Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. apríla 2017, 12:41
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Prečo nacisti utekali hlavne do Južnej Ameriky? Okrem kľudu ich lákali aj ďalšie významné faktory

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Dnes síce nejde o vytúžené miesto na začatie nového života, no pre strojcov vojny zo strany Tretej ríše išlo o zaujímavú destináciu.

Kút sveta plný divokej a rozmanitej prírody, dažďových pralesov, drsných podmienok či kresťanstva a futbalu. Južná Amerika lákala mnohých - turistov i nacistických pohlavárov. Možno ste už raz počuli príbeh o tom, ako Adolf Hitler pred koncom vojny utiekol do Argentíny, kde spokojne dožil a zomrel niekedy okolo, no, ťažko povedať. Podobné pofidérne historky radšej nechajme tak a poďme sa pozrieť na skutočnosti, ku ktorým aj reálne došlo. Prečo mnohí nacisti utekali práve sem, do Južnej Ameriky? Prečo podnikali také dlhé a riskantné cesty do opačného kútu zemegule? Podobnú dilemu riešili aj diskutéri na známej stránke reddit.com, kde dospeli k nasledovným záverom.

Prečo nacisti utekali hlavne do Južnej Ameriky? Okrem kľudu ich lákali aj ďalšie významné faktory
Zdroj: forum.gunboards.com

Prvým argumentom je fakt, že do Argentíny (práve ona je v podobných prípadoch najviac zaangažovaná) sa počas dávnych desaťročí nasťahovali početné skupiny Nemcov, ktorí zaberajú okolo 4 % súčasnej populácie s európskymi predkami. Miestne hory im taktiež pripomínali Alpy, čo im vyhovovalo a nevadili im ani málo preskúmané oblasti v rôznych častiach krajiny. Taktiež sem priniesli mnoho investícií či technického pokroku, vytvorili desiatky firiem a závodov, za čo sa Argentína stala akousi veľmi priateľskou krajinou pre Nemecko. Nacistom vyhovovala aj možnosť poľahky splynúť s tamojšou nemeckou komunitou. Dokonca aj sám Jorge Luis-Borges (významný argentínsky spisovateľ) vo svojej eseji spomínal kladný vzťah Argentínčanov k Nemcom, možno aj z vyššie uvedených dôvodov. Ďalšou neodškriepiteľnou skutočnosťou bola "panenskosť kontinentu" voči priebehu najväčšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách. Myslíme to v tom zmysle, že ako jeden z mála nebol príliš zasiahnutý bombardovaním, vraždením či deštrukciou a ani spojenci tu nemali silné postavenie.

K nacistom boli istou mierou naklonené aj tamojšie režimy. Mnohé z nich napríklad podporovali aj boj proti Sovietskemu zväzu či ponúkali azyl. Ale napríklad taká Brazília už bola problémom, pretože sa v bojoch druhej svetovej vojny priamo angažovala. Svoju úlohu určite zohrala aj hlboko zakorenená prítomnosť kresťanského náboženstva, pretože moslimské, ba hinduistické (alebo iné) národy by ich pravdepodobne moc neprijali.

Medzičasom v Buenos Aires (1938):

Prečo nacisti utekali hlavne do Južnej Ameriky? Okrem kľudu ich lákali aj ďalšie významné faktory
Zdroj: rarehistoricalphotos.com

Vžime sa do ich situácie. No nešli by sme tam?

Domov
Zdieľať
Diskusia