlí, poznáte kúzelníka svetového rozmeru - Houdiniho. Prečo sa vydávam týmto smerom? Houdiniho triky boli stvárnené alebo vykreslené v kúzelníckom filme Now You See Me, ktorý sa onedlho stane sfilmovanou trilógiou. A hoci dvojka už nedosahovala kvalít jednotky, stále sa na nej dá zabaviť. Skúste sa teraz rozpamätať a vyloviť v hlave scénku z prvej snímky - pasáž, kedy sa herečka Isla Fisher ponára do nádrže s vodou. Je zviazaná reťazami a má za úlohu z väzenia utiecť.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Summit Entertainment

To sa jej však na prvý pohľad nedarí - je zaseknutá, búcha na sklo a kričí o pomoc. Následne sa z pevného zovretia uvoľní, no len čo vypláva na povrch, spadnú na ňu zvrchu mäsožravé pirane. Vo filmovom svete svoju beznádej pred obecenstvom, samozrejme, len predstierala. Zaujímavosťou však je, že sa v realite stal presne ten istý incident a Austrálčanka naozaj bojovala o život. Isla mala v prípade núdze stlačiť záchranné tlačidlo, ktoré by nádrž hneď vypustilo. V panike naň však nevedela dočiahnuť a chlapík s nádržou kyslíka, hoci bol pripravený, nedostal od herečky žiadny pokyn (dohodnuté mali vlastné mávacie gesto). A celé to vyzeralo hrané presne ako vo filme. Nakoniec sa zo zovretia reťazí dostala včas a dostala sa hlavou nad hladinu. Pod vodou bola úctyhodné 2 a pol minúty. 

V prípade, že si chcete pozrieť rozhovor s herečkou a vypočuť si pocity priamo z jej úst, zhliadnite si video nižšie.

S kultovým Matrixom to tiež nebola žiadna sláva. Po viacerých nepríjemných, ba až smutných udalostiach vznikol pojem kliatba Matrixu. Priateľka Keanu Reevesa, Jennifer Syme, totiž v procese natáčania porodila dieťatko, ktoré odišlo na druhý svet skôr, než sa dostalo na ten náš. Bolo by to ich prvé spoločné dieťa a malo dostať ženské meno Ava. Mladé dievčatko v ôsmom mesiaci tehotenstva zrazu prestalo prejavovať známky života, a keď sa obaja rodičia dostavili k doktorovi a začuli tú zdrvujúcu správu, boli totálne zdevastovaní. Keanu Jennifer neustále pevne držal. Obaja chceli svoj prírastok do rodiny priviesť domov už na prichádzajúce Vianoce, avšak Keanu cez sviatky nerobil nič iné, než zariaďoval plány na pohreb. A Jennifer nemala inú možnosť, než dieťa donosiť a následne ho porodiť. Tento incident viedol až k ich rozchodu. Hoci rodičia spolu nežili, Keanu bol pripravený stať sa plnohodnotným otcom.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Warner Bros.

Jennifer však onedlho zastihol podobný osud. Chvíľu po rozchode ako 28-ročná havarovala v aute a odobrala sa na druhý svet aj ona. A aby toho nebolo málo, Aaliyah Dana Haughton hrajúca postavu Zee, bola len v polovici natáčania dvojky a trojky zároveň, keď sa lietadlo, v ktorom bola spolu s ďalšími siedmimi pasažiermi a pilotom, zrútilo k zemi ihneď po štarte. Haváriu nikto neprežil a natáčanie sa kvôli tejto tragédii muselo posunúť. Jej miesto potom zaujala herečka Nona Gaye. Onedlho zomrela aj Gloria Foster hrajúca The Oracle a v jednom bode sa v nemocnici ocitol aj samotný Keanu Reeves, a to po menšom zranení na motocykli. Neskôr sa tam opäť vrátil kvôli zraneniu na nohe, a keď sa jeho sestre zhoršil stav v boji proti leukémii, bežal ihneď za ňou. Nuž, Keanu to musel mať nesmierne náročné. A kliatba Matrixu iste nedostala svoje pomenovanie len tak. Herec musel dokonca venovať 24 miliónov zo svojich peňazí, aby udržal produkciu filmu nažive.

