Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2017, 16:58
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Sajfa: Stokrát radšej budem robiť vlog, ako by som mal moderovať v televízii hovadinu (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Tentokrát sme vyspovedali Mateja Cifru, ktorý je však na Slovensku známy skôr pod prezývkou Sajfa.

V našej nekončiacej sérii rozhovorov sme sa tentokrát rozhodli osloviť človeka, ktorý patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie televízne tváre na Slovensku, no prednedávnom svoje pôsobenie  rozšíril ešte o niečo ďalej. Ako ste si už prečítali v nadpise, hovoríme o Matejovi Cifrovi, ktorého však všetci poznáme skôr pod prezývkou Sajfa. Ešte v minulom roku rozbehol na plné obrátky svoj youtube kanál, kde pravidelne a v krátkych intervaloch zverejňuje svoje denné vlogy a mapuje v nich nie len svoj život, ale tak trochu aj život ostatných známych ľudí. Divák má možnosť nahliadnuť na miesta, kam sa bežný smrteľník nedostane a sledovať aj Sajfove denné pracovné aj voľnočasové aktivity, pri ktorých sa zaručene nenudí.

Pochváliť musíme aj samotné následné spracovanie z technickej stránky. Okrem vlogov sa Sajfa venuje aj projektu LvL Lama, do ktorého si pravidelne pozýva známe tváre a okrem toho, že s nimi hráva hry, využíva tento čas aj na to, aby sa ich opýtal na niečo zaujímavé a výsledok je zväčša skutočne aktratívny a zábavný. Nie len o tomto všetkom sme sa v nasledujúcom rozhovore s naším najobľúbenejším youtuberom bavili. Tak sa teda pohodlne posaďte a poďme na to. 

Sajfa: Stokrát radšej budem robiť vlog, ako by som mal moderovať v televízii hovadinu (Rozhovor)
Zdroj: Sajfa FB

Čau, Sajfa. V prvom rade ti chcem poďakovať, že si prijal ponuku na rozhovor. Prezraď nám, ako sa máš a čomu momentálne venuješ najviac svojho času.

Ja ďakujem za pozvanie na rozhovor samozrejme. Mám sa výborne a nie je to klišé. Nie je to žiadne prekvapenie, ale najviac času mi zaberá asi moja robota, ktorú som si rozšíril na viacere fronty, takže bojujem statočne.

Svoj život pravidelne a podrobne mapuješ na youtube, k čomu si sa dostal hlavne vďaka Gogovi a Lvl Lama. Koncept vlogov je však značne odlišný, a tak ma zaujíma, s akým pocitmi a očakávaniami si vydával prvé diely.

Možno sa to nezdá, ale na vlogy som sa chystal mentálne asi trištvrte roka. Mal som taký starší Nikon položený doma na stole a každý deň som sa naň pozeral a vravel som si, že už naozaj musím začať. Naberal som odvahu. V novembri 2016, keď som bol s manželkou v New Yorku, som definitívne zlomil ostych a vybral som sa na cestu vloggovania. Moje pocity na úvod boli samozrejme zmiešané. Prvý vlog mal len jednu minútu a 30 sekúnd tuším, ale dúfam, že od toho momentu som sa posunul dopredu. Reakcie som zvlášť neriešil, ale nebál som sa, že budú negatívne. Akosi som sa naprogramoval na pozitívno.

Asi si sám uvedomuješ, že to zákulisie showbiznisu, do ktorého máš prístup, je pre ľudí jednoducho atraktívne. Myslíš si však, že by to mohol robiť aj ktorýkoľvek z tvojich celebritných kolegov alebo si z nich proste ten najviac zdravo a v dobrom šibnutý?

