Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2017, 21:32
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Majestátny horský úkryt s reštauráciou v talianskych Dolomitoch nesie aj výrazný slovenský rukopis

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Slovensko-talianska spolupráca zdobiaca alpské vrchy, ktorá vás nadchne svojou nadčasovosťou a funkčnosťou.

Zasnežené Alpy naprieč viacerými krajinami Európy každoročne počas zimy navštívi aj tisíce našincov s vidinou nezameniteľnej lyžovačky a kvalitných služieb. Niet sa čomu čudovať, keďže tamojšie kopce ponúkajú, so všetkou úctou k našim strediskám, neporovnateľne väčšie množstvo zjazdoviek a atrakcií, o akých u nás zatiaľ môžeme len snívať. V stále aktuálnej sezóne je jedným z najväčších lákadiel v známom Obereggene (Taliansko) nadčasový úkryt pred nepriaznivým počasím a reštaurácia v jednom

Projekt s názvom Oberholz Mountain Hut zasadený priamo vedľa stanice lanovky s rovnomerným titulom pritom nesie aj výrazný slovenský rukopis. Áno, čítate správne, náš architekt sa podielal na majestátnej stavbe v talianskych Dolomitoch a výsledok je vskutku famózny. Spomínaným tvorcom je pôvodom Levočan Ing. arch. Pavol Mikolajčák, ktorý aj napriek veľmi mladému veku pracovne pôsobí už od roku 2013 v tirolskom meste Bolzano, kde sídli jeho vlastný ateliér. Aby sme ale príliš neodchádzali od samotnej stavby, tá vznikla v spolupráci s veľmi známym architektom Petrom Pichlerom na základe výhry v súťaži usporiadenej investormi v už menovanom stredisku. To všetko ešte v priebehu roka 2015 a už o 12 mesiacov na to si danú architektonickú krásu mohli vychutnávať všetci návštevníci Obereggenu. Pri pohľade na zábery nižšie, ale určite veľmi rýchlo pochopíte, z akého dôvodu bola aj následná realizácia mimoriadne rýchla. 

Úchvatná nehnuteľnosť s výmerou činiacou rovných 320 metrov štvorcových je dizajnovo veľmi čistá, jednoduchá a zároveň výrazná vďaka vystúpeným častiam, ktorým jasne dominujú nadrozmerné sklá. Ďalším prvkom udierajúcim do očí už od prvého okamžiku je použitie čiernej farby na fasáde, ktorá úžasne kontrastuje so zasneženými zjazdovkami a okolitou prírodou. Interiérové priestory a terasa sú takmer výhradne zabalené do obľúbeného dreva, čo vytvára atmosféru, po ktorej bažia mnohí mladí ľudia a nielen rodiny s deťmi. Jedinými výnimkami sú jednotlivé časti stien z betónu a toalety. To je ale ľahko pochopiteľné. Kompletnému celku s dychberúcim vzhľadom a nezameniteľným výhľadom dávame 10 bodov z 10 bez najmenšieho zaváhania

Pokiaľ viete aj o iných architektonických alebo dizajnérskych štúdiách z našich končín, ktoré taktiež stoja za pozornosť širšieho publika, tak neváhajte a pošlite nám tip na e-mailovú adresu uvedenú v profile vyššie. Ďakujeme za podporu a spoluprácu!

Späť
Zdieľať
Diskusia