Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2017, 10:18
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)

TECH HUAWEI
Uložiť Uložené

Hi-tech iPhone s Androidom.

Každý jeden renomovaný výrobca inteligentných mobilných telefónov chce nájsť ten najvhodnejší spôsob, čím by jeho produkty odlíšil od čoraz nebezpečnej konkurencie. Niekto to tento rok skúsil kombináciou obrovských displejov a malých konštrukcií, a niekto iný zase zvolil nadštandardnú foto výbavu, čo sa týka predovšetkým prémiovo spracovanej novinky od giganta Huawei. Keďže ale špecifikácie modelu P10 poznáme už dlhšie, nastal čas, aby sme sa pozreli na to, či si tento čínsky fešák vedie tak dobre aj pri každodennom používaní.

 

Ako je už zvykom, generačný nástupca za minuloročnú vlajkovú loď P9 prináša opäť o niečo vyšší výkon, lepšiu výdrž, sľubuje kvalitnejšie zábery a čo sa týka vizuálneho prevedenia, tak vám snáď každý, kto ho videl na vlastné oči, bez váhania povie, že vyzerá takmer úplne ako iPhone 6, novší 6s alebo minuloročný iPhone 7. A je to naozaj pravda.

 

TOP konštrukcia, no povedomý vzhľad

Telo Huawei P10 alebo jeho rozmernejšieho súrodenca P10 Plus pozostáva z precízne vyrobenej hliníkovej unibody konštrukcie, ktorá môže nadobudnúť tri rôzne povrchy. Jeden sa navyše vyrába špeciálnym strojárskym procesom, kde do práce zapájajú priemyselné diamanty. Všetko záleží už iba od toho, po akej farbe siahneme. Tých je k dispozícii až 6, a to vrátane zlatejzelenej alebo modrej, za ktorými stojí spolupráca s prestížným PANTONE Color Insitute, takže spĺňajú nároky aktuálnych trendov.

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik
Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Do mojich rúk sa dostala kombinácia zlatej a bielej (predná strana), a musím povedať, že som dychberúcu podobnosť s takmer tri roky starým priemyselným dizajnom kalifornského jabĺčka musel pár minút naozaj rozdýchavať.

Rozmery: 145.3 x 69.3 x 7 mm (153.5 x 74.2 x 7 mm)

Váha: 145 gramov (165 gramov)

Materiál: sklo Gorilla Glass 5, hliník

 

Nie, smartfóny nie sú škaredé, práve naopak, P10 je skutočný šperk. Keď ho chytíte do rúk, ihneď viete, že držíte prémiový produkt. Nikde nič nevŕzga a hardvérové tlačidlá lupkajú až tak, že som ich občas začal stláčať bez jediného pádneho dôvodu. Na zadnej strane mi však chýbal snímač odtlačkov, ktorý presunuli na prednú pod displej, a musím uznať, že je naozaj rýchly. Niekomu toto umiestnenie možno vyhovuje, u mňa to - a aj po vizuálnej stránke - platí presne naopak. 

Odporúčané
TOP tech vychytávky od Huawei: tieto hodinky nemusíš nabiť 2 týždne a slúchadlá ti budú hrať až 31 hodín TOP tech vychytávky od Huawei: tieto hodinky nemusíš nabiť 2 týždne a slúchadlá ti budú hrať až 31 hodín 26. decembra 2023, 11:00

Narážam skôr na to, že tak ostrieľaný výrobca má na viac, ako sa v roku 2017 iba inšpirovať úspešným, no už pomerne zastaralým vizuálnym prevedením konkurencie, ktoré navyše okopírovali už snáď všetky lokálny značky z Číny. Stačilo sa iba držať charakteristických čŕt predchádzajúcej generácie, ktorej po vizuálnej stránke takmer vôbec nič nechýbalo.

Predná strana P10 obsahuje aj celkom výrazné notifikačné svetlo a čo sa týka kvality zabudovaného reproduktoru či slúchadla, ide o úroveň, aká je v tej najvyššej triede doslova povinnosťou.

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik
Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

LCD, na ktorý je radosť pozerať 

Pri uhlopriečke sú na výber dve možnosti. Buď siahneme po kompaktnej 5,1-palcovej alebo sme náročnejší a zvolíme 5,5-palcovú alternatívu, ktorou je vybavený drahší model P10 Plus s Quad HD rozlíšením. Zobrazovacia technológia je v oboch prípadoch IPS LCD, čo ma v ére AMOLED displejov tak trošku sklamalo. Kvalita a možnosti celú situáciu ale nakoniec aspoň trošku zachránili.

Full HD panel z menšieho P10 sa rozhodne nemá za čo hanbiť. A platí to ako o reálne podaných farbách (teda až na tú čiernu - vypnutý pixel je vypnutý pixel) alebo minimálnej či maximálnej úrovni jasu, tak aj o jeho automatickej regulácii a tiež o doslova ukážkovej presnosti dotyku, v čom zrejme má prsty nový algoritmus z ešte pomernej čerstvej nadstavby EMUI 5.1. 

