Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2017, 16:16
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta

TECH
Uložiť Uložené

Používate bezpečné pripojenie? Prihlasujete sa dostatočne komplikovaným heslom?

Každú chvíľu môžeme sledovať únik osobných fotografií slávnych mien, pričom naposledy padla za obeť Emma Watson. Polícia denno-denne zaznamenáva prípady odcudzenia peňazí prostredníctvom internetu a keď si k tomu pripočítate, koľko zariadení už chytilo ransomware, teda vírus, ktorý doslova žiada výkupné, inak vám vymaže celý obsah harddisku, tak zistíte, že všetky tie varovné oznámenia o kvalitnom zabezpečení skutočne nie sú na škodu. Aj keď si myslíte, že vám sa nič podobné stať nemôže, dávajte si pozor a prečítajte si niekoľko dobre mierených rád pre bezpečnejšie surfovanie na internete.

Jeden web - jedno heslo a žiadne ukladanie
Za posledné roky sa čoraz viac spoločností spravujúcich desiatky miliónov hesiel priznalo, že ich servery a dátové strediská boli úspešne napadnuté. Áno, drvivá väčšina týchto informácií je zašifrovaná, a teda crackerom zbytočná, no vyskytli sa i prípady, kedy heslá neboli dostatočne kryptované a užívateľom hrozili problémy, najmä ak to isté heslo využívali na ďalších ak nie všetkých weboch. Facebook, Instagram a ďalšie služby sa snažia kradnuté hesla čo najskôr vypátrať, porovnať a upozorniť daný účet na nebezpečnú zhodu, no aj tak by ste si mali pre každý dôležitejší registračný formulár vyberať iné, ideálne nijak spolu nesúvisiace heslo. Upozorňovať na kombináciu malých, veľkých písmen spolu s číslami snáď nemusíme.

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: Sirius

Samostatná kreditná karta pre online platby
Sporiť si financie na bankovom účte a zároveň tým istým účtom platiť na internete je do istej miery riziko. Predovšetkým, pokiaľ zadávate údaje z platobnej karty kade-tade a nebojíte sa ukladať informácie o karte na weboch (pre pohodlnejšie a rýchlejšie platby bez nutnosti opakovaného zadávania). Ideálnym riešením je v tomto prípade zaobstaranie kreditnej karty, ktorá nebude previazaná s vašim účtom a narozdiel od debetnej karty z nej nebude možné vyberať peniaze po prečerpaní. Pri platbách si zakaždým všímajte, či má daná stránka šifrovanie (zelený zámok) a ak si ešte stále nieste istý, preverte si daný web cez google zadaním názvu webu a známeho slovíčka “scam".

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: bswllc.com

Nikdy neotvárať podozrivé odkazy
Keď už sme v úvode načali ten Ransomware, v novembri 2016 obletela svet informácia o rozšírení škodlivých obrázkov na Facebooku, ktoré automaticky zablokovali váš počítač po otvorení konkrétnej stiahnutej fotografie. Iba jediné kliknutie tak dokáže odpáliť všetky vaše údaje. Štatistika hovoriaca o napadnutiach vírusom za rok 2015 ukazuje, že prebehlo až 3,8 milióna útokov. Po tom, čo sa okolo vírusu spustil mediálny ošiaľ, stúpli štatistiky (v roku 2016) až 167-násobne na neuveriteľných 638 miliónov útokov! Šialené číslo len zdôrazňuje ako jednoducho možno využívať zvedavosť a nevedomosť užívateľa vo svoj prospech. Prosíme vás, neklikajte, nesťahujte a neotvárajte nič, o čom nie ste 100% presvedčený, že je bezpečné. Ušetríte si kopec starostí.

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: Facebook

Využívanie zabezpečených konverzácií

Snáď všetky sociálne siete zamerané na chatovanie, teda Messenger, Viber, Whatsapp či Google Allo, po novom disponujú možnosťou konverzovať prostredníctvom end-to-end šifrovania. Konverzáciu môžete vidieť iba vy a osoba, s ktorou komunikujete. V prípade Whatsappu, Viberu a Google Allo je end-to-end šifrovanie aplikované na všetky chatovacie okná, na Messengeri ho môžete využívať len pomocou tajných konverzácií. Po tom, čo správy odstránite, či už ručne alebo deštrukčným časovačom (Messenger), ich nemožno nijakým spôsobom získať späť. Ani vy, ani Facebook. Samozrejme, teoreticky je možné aj takúto komunikáciu rozšifrovať, avšak pokojne by to mohlo trvať i niekoľko rokov.

