Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2017, 21:15
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk nás o pár rokov premení na polobohov. Ako to ale chce dokázať a ako tým ovplyvní budúcnosť ľudstva?

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Naše telá a počítače budú jedno - z človeka tak vznikne android.

Keď konšpiračné teórie o mozgových implantátoch zažívali éru svojej najväčšej slávy, tí skeptickejší z nás iba nechápavo krútili hlavami. Prišlo im totiž doslova až šialené, aby nám v blízkej budúcnosti niekto dával do tela nejaké malilinké zariadenie o veľkosti zrnka ryže, vďaka ktorému z nás potom vznikne akýsi hybrid medzi človekom a inteligentným strojom.

Jeden z najväčších inovátorov 21. storočia ich však už onedlho presvedčí, že táto enormne kontroverzná téma nezostane pri pochybnej teórii naveky.

Ďalšia veľká vízia Elona Muska, šéfa automobilky Tesla a vesmírnej spoločnosti SpaceX, hovorí o nadchádzajúcej evolučnej premene ľudského tela do podstatne modernejšej podoby, akú sme mohli doteraz vidieť iba v sci-fi filmoch z Hollywoodu. Niektorí futurológovia, vrátane Raya Kurzweilla z Googlu, tomu hovoria singularita.

Elon Musk nás o pár rokov premení na polobohov. Ako to ale chce dokázať a ako tým ovplyvní budúcnosť ľudstva?
Zdroj: OnInnovation / Flickr.com

"Technologická singularita je vo futurológii, kybernetike, modernej mytológii a vedecko-fantastickej literatúre označenie hypotetického stavu, keď sa, obvykle pomocou umelej inteligencie alebo pomocou prepojenia ľudského mozgu s počítačom, vytvoria entity s inteligenciou prevyšujúcou ľudskú, ktoré rapídne urýchlia technologický pokrok ďaleko za schopnosť ľudí zmysluplne sa na ňom zúčastňovať."

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Singularita predstavuje okamih, kedy biologické telo z mäsa a kostí nadobudne kapacity umelej inteligencie a získa priamy prístup k digitálnej diaľnici, čiže k internetu. Čo mám však na mysli výrazom "priamy prístup"? Priamy znamená, že na to nebudeme viac potrebovať stolný počítač, laptop a dokonca ani náš smartfón. 

Zmeníme sa na počítač a počítač zase na človeka, v čom nám pomôže nová americká spoločnosť Neuralink, ktorej nebude šéfovať nikto iný ako sám Elon. Vďaka jej futuristickej technológii jedného dňa nadobudneme také možnosti, o akých sa nám dnes ani len nesníva. Príde vám to šialené? Pokiaľ tohto vizionára aspoň trošku poznáte, tak určite viete, že keď chce, dokáže aj nemožné.

Počkáme si približne desať rokov

Špekulácie o tom, že sa Elon Musk hodlá pustiť do ďalšieho dobrodružstva, uzreli svetlo sveta iba pred nedávnom. Internetom vtedy začali kolovať horúce správy, podľa ktorých chcel vytvoriť ďalšiu spoločnosť s naozaj ambicióznymi plánmi, kde sa tentokrát všetko točilo okolo bezdrôtového pripojenia mozgu človeka k vzdialenému počítaču iba za pomoci drobného implantátu.

Celý príbeh začal článkom v známom americkom plátku The Wall Street Journal, v ktorom písali, že podľa bližšie nešpecifikovaných zdrojov z Muskovho okolia môžeme očakávať príchod skutočne prelomových inovácií. Tie ale neovplyvnia našu iba budúcnosť ako produkty od Tesly či SpaceX, ale aj nás samotných. A za všetkým má stáť práca vedcov a inžinierov z Neuralinku, ktorí sa pri nej logicky oprú o vyššie spomenutú víziu ich šéfa.

Odporúčané
Elon Musk je prvý človek v histórii, ktorý za rok stratil 200 miliárd dolárov. Ako prišiel o titul najbohatšieho muža sveta? Elon Musk je prvý človek v histórii, ktorý za rok stratil 200 miliárd dolárov. Ako prišiel o titul najbohatšieho muža sveta? 2. januára 2023, 12:30

Výsledkom snahy odborníkov bude miniatúrna elektróda, ktorá nám po fyzickom kontakte s nervovou sústavou umožní držať krok s čoraz rýchlejším vývojom umelej inteligencie, pretože sa tak staneme jeho priamou súčasťou. Začneme vylepšovať seba samých podobne, ako v týchto dňoch vylepšujeme spotrebnú elektroniku.

Ak by však singularita nenastala, existuje pomerne veľká pravdepodobnosť, že začneme, čo sa týka inteligencie, postupom času za našimi vlastnými výtvormi zaostávať, a potom im budeme - stručne povedané - zavadzať. O sofistikovaných systémoch, ktoré si dokážu zväčšovať svoju inteligenciu bez jedinej asistencie človeka, pár zmienok už predsa padlo. A to je iba začiatok.

Skutočná šou príde približne za jednu dekádu, čiže zhruba tých 10 rokov, kedy majú byť mozgové implantáty z dielne Muskovho Neuralinku pripravené na dennodenné používanie. Avšak vďaka špičkovo spracovanej analýze Muskovej vízie, za ktorou stojí web WaitButWhy Tim Urban, si už teraz môžeme prečítať pár dychberúcich slov o tom, čo nás onedlho ako civilizáciu zrejme neodvratne čaká. 

My budeme počítače, počítače zase ľudia

Budeme jedno, takže sa začneme vzájomne dopĺňať. My získame nadľudské kapacity moderných počítačov, počítače zase biologické telá, ktoré nepochádzajú z laboratória. Takáto fúzia nám poskytne množstvo obrovských výhod, pretože ak eliminujeme dnes úplne bežné procesy, ktoré napríklad komplikujú hovorovú diskusiu, dokážeme medzi sebou komunikovať výrazne efektívnejšie, alebo inými slovami povedané citeľne rýchlejšie. Áno, hovoríme tu o akejsi telepatii.

Web TechCrunch to celé zhrnul do nižšie uvedených viet, prostredníctvom čoho v podstate vysvetlil, čo vzájomným prepojením s inteligentným strojom môžeme okrem iného získať.

Odporúčané
Už nejde o sci-fi. Humanoidní roboti sú tu a nemajú byť príliš drahí Už nejde o sci-fi. Humanoidní roboti sú tu a nemajú byť príliš drahí 11. novembra 2022, 13:30

"Muskova vízia umožní priamu, nekomprimovanú komunikáciu medzi ľuďmi, miesto toho, aby prebiehala efektívna dekompresia balíka, ktorý si druhej strane poslal pomocou spoločného jazyka, čo je zakaždým proces plný strát."

Rovnako vieme, že sa po implantácii elektródy do hlavy stane z umelej inteligencie vo vzdialenom cloude priama súčasť nášho vedomia. Čo to ale znamená?

Pestrá paleta možností neurónových sietí nám otvorí bránu k úplne novým schopnostiam, čo pocítime najmä pri učení, ktoré potom pôjde výrazne jednoduchšie a hlavne rýchlejšie. Podobne triky bolo možné vidieť aj v kultovom filme Matrix. Chceš sa naučiť bojové umenie? V budúcnosti už nebude potrebné navštevovať telocvičňu. Miesto toho si z internetu stiahneš digitálny balíček špecifických vedomostí a ten si potom iba nainštaluješ.

Stanú sa z nás nadľudia s neobmedzeným a nepretržitým prístupom k online informáciám (áno, bez smartfónu aj laptopu), ovládaniu elektronických zariadení iba za pomoci myšlienok (IoT, alebo aj internet vecí), komunikácii bez vydania jediného slova alebo použitia klávesnice a dokonca aj k - v podstate neobmedzenému - zväčšovaniu našej súčasnej inteligencie, čo logicky docielime technologickým napredovaním. Miesto softvérovej alebo hardvérovej aktualizácie smartfónu aktualizujeme a tým pádom vylepšíme rovno celého človeka, ktorý prešiel singularitou.

Predstavte si, že vidíte prostredie mobilného operačného systému s ikonkami nainštalovaných aplikácií, no žiadny smartfón práve nedržíte. Toto prostredie, známe aj ako brain-computer interface, nenájdeme na displeji, ale priamo v našej hlave, pričom ho jednou myšlienkou pred našimi očami buď aktivujeme alebo deaktivujeme. Podobné technológie sa už zopár krát objavili aj v úspešnom sci-fi seriáli The Black Mirror.

Odporúčané
Používatelia utekajú z Twitteru. Trenduje nová sociálna sieť Mastodon Používatelia utekajú z Twitteru. Trenduje nová sociálna sieť Mastodon 8. novembra 2022, 15:30

A aby toho náhodou nebolo málo, aktívne čipy umožnia svojim používateľom eliminovať niektoré zákerné choroby, ktoré ich trápia, ako napríklad Parkinsona. Okrem spomínaných oblastí ho teda využijeme aj v medicíne, kde má dokonca údajne nemalý potenciál skôr či neskôr preraziť. Kto by predsa nechcel byť zdravý ako rybička?

Čo všetko sa teda môže zmeniť?

Každý jeden aspekt nášho dennodenného života, a to bez akejkoľvek srandy. Bez toho by sa o prepojenie počítačov s našimi hlavami Elon Musk zrejme nezaujímal. Tohto vizionára lákajú iba také výzvy, ktoré určitým spôsobom ovplyvnia blížiacu sa budúcnosť.

Elektromobily bez emisií spôsobia revolúciu v automobilovom priemysle, lacná zelená energia v energetickom, dostupná medziplanetárna preprava vo vesmírnom a mikročipy pre zmenu v bežnom živote, pretože z obyčajného človeka z mäsa a kostí vznikne neopísateľne inteligentný, neopísateľne dobre informovaný android. A my sa potom ako civilizácia posunieme výrazne dopredu.

Domov
Zdieľať
Diskusia