Uhlopriečka: 5,1" alebo 5,5"

Rozlíšenie: Full HD alebo Quad HD

Technológia: IPS LCD

Nastavenia zobrazenia ponúkajú integrovaný šetrič zraku, čiže redukciu modrého svetla, ktoré nám môže večer skomplikovať zaspávanie. Rovnako tu je k dispozícii detailná regulácia úrovne teploty zobrazovanej farby, takže ak by niekomu základné nastavenia náhodou nesedeli, môže si ich kedykoľvek prispôsobiť podľa svojich predstáv.

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Fotoaparáty, aké inde nenájdete

Keď na smartfóne uvidíte názov jedného z najväčších priekopníkov v brandži s fotoaparátmi, tak je celkom jasné, že nejde iba o lacný marketingový ťah. Ťažko vybudovaná značka by si totiž slabou kvalitou mohla veľmi ľahko pokaziť imidž. Čo to teda znamená?

Odporúčané
Testovali sme Huawei Watch GT 4. Jedny z najkrajších a najdostupnejších smart hodiniek plnohodnotne využiješ aj s iPhonom Testovali sme Huawei Watch GT 4. Jedny z najkrajších a najdostupnejších smart hodiniek plnohodnotne využiješ aj s iPhonom 15. októbra 2023, 10:00

Či už predný alebo zadný, fotoaparáty smartfónu Huawei P10 majú v zálohe celkom slušnú páku - certifikáciu nemeckej spoločnosti Leica s viac ako 100-ročnou históriou, ktorá formálne zabezpečuje, že to, s čím fotografujeme, naozaj patrí v mobilnom priemysle na úplný vrchol. A ja po niekoľkodňovom testovaní nemôžem nič iné, ako súhlasiť.

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Hlavný fotoaparát na zadnej strane, ktorý pozostáva z dvojice vzájomne spolupracujúcich foto senzorov s Leica optikami, nemá absolútny problém s akýmkoľvek prostredím. Nemalou výhodou tu je, že sú k dispozícii dve celkom dôležité technológie - fázové automatické zaostrovanie a zaostrovanie prostredníctvom zabudovaného lasera. Jedno je dobré pri dennom svetle, druhé zase po západe slnka. Môžete s ním teda fotiť od rána do večera a takmer zakaždým vyhotovíte zábery, ktoré bezpochyby ulahodia očiam aj skúsenejšieho fotografa. Nie, nie je to DSLR, ale aspoň ho máte vždy po ruke.

Rozlíšenie: 12 (RGB) a 20 (Mono) megapixelov

Clona: f/2.2 alebo f/1.8

Výbava: optická stabilizácia obrazu, optika Leica, laser AF, PDAF

Nejde však o hocijaký duálny fotoaparát, pretože Huawei opäť zvolil osvedčenú kombináciu RGB a Mono senzora, ktoré vzájomne kombinujú získané informácie do jedného spoločného záberu. Keďže sa jeden venuje iba farbám, ten druhý ho odľahčuje v zachytávaní detailov súvisiacich so svetlom. Každý je teda špecializovaný iba na jednu oblasť a tá druhá ho vôbec nezaujíma, čo potom logicky uvidíte na nadštandardnej kvalite fotografií v podobe bohatých detailov, nadštandardného množstva svetla (P10 Plus je vďaka nižšiemu clonovému číslu ešte lepší) či reálnych farieb.

 

Certifikácii spoločnosti Leica sa tentokrát nevyhol ani selfie foťák z prednej strany, ktorý ponúka 8 megapixelov a zaujímavú funkcionalitu na prepínanie do širokouhlého režimu. Ak smartfón zistí, že je v zábere príliš veľa ľudí, spraví to automaticky. A aj tu musím uznať, že je v tom naozaj dobrý. V kvalite sa zase s prehľadom vyrovná hlavným foťákom smartfónov zo strednej triedy, či je noc, šero alebo pekný slnečný deň.

Odporúčané
Nové smart hodinky Huawei budú tvojím osobným asistentom. Zamilovala si ich aj táto spevácka hviezda Nové smart hodinky Huawei budú tvojím osobným asistentom. Zamilovala si ich aj táto spevácka hviezda 3. októbra 2023, 15:00

Po softvérovej stránke máme v oboch prípadoch bohatú nádielku rôznych foto režimov, ako je panoráma, HDR, špeciálne efekty, sken dokumentu, nočný záber alebo režim pre profesionálov, kde si manuálne nadstavíte hodnotu ISO, dĺžku uzávierky či manuálne zaostríte. A za zmienku určite stojí aj režim Portrét, s ktorým spravíte na mobil doslova fascinujúce fotky s takzvaným bokeh efektom. Aplikácia fotoaparátu dostala pekne vyzerajúce a naozaj intuitívne používateľské prostredie, kde nebude mať problém s orientáciou ani technicky menej zdatný používateľ, pričom ponúka hneď niekoľko naozaj pekných filtrov (hlavne čiernobielych) so živým náhľadom.

