Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2017, 7:56
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vedci zistili, že Jupiter neobieha okolo Slnka. Obidve telesá majú totiž spoločný úplne iný bod

ZAUJÍMAVOSTI NASA SLNKO VESMÍR
Uložiť Uložené

Na základných školách sme sa učili niečo iné, no stále všetko ešte spolu súvisí. Pozrime sa ale na podrobnosti.

Okrem všakovakých iných vesmírnych telies nezabúdame ani na najväčšiu planétu slnečnej sústavy pomenovanú po rímskom bohovi - Jupiter. Ako sme už raz uviedli v nadpise článku "Jupiter: Gigantické teleso, o ktorom budeme počas nasledujúcich mesiacov veľa počúvať", nemýlili sme sa a už aj sa nám začínajú vynárať nové zaujímavé skutočnosti. Americká sonda JUNO nachádzajúca sa v jeho blízkosti už stihla počas svojej misie poslať na Zem kvantum rôznych obrázkov a fotografií, no teraz sa budeme zaoberať niečím ešte zaujímavejším.

Vedci zistili, že Jupiter neobieha okolo Slnka. Obidve telesá majú totiž spoločný úplne iný bod
Zdroj: sciencealert.com

Podľa najnovších dát a zistení vedci prišli na zaujímavý fakt - Jupiter neobieha okolo Slnka. Je totiž príliš veľký a mohutný na rozdiel od zvyšných planét slnečnej sústavy, a preto sa jeho ťažisko nenachádza v strede najbližšej hviezdy, ale kúsok nad ňou (respektíve vedľa, ako chcete, len nie v strede). Okolo daného pomyselného bodu obieha dokonca aj samotné Slnko. Každopádne, na prvý pohľad je stále vidno, akoby Jupiter obiehal okolo Slnka, no rozdiel je zanedbateľný. Všetko sa dá pekne ukázať na nižšie priloženom obrázku.

A hneď sme všetci o čosi múdrejší.

Domov
Zdieľať
Diskusia