Ja si práve myslím, že z mojich celebritných šoubiznisových kolegov som práve ja najmenej šibnutý. Mal som rôzne reakcie od slávnych ľudí, keď som vytiahol niekde v zákulisí kameru. Veľmi ma napríklad príjemne prekvapila Zdenka Studenková. Bola úplne v pohode a hneď pozdravila všetkých sledovačov vlogu. Mojím cieľom samozrejme nie je ukázať niekoho v nejakej nekonfortnej situácii a mojím cieľom ani nie je prioritne ukazovať zákulisie šoubiznisu. Chcem ukazovať čím sa bavím a čo baví predovšetkým mňa.

Si jeden z mála, ktorého odpoveď bude na túto otázku viac než relevantná, a tak som veľmi rád, že mám príležitosť sa ťa na to opýtať. Utrpeli slovenské televízne stanice na sledovanosti s príchodom obrovského množstva youtube videocontentu?

Do čísiel a hospodárskych výsledkov televíznych staníc samozrejme nevidím a neviem sa k tomu takto vyjadriť. Faktom je ale, že televízie strácajú predovšetkým mladého diváka, pre ktorého svojím obsahom nie sú dostatočne atraktívne. A oni to vedia. Budú musieť priniesť niečo nové. Samozrejme za tie roky som sa naučil neposudzovať veci len na základe svojho okolia, pretože svet je oveľa väčší ako pestrofarebnejší. Lebo ak by mali mať televízie len divákov ľudí z môjho okolia, tak by ich ozaj bolo veľmi málo. Ale napríklad z profesionálneho hľadiska si vždy rád pozriem televízne noviny. Už od detstva boli správy vlastne môj večerníček.

Ja osobne ťa vnímam už veľa rokov, a to vďaka relácii Webmaster. Zaujímalo by ma, na ktorý zo všetkých tvojich moderátorských projektov si najviac hrdý, prípadne, ku ktorému by si sa kedykoľvek vrátil.

Relácia Webmaster ma nesmierne bavila. Bol to formát, ktorý mi najviac sedel podľa mňa. No vidíš a teraz si ho možem robiť na youtube kedykoľvek a bez toho, aby som sa stresoval či to má „čísla“. Priznám sa ale, že ma bavili skoro všetky projekty od VyVolených cez Hviezdy na ľade, Hudobnú horúčku či teraz posledne Strom života. To bol milý projekt, kde sme plnili sny detí pre svojich blízkych. Žiadne citové vydieranie. Len čistá pekná emócia. Žiaľ sa to nedostalo k väčšiemu publiku. Televízia výrazne podcenila PR. Ľudia o tej relácii ani nevedeli.

Sajfa: Stokrát radšej budem robiť vlog, ako by som mal moderovať v televízii hovadinu (Rozhovor)
Zdroj: Sajfa FB

V rámci televízie ťa baví viac moderovanie obrovských akcií, ako je napríklad OTO alebo skôr preferuješ "komornejšie" zábavné relácie?

OTO je moja srdcovka priznám sa. Je to jeden z najvýraznejších živých televíznych prenosov na Slovensku v rámci televíznej sezóny. Niečo ako odovzdávanie cien Emmy. Pre mňa je to otázka akejsi prestíže. Síce nie som dlhodobo v žiadnom úspešnom televíznom formáte, ale napriek tomu ma spolu s Adelou zavolajú, aby sme ten večer spolu odmoderovali už 4 či 5-krát po sebe.  

Prejdime naspäť k tomu vlogovaniu.  Pozerávaš, resp. vnímaš celú slovenskú youtube scénu, teda aspoň tých najznámejších reprezentantov? Väčšinu totiž sledujú skôr mladší ľudia do 18 rokov a práve títo ľudia sú pre nich vzorom. Myslíš si, že si ty správnym alebo aspoň správnejším vzorom?

Mojou úprimnou ambíciou nie je byť nikoho vzorom, ale ak môžem ukázať, čo si myslím, že je v živote správne a aký mám ja na veci názor, tak to určite spravím. Nejdem sa ale stavať do role niekoho, kto má patent na všetko a vie jednoznačne, že veci majú byť TAKTO a nie inak. Poviem to takto, nech má mladý jútjuber akýkoľvek obsah (myslím kvalitou a nie hodnotami) nech je pre mladého človeka motiváciou minimálne v tom, že niečo robí, kreuje a vytvára, že na sebe maká a snaží sa posúvať ďalej. Nech to je motivácia. Motivácia by nemala byť číslo a len to, či má na sebe Supreme alebo RayBany.

