Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2017, 13:10
Čas čítania 0:00
Jakub S.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli

FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER
Uložiť Uložené

Výber tých najlepších easter eggs v celej čarodejníckej ságe.

Po dlhšej odmlke sa vraciame s obľúbenou témou filmových easter eggs a tentokrát sme si na mušku zobrali čarodejnícky svet J. K. Rowlingovej. Osemdielna sága nám za kormidlovania viacerých režisérov priniesla bohatú ponuku vtipných či inteligentných žmurknutí na pozorného diváka a dnes si povieme o tých najlepších z nich. Filmové adaptácie kníh jednej z najúspešnejších spisovateliek všetkých čias sa najnovšie rozrástli o Fantastic Beasts ságu a epidémia filmových vesmírov tak neušetrila ani svet Harryho Pottera. Jeho nový obchodný názov je „J.K. Rowling's Wizarding World“ a zatiaľ avizuje 4 ďalšie pokračovania pre predstavené dobrodružstvá Newta Scamandera. Tie si s pribúdajúcim množstvom možno tiež vyslúžia miesto v našej rubrike, no vráťme sa k tretej najziskovejšej franchise v histórii kinematografie. Tu sú niektoré z najlepších easter eggs z rokfortských lavíc.

Dubmledore a jeho pracovňa

Podobne ako všetko ostatné v Potterovskom svete, aj vstup do Dumbledoreovej riaditeľne je prehnane vyzdobený a nádherný. Pretože obyčajné schody vedúce k jednoduchým dverám pracovne by boli príliš všedné. Namiesto toho musí návštevník čeliť obrovskému bronzovému griffinovi, vyjsť po magickom točitom schodisku a len potom môže uzrieť samotné dvere. Týmto odkazom začíname, pretože síce patrí k tým menej významným, no dozaista poteší každého zarytého fanúšika. Celou pointou sú dve prosté homonymá - Gryffindor (do nášho jazyka preložený ako Chrabromil) a „griffin door“, čo by bol doslovný názov dverí do Dumbledoreovej pracovne strážených bronzovým griffinom. 

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Magická sedmička

Číslo 7 je všade. Ide samozrejme o najmocnejšiu cifru kúzelníckeho sveta, čo nám (nielen) J.K. Rowling pripomínala na každom kroku. Určite vám neuniklo, že Voldemort rozdelil svoju dušu na sedem častí, ktoré uchoval v jednotlivých horcruxoch. Totožné číslo použila jeho nemesis - Harry a jeho priatelia v prvej časti Darov smrti unikli pred nepriateľmi vytvorením siedmich Potterov (všehodžús). Ak by ste si však mysleli, že sedmička sa obmedzuje len na temného pána a chlapca, ktorý prežil, vyvedieme vás z omylu. Profesor Moody bol napríklad uväznený v kúzelnej „truhlici“ so 7 zámkami.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Ak zalovíte v pamäti, určite si spomeniete, že  metlobalový tím pozostáva zo 7 hráčov a sám Pán Siedmy Horcrux nosí na drese číslo... uhádli ste. Všadeprítomná cifra nediskriminuje medzi dobrom a zlom - na vchode do Tajomnej komnaty môžme narátať 7 hadov. Meno Weasley7 písmen a vy už určite tušíte koľko detí sa pani Weasleyovej narodilo. Siedme a posledné je zároveň jediným dievčaťom. Ginny je navyše vôbec prvým dievčaťom, ktoré sa narodilo do rodiny Weasleyovcov za posledných 7 generácií. A pochopiteľne, J.K. Rowling napísala 7 kníh o dobrodružstvách Harryho Pottera na Rokforte.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.
Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Študentský sex

Ak by nám niekto povedal, že v záverečných titulkách Harryho Pottera môžeme vidieť dvoch čarodejníkov praktikujúcich študentský sex, asi by sme neboli príliš naklonený tejto myšlienke uveriť. Alfonso Cuarón si však nemohol pomôcť. Harry vo svojom treťom filme dostane mapu, na ktorej môže vidieť každého čarodejníka pohybujúceho sa v Rokforte a pozrite sa na to, ako k sebe majú vlastníci týchto dvoch párov nôh blízko. Veľmi podarený žartík.

 

Tajomstvo patronusa

Ochranné zaklínadlo formujúce tvar zvieraťa nám o  postavách môže povedať viac ako by sa na prvý pohľad zdalo. Kto by si nepamätal, že Harryho jeleň reprezentuje jeho otca, zatiaľ čo Snapova laň pripomína jeho večné zakotvenie vo friendzone. Pekná dynamika však existuje najmä medzi zaklínadlami Rona a Hermiony. Ronov pes, konkrétne Jack Russell teriér, môže naznačovať roztomilosť a oddanosť, no táto podoba dáva oveľa väčší zmysel pri pohľade na Hermioninho patronusa. Ten má podobu vydry, čo je mimochodom zviera, na ktorého lov sa Jack Russell zvykol používať. Vydra navyše patrí do čeľade lasicovité (weasel). Indície Hermioninho pripútania sa k rodu Weasleyovcov sme mali priamo pod nosom.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Cameo Voldemorta a Gandalfa?