Strojové učenie + Kirin 960

S umelou inteligenciou sa poslednú dobu akoby roztrhlo vrece, pretože ju môžeme vidieť zaradenú v arzenále viacerých známych produktov, a to od moderného smartfónu vybaveného pokročilým virtuálnym asistentom, až po aplikáciu na chatovanie, kde nám sama od seba navrhuje vhodných smajlíkov či ďalšie spôsoby interakcie s druhým účastníkom konverzácie. Huawei ju však využil tak trošku netradičným spôsobom - na sofistikované zvýšenie výkonu.

Čipset: Kirin 960 (vrátane "machine learning")

RAM: 4 alebo 6 GB (Ultra Memory)

Úložisko: 32, 64 alebo 128 GB + microSD do 256 GB

P10 a P10 Plus poháňa vlastnoručne vyvinutý aj vyrobený hi-tech čipset Kirin 960, ktorému môže asistovať až 6 GB operačná pamäť s taktiež vlastnou technológiou Huawei Ultra Memory. Táto RAMka inteligentne priraďuje priority jednotlivým aplikáciam, a tým určuje, či v pamäti zostanú alebo nie, vďaka čomu uvolní viac priestoru pre tie najpoužívanejšie.

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Pridajte si ešte k tomu najnovší (a ukážkovo vyladený) Android 7 Nougat vrátane kapacít takzvaného strojového učenia a vznikne vám z toho naozaj, naozaj slušná hardvérovo-softvérová kombinácia, ktorú momentálne vôbec nič neprekvapí. Najlepšie na tom ale je, že čím viac smartfón používate, tým by mali byť reakcie systému rýchlejšie. 

Odporúčané
Tieto hodinky ti v núdzi privolajú pomoc a za 60 sekúnd ti zmerajú také telesné hodnoty, o ktorých si doteraz nepočul Tieto hodinky ti v núdzi privolajú pomoc a za 60 sekúnd ti zmerajú také telesné hodnoty, o ktorých si doteraz nepočul 6. júla 2023, 14:00

Môžete si nainštalovať tú graficky najnáročnejšiu mobilnú hru alebo neustále prepínať medzi aplikáciami, nepostrehnete žiadne spomalené reakcie, a ani nič podobné. Otváranie appiek prebieha doslova bleskovou rýchlosťou. Ešte ani nedáte prst preč z ikonky a už máte pred sebou na displeji otvorené jej používateľské prostredie. Takto vyzerá príklad, ako by mali fungovať úplne všetky, nielen high-end smartfóny s operačným systémom od Googlu. Palec hore Huawei.

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Jeden deň s prehľadom

3 200 mAh batéria 5,1-palcového modelu, ktorý som testoval, zvládla tých 12 až 14 hodín celkom slušnej záťaže. Keď som sa ale snažil smartfón nechytať každých 15 minút do rúk, okolo 16 hodín na jedno nabitie zvládol. Zaujímavejšia by určite bola ozrutná 3 750 mAh kapacita akumulátora v P10 Plus, hoci má vyššie rozlíšenie. 550 mAh navyše naozaj dokáže narobiť divy. 

Batéria sa nabíja cez obojstranný USB typu C, čiže garancia 100-percentnej úspešnosti pri zapájaní nabíjačky, ktorá nemá problém doplniť 60 percent za necelých 40 minút (originál z krabice, samozrejme). Áno, je to naozaj rýchle. 30 percent potrvá asi 18 minút a plná kapacita hodinku a pol. Dnes to už ale môžeme považovať za bežnú súčasť výbavy high-end modelov s Androidom.

Huawei P10

Ak si nebudem všímať ten prešľap s dizajnom či nemoderný pomer medzi telom a displejom, tak môžem bez obáv povedať, že P10 v zostávajúcich oblastiach výbavy skutočne exceluje. Tým mám na mysli použité technológie a optimalizovanú nadstavbu operačného systému Android. Ideálny smartfón pre tých, ktorí chcú odísť od iOS k zelenej konkurencii, no boja sa, že skočia z blata do kaluže. Elegantný vzhľad, hi-tech hardvér, bleskové reakcie, dve uhlopriečky a tuším aj celkom obstojná cenovka. 8/10

Huawei P10 nájdeš v e-shope nikita.sk (modrý alebo čierny)

Výnimočný hardvér, tuctový dizajn. Stojí kombinácia Huawei P10 a ikonickej značky Leica naozaj za to? (Recenzia)
Domov
Zdieľať
Diskusia