Keď už sme pri tom, čo sa týka cieľovky máš snáď vekovo najširšie publikum. Myslíš pri natáčaní na to, či sa to bude fanúšikom páčiť, alebo teda aké budú reakcie?

Priznávam, že na to myslím úplne najmenej. Za mojimi videami nie je žiaden vedomý kalkul – chcem stoj čo stoj toho či tamtoho vo vlogu, aby som sa dostal k jeho fanúšikom. Všetko u mňa je prirodzené a ničomu sa nebránim. Keď neočakávane prišiel za mnou Gogo do rádia, tak to nebol kalkul v tom, že si ho dám do vlogu a to bude clickbait. Riešili sme spolu niečo a bolo to prirodzené.

Mnohí si myslia, že také denné vlogovanie zaberie strašne veľa času a pozornosti, keďže musíš vždy myslieť na to, aby si si niečo nezabudol natočiť. Je to tak?

Behať s kamerou je jedna vec, natočiť si situácie je druhá vec a práve tá tretia, STRIHANIE, je tá najťažšia, ktorá zaberá aj najviac času. Ja netočím zbytočne veľa. Točím zvyčajne ozaj len to, čo si myslím, že použijem. Ale je to tak, že celá atmosféra vlogu vzniká na 70 percent práve v „strižni“. Aby bolo jasné, aj pri skoro dennom vlogovaní ja točím vlastne len mizivú časť môjho dňa. Zažijem toho mnohonásobne viac.

Použiješ všetko, čo natočíš? Vedel by si možno aspoň približne odhadnúť, koľko percent materiálu z denného vlogu nezverejníš?

Ako som spomínal vyššie – točím naozaj len tie situácie, o ktorých som presvedčený, že ich použijem. Všetko záleží od situácie, atmosféry, ľudí a zaujímavosti samotnej problematiky. Číselne použijem 80 percent toho, čo natočím. Ak by som použil menej, tak má vlog len tri minúty... (smiech)

Sajfa: Stokrát radšej budem robiť vlog, ako by som mal moderovať v televízii hovadinu (Rozhovor)
Zdroj: Sajfa FB

Neodmysliteľnou súčasťou tvojich videí je aj tvoja krásna manželka. Z pohľadu diváka pôsobí na kamere veľmi prirodzene a je vidieť, že ťa v tom podporuje, čo je super. Sú však aj momenty, kedy sa jej zdá, že to preháňaš?

Ak sú náhodou také momenty niekedy tak určite nie sú vo vlogu. Moja žena je úžasná, že mi s vlogom pomáha svojou prítomnosťou. Veľmi si to vážim. Ju kamera veľmi ľúbi a ja ju veľmi rád točím.

Spomenieš si na konkrétne zábery, ktoré si sa rozhodol nedať do vlogu z nejakého zásadného dôvodu? Môžeš byť aj konkrétny.

Určite boli také situácie. Ak malo napríklad niečo nejaké pokračovanie, ktoré som nechcel vyzradiť. Prípadne zazneli vo vlogu informácie, ktoré boli vyslovene interné vzťahujúce sa napríklad na prípravu nejakého projektu. Raz sa mi omylom do jedného videa dostalo telefónne číslo na Goga a jemu potom volali decká celý deň, že videli jeho číslo v mojom videu. Tak som to musel rýchlo dávať preč. Pre Goga nič príjemné a pre mňa tiež. Našťastie sa tak veľmi nehneval.

