Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2017, 10:38
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Najbezpečnejšie, najlacnejšie či najčistejšie krajiny, ktoré sa ti ako turistovi oplati navštíviť. Európske destinácie prevalcovali konkurenciu

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Turizmus vo väčšine krajín prekvitá.

Kam by si sa mal vybrať najbližšie na zaujímavý výlet, aby si sa nemusel báť o svoju bezpečnosť a dostal by si ešte aj dobré služby? Svetoznáma organizácia The World Economic Forum pravidelne každé dva roky zostavuje rebríček 136 rôznych svetových krajín, ktorého cieľom je určiť štát s najzdravším turizmom a cestovným ruchom. V praxi to znamená, že organizácia pozorne analyzuje údaje v kategóriách ako bezpečnosť, prírodné zdroje, infraštruktúra, zdravie a hygiena, ale aj oblasť cien a na základe komplexnej štúdie potom zoradí krajiny do prehľadného zoznamu. Krajiny majú vždy možnosť polepšiť si, ale výrazné skoky v rebríčku sa počas dvoch rokov tak často nestávajú realitou, a tak sa na čele stabilne drží niekoľko tradičných favoritov.

Krajiny dostávajú v rámci zoznamu hodnotenie od 1 do 7 a zatiaľ čo číslo 1 označuje chabý stav turizmu v konkrétnom štáte, číslo 7 by určite každú krajinu mimoriadne potešilo. Nanešťastie, nikde na svete sa vraj turisti nemajú tak dobre, aby dosiahli najvyššiu možnú známku, a tak sa pozrime aspoň na samotnú špičku. Hneď prvé tri priečky si pre seba uchmatli krajiny z Európy, pričom najvyššie umiestneným ázijským zástupcom je Japonsko, ale nestratili sa ani Hongkong so Singapurom, kde napríklad prekvitá takzvaný zdravotnícky turizmus vďaka vysokej úrovni miestnej zdravotnej starostlivosti. Na popredné priečky sa nedostala žiadna africká ani juhoamerická krajina, avšak Spojené štáty americké sa spoločne s Kanadou stali zástupcami aspoň tej severnej. Smutným výsledkom je však až 59. miesto Slovenska, keď sme sa v porovnaní s predchádzajúcou verziou za dva roky prepadli až o 12 miest a predbehli nás prakticky všetci naši susedia s výnimkou Ukrajiny. Ak si preto doteraz váhal, kam by mali smerovať tvoje kroky v lete, potom by ti tento rebríček mohol poslúžiť ako skvelá inšpirácia.

1.Španielsko

2. Francúzsko

3. Nemecko

4.Japonsko

5. Spojené kráľovstvo

6. Spojené štáty americké

7. Austrália

8. Taliansko

9. Kanada

10. Švajčiarsko

11.Hongkong

12. Rakúsko

13. Singapur

59. Slovensko


Kompletný rebríček

Domov
Zdieľať
Diskusia