Stovky obrazov na stenách Rokfortskej strednej školy čarodejníckej dali niektorým členom štábu príležitosť objaviť sa aj pred kamerou, no zdá sa, že Väzeň z Azkabanu zašiel ešte ďalej. Ak je na obraze nižšie skutočne temný pán, znamenalo by to, že vo svojej fyzickej podobe bol publiku prvýkrát odhalený ešte pred finále Ohnivej čaše. Prečo by však zamestnanci školy vyvesili obraz čarodejníckeho Hitlera? V tomto prípade sa dá celkom bezpečne tvrdiť, že Voldemortovo cameo patrí do kategórie „zábavka VFX tímu“. Tam by sme mohli zaradiť aj obraz v Dubmledoreovej pracovne nápadne pripomínajúci Gandalfa Šedého. Niektorí nesúhlasia, no len ťažko možno poprieť, že čarodejník vždy visí presne tam, kde uzná za vhodné.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.
Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Hippogriff a exkrementy

Hagridov hippogriff, čosi mezdi koňom a obrovským dravým vtákom, je študentom opísaný ako divé zviera. Dáva teda zmysel, že podobný tvor pri potrebe odľahčiť sa nebude dvakrát premýšlať a to, čo potrebuje, vykoná kdekoľvek. Všimli ste si? Je to skutočne nepatrný detail, no to je v tomto prípade celá pointa. Spomínaný tvor bol vytvorený prostredníctvom CGI a jeho výkaly nie sú teda žiadnou „nehodou“ pri natáčaní. Ide očividne o ďalšiu zábavku ľudí zodpovedných za špeciálne efekty. Berte teda na vedomie, že niekto si skutočne dal námahu vytvoriť a renderovať CGI výkaly. Keďže každá finálna sekunda špeciálnych efektov vo filmoch stojí slušný balík, niekto musel byť aj náramne dobrý účtovník.

Snapove slová sú kód

Prvé slová, ktoré profesor Snape adresuje Harrymu, znejú ako jedna z jeho mnohých nezmyselne náročných požiadaviek: „What would I get if I added powdered root of asphodel to an infusion of wormwood?“ Inými slovami - koľko banánov potrebujem, aby som sa dostal z Bratislavy do Košíc. Nezmyselná otázka, ktorej by rozumela azda len Hermiona. No tieto slová skrývajú viac ako len zatrpknutý povrch. Pre odhalenie ich skutočného významu sa musíme obrátiť na Viktoriánsky jazyk kvetín (v českom jazyku pomenovaný Květomluva). V krátkosti ide o spôsob, ako vyjadriť svoje pocity a názory len pomocou kvetín. Najväčší rozkvet zažil práve za panovania anglickej kráľovny Viktórie. Samotná J.K. Rowling sa k ňomu pravdepodobne dostala počas vysokoľkolských štúdií. Pointa je veľmi jednoduchá - každý kvet či rastlina má odlišný význam a ich kombináciou môžeme dosiahnuť aj komplexné vyjadrenia. Asfodel, restlina z čeľade ľaliovitých, znamená „moja ľútosť ťa nasleduje až do hrobu“ a palina pravá (wormwood) vyjadruje neprítomnosť či absenciu. Za zmienku ešte stojí, že anglický výraz pre ľaliu je lily. Na pochopenie významu Snapovho kódu máme teda všetky potrebné ingrediencie. Ak je táto teória pravdivá, význam jeho otázky je „Trpko ľutujem smrť Lily“. Hoci Snape až do samotného konca nosil svoju chladnú a neprístupnú fasádu, zdá sa, že aspoň svojím vlastným spôsobom vyjadril Harrymu pochopenie už v prvý deň ich stretnutia. 

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Oddelenie na ochranu drakov

Zmysel pre humor je vždy vítaným aspektom. A prepašovať sa dá aj do seriózne sa tváriacej snímky ako nám v titulkách tretieho dielu predviedol Alfonso Cuarón. Štafetu po ňom prevzal Mike Newell a to nie len režírovaním štvrtého filmu. Inšpirovaný možno práve Cuarónom neušetril záverečné titulky ani on a ubezpečil celý čarodejnícky (aj muklovský) svet, že s magickými tvormi bolo pri natáčaní zaobchádzané s rešpektom a úctou. Áno, môžeme si vydýchnúť, žiadni draci pri natáčaní zranení neboli.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Začiatok na konci

Hoci sa tento fakt viaže predovšetkým ku knižným predlohám, je povinnosťou pre každého fanúšika čarodejníckej ságy. Finálny súboj medzi Voldemortom a chlapcom, ktorý prežil, sa odohráva 17 rokov po Harryho narodení. Niekoľko pozorných dívákov si všimlo, že náhrobné kamene Potterových rodičov datujú ich smrť do roku 1981, čo znamená, že Harry musel prísť na svet ešte v roku 1980 (známy bol len deň, nie rok jeho narodenia). Sága nás teda postupne zaviedla až do roku 1997. A prečo je to tak fascinujúce?  Prvá kniha, Kameň mudrcov, bola publikovaná práve v roku 1997. Skvelo premyslený detail autorky J.K. Rowlingovej teda znamená, že príbeh Harryho Pottera začína v čase svojho konca.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.

Krátka história času

Vo svete, kde svetlo a energia môžu vznikať použitím drevenej paličky a správnej kombinácie slov, kde ľudia lietajú na metlách a menia sa na zvieratá sa zákony fyziky zdajú akosi irelevantné. Veda, zdá sa, má v čarodejníckom svete Harryho Pottera pramalý význam, no niektorí čarodejníci sú ňou napriek tomu očividne fascinovaní. Po ďalší easter egg sa opäť vraciame k Alfonsovi Cuarónovi a jeho Väzňovi z Azkabanu. Určite si spomeniete na krátky záber na čarodejníka miešajúceho si svoj nápoj bez toho, aby sa vôbec dotkol lyžičky. Čakajúc na vychladnutie horúcej tekutiny sú oči nášho náhodného spoločníka zamerané na čítanie slávnej práce Stephena Hawkinga - A Brief History of Time.

Slávne filmové odkazy a tajomstvá v Harrym Potterovi, ktoré ste (možno) prehliadli
Zdroj: Warner Bros.
Domov
Zdieľať
Diskusia