Staráš sa doslova o všetko v rámci svojich vlogov sám alebo existujú aj ľudia "v zákulisí", ktorých síce nevidíme, no majú na výsledku svoje zásluhy?
Samozrejme, k môjmu Facebooku či youtube má prístup niekoľko ľudí, predovšetkým z rádia a hlavne kvôli Level Lama. Pridávanie na Instagram a popisy ku všetkému robím výlučne ja. Zacielenie reklám na Youtube a Facebooku má na starosti Jožko z Trenčína a s projektom Level Lama a nejakými videami mi pomáha filmársky Boris a.k.a. @slepacibujon.

Núti ťa občas pôsobenie na youtube robiť kvôli záberom veci, ktoré by si inak nerobil, či ísť niekam, kam by si inak nešiel, alebo je to skutočne 100 % zrkadlo toho, čo si robieval aj pred vlogmi?

Je to na 100 percent zrkadlo toho čo robím a čím žijem. A takto presne to bolo aj pred vlogmi.

Ešte jedna k tomu youtube. Hovorím za celú redakciu a asi aj drvivú väčšinu čitateľov, že to na Slovensku a v Česku robíš bez pochýb najlepšie. Máš aj nejaký cieľ, či už vyčísliteľný (subscribers) alebo aj abstraktný, ktorý by si rád dosiahol?

Wow, ďakujem vám veľmi si to vážim. Pamätám si keď mi v televíziách hovorili, že nevychádzam dobre z prieskumov a že nemajú pre mňa žiaden projekt. Tak som si ten projekt vytvoril sám a neľutujem ani sekundu. Stokrát radšej budem robiť vlog, ako by som mal moderovať v televízii reláciu, o ktorej som presvedčený, že je hovadina. A čo sa týka cieľa ten nemám stanovený – teda určite mojím cieľom nebude mať čo najviac subscriberov. Sú podľa mňa aj lepšie ciele.

Tak vlastne dve. Môžeme teda očakávať, že pri pol milióne odberateľov budeš v rámci platformy youtube točiť aj niečo iné ako vlogy, alebo máš pocit, že to stále ostane len na tejto rovine?

Vlogy a Lama sú teraz základ. K tomuto sa môže pridružiť samozrejme aj niečo iné – možno dočasný projekt hoc aj komerčného charakteru. Tak ako je to v prípade sérii videí „Stávka s prezidentom“. Mne sa koncept vlogu strašne páči. Určite neplánujem žiadne ochutnávky, hauly, líčenia... Cestovanie si ale viem predstaviť. Veď to je vlastne vlog.

Zastavme sa ešte na chvíľku pri Lvl Lama. Pri ktorom zo všetkých hostí si sa cítil najkomfortnejšie a ktorý ťa možno niečím prekvapil?

Najkomfortnejšie sa cítim pri ženských hosťoch so zmyslom pre humor. Veľmi som sa tešil, keď sa mi podarilo zlomiť Rytmusa. Na ten diel som veľmi hrdý. Vyšiel presne o 18tej na Štedrý deň. Ale až na výnimky sa mi výborne pokecalo s každým hosťom. Boli samozrejme aj takí, ktorí ma trošku zaskočili tým, že som mal pocit, že v reálnom živote sú zábavnejší.

Sajfa: Stokrát radšej budem robiť vlog, ako by som mal moderovať v televízii hovadinu (Rozhovor)
Zdroj: Sajfa FB

Je ešte niekto konkrétny, koho by si rád do tohto projektu ako hosťa zatiahol?

Posledne som sa bavil s Peťou Vlhovou, ktorá keď si nájde čas, tak by rada prišla. Samozrejme absolútna TOPKA by bol pre mňa Peter Sagan. Potešil by som sa napríklad aj Dominike Cibulkovej. Ľudia od pána prezidenta mi prisľúbili, že pán prezident príde určite a rád v lete!

Prečo nevyšiel diel s Momom? 

Nevyšiel preto lebo Momo nebol spokojný s výsledkom. Mal na to legitímne právo a požiadal ma aby som to nedával von a ja som to rešpektoval.

