Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2017, 8:50
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Fascinujúca očná anomália, ktorú by si našiel ukrytú aj vo svojom oku. Žena pritom k lekárovi prišla so zápalom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Našťastie nejde o žiadnu nebezpečnú súčasť oka.

V ďalekej Číne sa jednému očnému lekárovi nedávno naskytol pohľad na vzácny biologický fenomén, keď k nemu do ambulancie zavítala ustarostená žena s tým, že jej oči neprestávajú slziť a neustále ju svrbia. Po bližšom vyšetrení prišiel lekár na to, že žena trpí len bežným zápalom, a tak jej predpísal kvapky a ubezpečil ju, že jej nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Napriek tomu ho jej oko zaujalo natoľko, že si ho musel zdokumentovať a potom o ňom dokonca napísať do vedeckej publikácie New England Journal of Medicine.

Hnedé oko tejto ženy totiž obsahovalo výrazne vystupujúcu strednú časť dúhovky, v angličtine známe pod názvom collarette, čo nie je úplne bežné, ale v podstate nejde o žiadne riziko. Dúhovka každého z nás obsahuje hraničnú časť, ktorá oddeľuje centrálnu dúhovkovú zónu bližšie pri zreničke od tej vzdialenejšej časti, ale u väčšiny ľudí je táto hranica schovaná v povrchu oka a nedokázal by si ju až tak presne identifikovať. Na druhej strane, oko tejto ženy obsahovalo pri zreničke pomyselnú stenu vyzerajúcu ako z rozprávky alebo vedecko-fantastického filmu, aj keď samotný jav nemá na zrak akýkoľvek efekt.

Fascinujúca očná anomália, ktorú by si našiel ukrytú aj vo svojom oku. Žena pritom k lekárovi prišla so zápalom
Zdroj: SAIQUN LI, LINGYI LIANG – THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE
Späť
Zdieľať
Diskusia