Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2017, 13:58
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Technológie sa začínajú podobať ľudskému telu. Vedci vyvinuli citlivú protézu ruky so solárnymi panelmi

TECH
Uložiť Uložené

O pár dekád budeme zrejme všetci zdraví.

Nápad obohatiť elektronickú protézu bohatou kôpkou dnes už úplne bežných senzorov priniesol so sebou jednu základnú dilemu - čo poskytne energiu na ich fungovanie? Predstava, že by sme museli tento užitočný doplnok každý jeden večer odpájať z našej ruky a potom pripájať na nabíjačku ako smartfón vystraší asi každého, preto vedci zo škótskej univerzity hľadali spôsob, ako sa vyhnúť klasickým batériám. A dokázali to. Syntentickú kožu z najpevnejšieho a extrémne tenkého materiálu na svete pripevnili na flexibilné solárny panely, no a zrazu bolo po probléme s napájaním energeticky náročného systému.

"Skutočnou výzvou bola otázka, že ako dokážeme pripevniť na solárny panel pokožku a zároveň umožniť svetlu prenikať priamo cez ňu? To je to, čo sme spravili," prezradil jeden z členov úspešného vedeckého tímu, Dr. Ravinder Dahiya

Technológie sa začínajú podobať ľudskému telu. Vedci vyvinuli citlivú protézu ruky so solárnymi panelmi
Zdroj: UNIVERSITY OF GLASGOW

"Ľudská koža je nesmierne komplexný systém so schopnosťou cítiť tlak, teplotu alebo povrch prostredníctvom usporiadania neurálnych senzorov, ktoré zabezpečujú, aby sa signál z pokožky dostal až do mozgu."

"Keď sa kožu umiestni na protézu ruky, tak človek, ktorý ju používa, začne cítiť dotyk a presne to isté platí aj o vnímaní teploty."

Ako informuje web bbc.com, takzvaný grafén je zhruba až o jeden milión krát tenší ako papier, takže jeho transparentnosť umožňuje lúčom svetla prenikať až ku chráneným panelom, vďaka čomu sa potom vygeneruje dostatočné množstvo nevyhnutnej elektrickej energie. Teraz si už iba počkať na príchod pokročilej protézy do obchodov, čo však podľa doktora Dahiya nejaký ten čas ešte určite potrvá.

Domov
Zdieľať
Diskusia