Waterworld mal byť Avatarom 90. rokov. Rozpočet mal pôvodne činiť len smiešnych 5 miliónov dolárov (na to, aký veľký ten projekt mal byť), avšak suma sa zastavila až pri 200 miliónoch (až tak veľmi sa nekopli, nech to zbytočne nenafukujeme, že). Snímka si však zarobila len 88 miliónov, čo nepokrylo ani polovicu rozpočtu. S filmom boli totiž problémy už od samotného začiatku. S tak malým rozpočtom a s tak veľkými cieľmi nechcelo veľa ľudí pracovať. Päť miliónov sa použilo len na hlavný pľac a pôvodné nápady zahŕňali aj zóny, ktoré by sa vznášali nad zemou. Tvorcovia a herci časom zažívali morskú chorobu, jedno miesto na natáčanie sa odpojilo od zvyšku a skončilo pod vodou, no a štábu nepomáhali ani silné vetry pôsobiace rozsiahle škody.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Universal Pictures

A nielenže štáb a hercov doštípali medúzy, dvojník hlavného protagonistu, teda Kevina Costnera, takmer prišiel o život na mori. Mladík menom Laird Hamilton bol renomovaný surfer, ktorý mal šťastie v nešťastí. V silnej búrke sa mu minulo palivo a hodiny ho unášalo more kdesi medzi ostrovmi Havaja. Potom ho našťastie zachránila pobrežná hliadka. A samotný Costner sa tiež takmer utopil. Tomu sa hovorí prekliatie. A div sa svetu, že sa projekt po tom všetkom vôbec dostal na veľké plátno.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Universal Pictures

Pozrime sa aj na zvieratá. Filmy väčšinou fungujú na princípe, v ktorom sa zvieratám nespôsobí žiadna ujma na zdraví. Väčšinou. Pri Hobbitovi to nebolo celkom ono. A nie sú to vždy ľudia, ktorí prídu k zraneniam. Podľa informácii na natáčaní zomrelo viacero oviec, kôz a iných domácich zvierat, konkrétne až 27. Tie a ešte iné boli buď nedostatočne kŕmené, alebo trpeli dehydratáciou a vyčerpaním. Niektoré z nich sa, žiaľ, aj utopili. Samozrejme, vlna ohlasov po celom svete šla proti filmu a našlo sa aj veľa protestujúcich, ktorí snímku bojkotovali. Čo bolo horšie, bol fakt, že agentúra majúca zvieratká na starosti škody ešte aj zakrývala.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Režisér Peter Jackson sa však obhajuje a hovorí, že sa na natáčaní zvieratám nijak neubližovalo a bolo o ne dobre postarané.

Vráťme sa ale naspäť k ľudským zraneniam. Temnému rytierovi venujeme vlastný článok zo Seriálu Spoza kamier už onedlho, no povieme si čo-to o nehodách, ktoré sa k nemu viazali. O tragickom úmrtí obľúbeného Heatha Ledgera asi hovoriť nemusíme, avšak to nebol jediný incident, ktorý sa vo filme udial. Mimochodom, Heath bol skvelým dôkazom toho, ako veľmi vám môže postava prirásť k srdcu a ako veľmi vás môže posadnúť. Dá sa to nazvať ako prekliatie, no nie? 

Odporúčané
10 najlepších hororov roka 2023 10 najlepších hororov roka 2023 13. decembra 2023, 12:30

Conway Wickliffe bol členom štábu majúcim na starosti kaskadérske kúsky. V naháňačke druhého filmu, kedy je Batmobil vyhodený do vzduchu Jokerovou zbraňou sa Conway v pohybujúcom sa aute nahol a skúšal hľadať ten správny uhol pre kameru. Bola to len testovacia sekvencia a Conway si robil svoju prácu ako každý iný. Jeho vodič však nedokázal vytočiť 90-stupňovú zákrutu a Wickliffe skončil v strome. Zraneniam ihneď podľahol. 

A pamätáte si ešte na útočníka v kine v Colorade, ktorý vystrieľal 12 ľudí?

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Podobný incident ako vyššie spomenutá autohavária sa stal aj pri Transformeroch Michaela Baya. Režisér je známy veľkolepými výbuchmi, lietajúcimi autami a hromadou CGI modelov, a teda je nadmieru jasné, že to na pľaci muselo byť poriadne nebezpečné. Natáčajúc tretí film sa stalo čosi veľmi nepríjemné. Jednu komparzistku sediacu v aute trafil odtrhnutý oceľový kábel držiaci auto, ktorý jej v rýchlosti rozbil sklo a zasiahol ju priamo do hlavy. Utrpela kritické zranenia tváre a zo situácie vyviazla s permanentným porušením mozgu. Po mesiace dlhom súdnom procese jej rodina obdržala od štúdia Paramount 18 miliónov, avšak zdravie dcéry sa im už nevráti.