Poďme ešte na zopár otázok o tebe a tiež klasických refresher otázok. Máš možno nejaký ranný rituál, ktorý na vlogoch nemajú diváci možnosť vidieť?

Nemám nič špeciálne. Absolútna klasika. Zuby, voda s citronom, záchodík a káva.

Nájdeš si popri všetkých aktivitách čas aj na dobrú knihu? Videli sme, že si čítal na dovolenke, tak nám prezraď, či ti to vydržalo aj doteraz, prípadne, ktorú knihu by si nám určite doporučil?

Hanbím sa, ale naozaj knihy dokelu čítam posledné roky len na dovolenke. Človek aj tak cez deň toho relatívne dosť prečíta, ale kniha je predsa len kniha. Na dovolenke som si pri nej veľmi oddýchol.

A čo filmy a seriály?

Seriály. House of Cards, Little Big Lies, Game of Thrones, Narcos, Sopranos.

Predpokladám, že hernú konzolu zapínaš len pri Lvl Lama, je to tak? Ktoré hry ťa najviac bavia?

Mňa vždy bavili skôr hry s príbehom, dejom a nejakou akciou. Doma som napríklad pred pár mesiacmi prešiel celý Gears Of War 4. To som celkom hrdý.

Asi počúvaš aj veľa hudby, tak by si nám mohol prezradiť, ktoré albumy alebo skladby ťa v poslednom období bavia najviac.

Posledne som veľa počúval nový album Weeknda a teraz asi tri dni dozadu mi môj 16-ročný švagor nahral na kľúč album od Travisa Scotta, ktorý obsahuje skladby ešte pred albumom Rodeo – s názvom DAYS BEFORE RODEO.

Varíš? Čo najkomplikovanejšie by si nám dokázal pripraviť?

Varím naozaj len niekedy. Snažím sa skor jednoducho. Žiadne komplikované kulinárske fantázie. Vám by som spravil v trúbe takú tekvicu plnenú orechami a feta syrom, šalát a nejaký dobrý steak. Nie z Brazílie samozrejme.

A čo najlepšie slovenské/bratislavské reštaurácie? Kde ti chutí najviac?

Chodievam teraz pomerne často si zobrať obed do Veglife-u (nie som pritom vegetarián), mám rád Kogo, páči sa mi Osteria Del Opera a samozrejme sushi si objednávam jedine z Geishe.

Rád cestuješ? Chystáš sa v tomto roku na nejaké zaujímavé miesto?

Teším sa v lete opať do Kalifornie. Do Santa Barbary. Už tri roky po sebe sme tam boli aj s manželkou. Raz sami a dvakrát aj s rodinou a milujem to tam. Slnko, oceán, dobré a zdravé jedlo, šport, plávanie, turistika a Las Vegas.

Ďakujem veľmi pekne za tvoj čas a vyčerpávajúci rozhovor. Na záver ešte priestor pre teba na pár slov našim čitateľom.

Ja ďakujem a držím vám palce. A vašim čitateľom želám veľa zdravia a výziev, ktoré nás motivujú byť lepšími a silnejšími. Želám nám všetkým viac nadhľadu, viac prajnosti a menej závisti. Nie všetci šikovní ľudia, ktorým sa podarilo presadiť sa, museli niečo ukradnúť či s niekým sa vyspať.

Sajfa: Stokrát radšej budem robiť vlog, ako by som mal moderovať v televízii hovadinu (Rozhovor)
Zdroj: Sajfa FB

Sajfovi ešte raz veľmi pekne ďakujem za ochotu a vám všetkým za pozornosť. Na záver len pripomeniem, že ak si nie si úplne istý, o čom sme sa s Matejom rozprávali, tak nezabudni klinúť odber na jeho youtube kanál, kde pravidelné pridáva svoje vlogy. No a všetky aktuality a zaujímavosti nájdeš na jeho oficiálnom facebooku, prípadne instagrame. Dovidenia! 

Domov
Zdieľať
Diskusia