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: Sirius

Využívanie VPN siete
Pristupovať na internet z verejných, často nezabezpečených sietí, môže mať v krajných prípadoch fatálne následky na vašu bezpečnosť. Ak by bol na rovnakú wi-fi pripojený hacker odpočúvajúci bezdrôtový prenos a vy sa pripojíte k webu bez zabezpečovacieho protokolu HTTPS, môže získať napríklad vaše prihlasovacie údaje a vyskúšať, či sa s rovnakým heslom nepripojí aj k vášmu Facebooku, Gmailu alebo inej službe. Ak však použijete VPN, teda budete surfovať prostredníctvom vzdialeného, dostatočne bezpečného servera, hacker nemá šancu zistiť nič o vašej internetovej identite. Web totiž prehliadajú za vás konkrétne servery a vy len sťahujete prehliadané, šifrované dáta. S VPN sieťou dokážete obísť i geografické obmedzenia a takisto vám zabezpečí anonymné sťahovanie torrentov (v prípade, že konkrétna VPN služba neuchováva žiadne záznamy a nemonitoruje vašu aktuálnu činnosť).

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: www.bdconnectctg.net

Dvojfaktorová autentifikácia
Dôvera v prihlasovanie “iba” menom a heslom nemusí byť natoľko veľká ako v prípade použitia dvoch faktorov. Predsa len, vždy ste o niečo pokojnejší, keď sa prihlasujete do internet-bankingu meno heslom a kódom z SMSky alebo iným, doplnkovým spôsobom. Môže to byť napríklad odtlačok prsta alebo kľúč nahraný na externom zariadení (USB). Možností je veľa a je len na vás skontrolovať si daný web, či neposkytuje užívateľom prihlasovanie cez dvojfaktorovú autentifikáciu. V prípade Facebooku nájdete takúto formu prihlasovania v Nastavenia -> Bezpečnosť -> Setting Up Extra Security.

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: Sirius

Aktualizujte mobilné zariadenie
Neraz sa stáva, že najnovšia aktualizácia mobilného operačného systému v sebe skrýva kritickú dieru, ktorou vás môže tretia strana s ľahkosťou napadnúť. Ak zahliadnete na internete článok o objavení podobnej chyby, zbytočne neváhajte a bezprostredne po príchode aktualizácie (určite vás na ňu upozorní notifikácia) ju nainštalujte. Aby Google zabezpečil čo možno najviac nepriestrelný softvér, odmeňuje nálezcov softvérových chýb sumami až do výšky niekoľko desiatok tisíc dolárov. Hľadať chyby sa jednoznačne vyplatí.

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: Sirius

Zálohujte si dáta
Na záver rada, ktorú väčšina užívateľov podceňuje. Najmä v posledných mesiacoch vyčíňa ransomware čoraz viac a nemyslite si, že vám sa také niečo prihodiť nemôže. Požiadavka niekoľkých desiatok až stoviek eur za odblokovanie celého obsahu počítača môže byť poriadny škrt cez rozpočet, avšak s vlastnením aktuálnej zálohy počítača na externom úložisku vám môže byť nejaký vírus ukradnutý a preinštalovaním operačného systému spolu s naformátovaním disku sa ho jednoducho zbavíte. Nezanedbávajte zálohu dôležitých dát.

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: assets.reviews.com

Šifrovaný email

Vedeli ste, že Google, Microsoft alebo Yahoo v rámci zlepšovania cielenej reklamy spolu s ďalšími dôvodmi majú prístup k obsahu vašich mailových schránok? Nie žeby reálne niekto sedel za obrazovkou a čítal si vaše osobné správy a prehliadal fotografie z dovolenky, no ak si chcete byť 100% istý, že všetka vaša mailová komunikácia je bezpečne zašifrovaná aj pred správcami serverov, využitie niektorí z bezplatných šifrovaných emailov, napríklad ProtonMail. Okrem webovej verzie nechýbajú ani tie mobilné, či už ste na Androide alebo iOS. V prípade, že odosielate správu na nešifrovaný mail, môžete si vybrať, či adresátovi príde iba odkaz na šifrovanú správu spolu s nutnosťou zadať heslo alebo pôjde o bežnú, nekryptovanú správu. 

9 spôsobov, ako sa chrániť na internete. Dajte si pozor na vaše peniaze a citlivé dáta
Zdroj: ProtonMail
Späť
Zdieľať
Diskusia