Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2017, 13:24
Čas čítania 0:00
Sara

Šampóny už nie sú to, čo bývali. Väčšina produktov pripomína skôr nepodarený experiment chemického laboratória

MÓDA
Uložiť Uložené

Dá sa dnes ešte nájsť šampón, ktorý by ti pomaly ale isto neničil vlasy ?

Ráno sa vyrútiš z postele s búšiacim srdcom, nakoľko si nepočula vyzváňať budík a ešte vyššiu dávku adrenalínu do krvi ti pridajú tvoje vlasy, ktoré sú po noci znovu v dezolátnom stave. Samozrejme ich skrotenie je hotová misia, a tak siahneš po najbližších tužidlách a lakoch, aby si výzor upravených vlasov aspoň navodila. Nejedna žena by súhlasila, že vlasy sú naozaj korunou krásy a tento klenot potrebuje aj správnu starostlivosť. Mnohé kozmetické firmy prinášajú viac a viac noviniek, ktoré sľubujú nevídané efekty a my za nimi automaticky naťahujeme ruky, v snahe získať dávku hydratácie a živín. Sklamaním sa stáva fakt, že väčšina produktov pripomína skôr nepodarený experiment chemického laboratória a za obalmi farebných fľašiek sa môže ukrývať viac umelých a neprirodzených ingrediencií, ako obsahuje flakón samotný. 

 

A post shared by İDA KOZMETİK (@idakozmetik) on

Určite si si niekedy všimla zadnú nálepku na svojom šampóne. Obsahuje dlhé nezrozumiteľné názvy, ktoré sa nedajú prečítať. V nasledujúcich pár riadkoch ti pomôžeme zorientovať sa sa v dlhočíznych zoznamoch a taktiež ti poradiť, ktorým látkam by si sa mala oblúkom vyhýbať. 

Parabény

Možno si aj ty siahla po produkte, na ktorom dominoval názov PARABEN FREE, no nikdy sa nezamyslela nad tým, prečo by šampón parabény obsahovať nemal. Odpoveď nie je ani tak komplikovaná. Parabény sú totiž celkom lacné chemikálie, ktoré zvýšia poličkovú životnosť produktu. Na kvalitu tvojich vlasov majú však úplne opačný efekt. Nielenže narúšajú pokožku na temene hlavy, ale taktiež vedia spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, a tak aj samotné vypadávanie vlasov. Preto v obchodoch hľadaj produkty s vyššie uvedeným mottom a pri rýchlom preštudovaní zloženia sa vyhýbaj látkam methylparaben alebo propyparaben. 

 

A post shared by Jillian Ybos (@be_you_tifulhair) on

Alkohol

V prípade vlasovej kozmetiky, slogan "alkohol vyrieši všetky problémy" naozaj neplatí. Látka má veľmi ďaleko od poskytnutia žiadanej výživy vlasom. Práve naopak. Efektívne ich vysušuje, a preto nie je vhodný najmä pre ženy s kučeravými vlasmi. Dnes už by si sa za šampónom bez alkoholu čo to nabehala, keďže sa pridáva takmer do všetkého. Zároveň existuje iba malé množstvo výživných alkoholov, preto si pri kontrolovaní zloženia daj pozor na to, aby nebol zaradený medzi prvými piatimi látkami. Alkohol má pomáhať v boji proti mastným vlasom, no nájdeš aj vhodnejší kompromis tejto problematiky. Zo svojich bojových zbraní preto vynechaj najmä ethanol, SD alchol 40 a isopropyl. 

 

A post shared by Dr. Savon (@drsavon) on

Silikóny

Sú naozaj všade. Silikóny nájdeme v 90% minerálov, ktoré tvoria zemskú kôru. Úžitok majú aj v priemysle a neprekvapivo aj v kozmetike. Vlasy vedia výzorovo oživiť, na dotyk ich zvláčniť, vyrovnať a navodiť aj pri suchých vlasoch krásny lesk. No nie je všetko zlato, čo sa blyští. Silikóny fungujú na princípe obaľovania vlasu, čo môže mať isté výhody v rámci jeho chránenia. Nevýhodou sa však stáva absolútne zneprístupnenie cesty pre živiny. Časom teda vlas ešte viac zoslabne a na silikónový obal sa začnú lepiť nečistoty. Nie každý silikón je vodou zmývateľný a zanechaný odlesk je teda plastický lesk umelého obalu. Silikóny su pomerne kontroverzná téma a sú ľudia, ktorí sa na šampón bez silikónov ani nepozrú. Ak ťa však stručnosť našich argumentov presvedčila, daj si pri zložení šampónu pozor na látky s príponami -cone a -none. Určite sa vyhni názvom dimethicone, amodimethicone a cyclomethicone, nakoľko ich bezpečnosť pri kontakte s pokožkou je diskutabilná.

Sulfáty (sírany)

O ingredienciách z tejto kategórie sa pomerne dlhú dobu tradovala povera, že práve sírany sú látky, ktoré môžeme zaradiť ku rakovinotvorným. Americká spoločnosť CIR, ktorá rôzne kozmetické prísady skúma, však tento fakt vyvrátila. Fakty o negatívnych vplyvoch na vlasy však nie. Ich náplňou práce v šampónoch je oddeliť špinu a maz z vlasov a vďaka tečúcej vode ich následne odviesť preč. Svoju úlohu plnia vynikajúco, avšak so sebou si pribalia aj proteín, ktorý je podstanou stavebnou jednotkou tvojich vlasov. Tie potom zanecháva suchšie, než by si chcela. Do produktov sú pridávané aj kvôli pene, nakoľko si asi máloktorá z nás dokáže predstaviť umývanie vlasov bez bohatej voňavej peny. Ich negatívny vplyv je cítiť aj na pokožke hlavy, ktorú ešte viac podráždia a dokonca častokrát narušia. Motto SULFATE FREE na šampónoch v tomto prípade hovorí o neprítomnosti troch najagresívnejších sulfátov, a to sodium laurenth sulfate, sodium lauryl sulfate alebo ammonium laurenth sulfate. Samozrejme, úlohou kažého šampóna je trošku tvoje vlasy vysušiť, keďže presne na tomto princípe fungujú, no doporučujeme sa aspoň trom vyššie spomenutým síranom vyhýbať.

Umelé vône

Nejedna z nás si vyberá v rýchlosti šampón podľa vône a v stave váhania je práve vôňa kľúčovou výhodou, ktorá pomôže našej nerozhodnosti. Za neodoľateľnou vôňou sa však môže skrývať celkom pestrá chemická polievka. Jedno slovo, fragrance/ parfum, tak zahŕňa minimálne 4 ďalšie syntetické prídavky, ktoré si bohužiaľ nemôžeš nikde overiť, keďže zoznam chemikálií je "výrobným tajomstvom". Použité vône sú častokrát toxické, a tak škodlivé nielen pre teba, ale aj pre životné prostredie. Vhodnou alternatívou sú esenciálne oleje, ktoré by mali byť v zložení uvedené. 

Otvorená však ostáva otázka ich alternatív. Aj v prípade vlasovej kozmetiky by ti prívlastok organic mal zaručiť kvalitu a prirodzenosť použitých látok. Rovnako aj na internete nájdeš celkom pestrú paletu rôznych DIY šampónov. Ak ťa však zháňanie a následné mixovanie ingrediencií neláka, dostupné sú aj jednoduchšie riešenia. Šampóny hravo nahradíš napríklad esenciálnymi olejmi, vajciami alebo aj používaním len čistej studenšej vody. Pred voľbou jednej zo spomenutých alebo nespomenutých alternatív ti však doporučujeme si metódu aspoň v krátkosti naštudovať. Samozrejme, na pár nechemických náhrad vieš naraziť aj v drogérií. 

 

A post shared by @dm_alverde on

 

A post shared by Weleda Slovensko (@weledask) on

Domov
Zdieľať
Diskusia