Preskočme z fikcie do náboženstva. Nesmieme zabudnúť ani na snímku The Passion Of The Christ zaoberajúcou sa pochopiteľne silne náboženskými témami. Keď sa povie, že blesk nikdy nezasiahne dvakrát na to isté miesto, asistent režiséra, Jan Michelini, vám iste povie, že to je poriadny blábol. A hlavný herec hrajúci Ježiša (Jim Caviezel) mal taktiež svoje vlastné problémy. Tiež ho zasiahol blesk a svedkovia hovoria, že sa mu doslova parilo z uší a jeho telo bolo akoby svetielkujúce. Pri falošných ranách bičom ho zasiahli aj naozaj, čím mu vytrhli pár kúskov z kože a pri nosení kríža si Jim delokalizoval rameno. Tam to ani zďaleka nekončí. Caviezel si pretrpel hypotermiu (silné podchladenie), pneumóniu (zápal pľúc), vnútornú infekciu pľúc a viaceré kožné infekcie z make-upu.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Newmarket Films

Poďme sa pozrieť aj na prekliatia hororových snímok. Začneme azda najväčšou klasikou v tomto žánri, a tou je film The Exorcist z roku 1973 o malom dievčati posadnutom diablom. Detaily deja si približovať nejdeme, no čo nás skutočne zaujíma, sú nevysvetlené udalosti z natáčania, ktoré iste nedali spať veľkej časti štábu. Niektoré časti domu zachvátil požiar, avšak izbu malej Regan ponechal nedotknutú. Zvyšok sa musel prestavať. A v skutočnosti sa pár členov natáčania poriadne bálo, čo vyústilo až k povolaniu kňaza, aby dom vysvätil. Hercov hrajúcich Burka Denningsa a Mrs Karras zastihla tesne pred premiérou filmu smrť.

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Warner Bros.

Ak si chcete scénku vymietania diabla pripomenúť alebo si len pozrieť, ako vyzerali horory vyše štyridsať rokov dozadu, nahliadnite do videa nižšie. 

Nepekné udalosti postihli aj snímku The Omen. Chvíľu po skončení nakrúcania sa stala autonehoda, v ktorej sa ocitol dizajnér filmu John Richardson so svojou priateľkou. John vyviazol len so zraneniami, avšak jeho priateľka nemala také šťastie. Zaujímavosťou na tom je práve fakt, že prišla o hlavu rovnako ako postava Jinningsa vo filme. Doslova. Lietadlo producenta zasiahol blesk, ktoré sa zrútilo plnou rýchlosťou k zemi a nenechalo žiadnych preživších. Medzi pasažiermi mal byť aj hlavný herec Gregory Peck, avšak ten let nestihol. Taktiež šťastie v nešťastí. Scénku smrti z filmu nájdete nižšie. Mimochodom, syn Georga spáchal samovraždu dva mesiace predtým, než sa rozbehli kamery.

(Video nie je pre slabšie povahy)

Ďalej tu máme malú vsuvku z Hitchcockovej skvelej snímky Psycho. Bizarná vec sa stala, keď sa skutočný vrah z reálneho sveta rozhodol pre zločin kopirujúci kultovú scénu zo sprchy. Ako svoju obeť si vyhliadol istú ženu menom Myra Davis. A vec, ktorá motala hlavy aj vyšetrovateľom bola tá, že dvojníčka herečky Janet Leigh mala rovnaké meno, a teda Myra Davis!

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: Paramount Pictures

Originálnu scénu nájdete nižšie

Mne to osobne nedá a musím trochu odbočiť. Existuje remake tohto filmu z roku 1998, v podstate farebná verzia, ktorá ani zďaleka nedosahuje kvalít Hitchcockovej tvorby. Skrátka ide o jeden z najzbytočnejších filmov vôbec. Scénu zo sprchy si tu môžete porovnať sami.

A dostávame sa ku koncu. Je hriech nespomenúť smrť legendy pracujúcej so zvieratami - Steva Irwina. Bol v ich prítomnosti odmalička, už od čias, kedy pobehoval po zábavnom parku vlastných rodičov. Odvtedy sa jeho láska k zvieratám len prehlbovala. Viacero ľudí nepozná tragédiu, ktorá tohto obľúbenca poslala na druhý svet. A iste vás neprekvapí, že nás Steve opustil priamo na svojom pľaci. Steva totiž v roku 2006 napadla obrovská morská raja. Tá mu prebodla srdce počas natáčania dokumentu The Crocodile Hunter: Ocean’s Deadlies. Je nešťastné a hlavne ironické, že to, čo mal Steve Irwin najradšej, mu spôsobilo smrť. 

 

Smrteľné nehody a šokujúce príhody z filmových pľacov alebo prekliatia snímok v reálnom svete
Zdroj: steveirwinday.org

Prekliatiam hororových filmov sa budeme venovať v pokračovaní nášho článku už onedlho. Ak poznáte ďalśie kuriózne udalosti a nevysvetlené javy z filmových natáčaní, dajte nám a ostatným čitateľom vedieť do sekcie komentárov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia