Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2017, 23:08
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Na severe Austrálie objavili 50 nových druhov pavúkov. Tancujú, sú jedovaté a dokážu liezť aj kolmo po skle

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Ak si v úzkych už len pri pohľade na obrázok osemnohej beštie na monitore, dávaj si pozor.

Arachnobici to majú v živote ťažké. Malé i väčšie stvorenia s ôsmimi nohami a malými hryzadlami dokážu nahnať poriadny strach nejednému z nich. My, Slováci a Slovenky, máme oproti zvyšku sveta menšiu výhodu - na našom území nežijú práve tie najkrvilačnejšie pavúkovce, no spoločnosť nám častokrát robia tzv. "hajzlové potvory" a potom všakovaké jedince kdesi v rohoch pivníc a opustených miest či v lese na pavučinách. Celkovo vo svete rozoznávame až 40 000 jednotlivých druhov, no na Slovensku ich máme okolo jednej tisícky. Našťastie. Čo si ale tak môžu hovoriť naši protinožci žijúci v Austrálii? Áno, už len názov samotného rovnomenného kontinentu dodáva mnohým predstavu, že ide o miesto, kde sa vás všetko snaží zabiť.

Najmenší svetadiel na svete hostí nejednu osemnohú beštiu, no najnovšie sa výskumníkom podarilo nájsť rovno ďalších 50 nových druhov pavúkov. Prišli k nim práve v odľahlých oblastiach Cape York Peninsula, kam veľa ľudí nechodí, no za to v nej žijú iné osadenstvá. Nejdeme si tu teraz rozpisovať ich podrobné charakteristiky, schopnosti a názvy, no zmienime aspoň tie najpozoruhodnejšie detaily. Mnohé z nich sú o veľkosti taniera, iné dokážu napodobniť mravce či vysoko skákať do vzduchu. Jeden z druhov je dokonca schopný prejsť bez väčšej námahy skrz zavreté dvere či postaršie okno. Veľa z nich je aj jedovatých.

Kandidát nižšie na fotke je schopný vyskočiť až 50-krát vyššie, ako je jeho samotná dĺžka. Skutočne obdivuhodné:

Na severe Austrálie objavili 50 nových druhov pavúkov. Tancujú, sú jedovaté a dokážu liezť aj kolmo po skle
Zdroj: R.Whyte

Ešte čo sa týka vlastností, ďalší z novoobjavených pavúkov dokáže poľahky vyliezť aj kolmo hore po skle a nechýba ani akýsi tanečník vytvárajúci pohyby ako na tanečnom parkete (pre svoje potenciálne partnerky). Zvyšok z nich sú však malé kúsky pojedajúce maximálne tak mravce.

Konkrétne tento dokáže liezť, ako sme už spomenuli, kolmo hore po skle, vďaka chĺpkom na končekoch svojich nožičiek:

Na severe Austrálie objavili 50 nových druhov pavúkov. Tancujú, sú jedovaté a dokážu liezť aj kolmo po skle
Zdroj: R.Whyte

Odteraz aspoň viete, čo môžete na severe Austrálie očakávať. U nás je situácia zatiaľ nemenná, takže môžeme zostať v maximálnom pokoji.

Späť
Zdieľať
Diskusia