Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2017, 17:38
Čas čítania 0:00
refresher team

Mladí ľudia prestávajú chodiť von. Naozaj existuje menej možností alebo sme iba zleniveli?

ZAUJÍMAVOSTI PIVO
Uložiť Uložené

Mali by sme chodiť viac von?

Túto situáciu určite veľmi dobre poznáš. Prídeš v neskorých večerných hodinách domov a mama na teba v okamihu, ako prekročíš prah dverí, skríkne, kde si sa zase toľko túlal. Po rokoch sa situácia obráti a či už je to mama, frajerka alebo kamaráti, s ktorými bývate aktuálne v prenájme, vytiahnu na teba otrepanú frázu: Prečo stále sedíš doma? Mal by si niečo urobiť s tvojím nudným životom. Kde je teda pravda? Nuž, globálny trend nasvedčuje tomu, že mladí ľudia naozaj čoraz viac uprednostňujú vyhriate miesto na sedačke v pohodlí domova pred socializáciou v meste. Je to dobré? Určite nie. Prečo nie a čo preto spraviť, sa dočítaš v ďalších riadkoch.

Mladí ľudia prestávajú chodiť von. Naozaj existuje menej možností alebo sme iba zleniveli?
Zdroj: pexels.com

Nástup moderných technológií (a depresií)

Časy, kedy sme doma internet vytáčali cez dial up, aby sme sa spojili s okolím cez ICQ či Pokec, sú už dávno preč a dnes konverzáciu s hocikým zahájime jedným kliknutím na náš smartfón. A je to práve táto pohodlnosť, ktorá nás usádza čoraz hlbšie do sedačiek či postelí. Veď načo by si sa trepal von a ešte k tomu míňal peniaze, keď sa s kamošmi môžeš porozprávať cez obrazovku svojho telefónu? Jedna zo štúdií z roku 2015 tvrdí, že ľudia, ktorí uprednostňujú osobný kontakt s ostatnými, majú menšiu pravdepodobnosť ku vzniku depresií.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Áno, štúdie a výskumy sú vec, ktorej mnoho ľudí neverí. Ale zober si to takto. Čo je viac ako úprimný smiech s kamarátmi či kamoškami sediac za jedným stolom? Slovíčka ako “lol“, “haha“ či spleť emotikonov v skupinovom chate jednoducho nikdy nemajú šancu osobný kontakt nahradiť. Spoločné fotky s ľuďmi, ktorých máš rád a zážitky, na ktoré budeš dlho spomínať, určite nevzniknú pri hraní počítačových hier, pri ktorých presedíš vo svojej izbe polovicu dňa. V neposlednom rade treba spomenúť, že ak si single, väčšie šance spoznať svoju budúcu polovičku máš tiež mimo tých štyroch stien, ktoré dokonale ohraničujú tvoj životný priestor.

Mladí ľudia prestávajú chodiť von. Naozaj existuje menej možností alebo sme iba zleniveli?
Zdroj: pexels.com

Nie je kam ísť...

 

Keď sme sa mladých ľudí pri príprave tohto článku pýtali, prečo chodia menej von, jedna z najčastejších odpovedí znela: V mojom meste nie je kam ísť a nie je ani poriadne čo robiť. Ono to tak naozaj môže vyzerať, problémom avšak je, že mnoho mladých ľudí dnes ani nemá prehľad o tom, čo sa všetko v okolí ich bydliska deje. Ďalšou kategóriou sú špecialisti, ktorí chodia päť rokov do toho istého podniku, možno najlepšie ešte k tomu istému stolu. V takomto prípade sa ani netreba čudovať, že to človeka až tak veľmi nebaví.

Kedy si si naposledy povedal, že ideš s partiou vyskúšať niečo nové? Že si jednoducho ten pohár piva vychutnáte v nejakom inom podniku, v ktorom ste doposiaľ ešte neboli? Spontánne rozhodnutia prinášajú spontánne situácie. A tým rozhodne nemyslíme momenty, kedy sa rozbiješ na šalát a podľa posledných volaných v tvojom iPhone skladáš mozaiku predošlého večera.

Piť menej a zodpovedne sa dokonca medzi mladými stáva čoraz viac cool. Nedávny výskum, do ktorého sa zapojilo 5-tisíc mladých ľudí vo veku 21-35 rokov tvrdí, že spiť sa pod obraz boží už nie je in. K pitiu sa staviame čoraz zodpovednejšie a nechceme, aby sa nám situácia vymkla spod kontroly. Viac ako 41 % opýtaných preferuje chuť a 31 percent respondentov kvalitu alkoholických nápojov pred ich množstvom. Keď si von vybehneme na pivo, už to ani nie kvôli starej dobrej zábave (39 % opýtaných), ale skôr kvôli objavovaniu nových zážitkov (49 % opýtaných).

Mladí ľudia prestávajú chodiť von. Naozaj existuje menej možností alebo sme iba zleniveli?
Zdroj: pexels.com

Skús niečo nové

Kam teda zájsť? Skús začať tým, že si spravíš malý prieskum v tvojom okolí, veľa podnikov čoraz častejšie ponúka rôzne aktivity ako napríklad filmové či kvízové večery. Bavia ťa spoločenské hry? Mnoho prevádzok pochopilo, že aj takto sa dá prispieť k väčšej pohode svojich zákazníkov. Divadlá a kiná sú tradičná voľba, ale čo napríklad taký stand up, ktorý na Slovensku aktuálne zažíva veľkú popularitu? Veľmi zaujímavé sú aj akcie Spots, ktoré sa konajú na netradičných miestach. Ak sa naozaj nevieš odtrhnúť od PS-ka, existujú podniky, v ktorých si zahráš s kamošmi herné konzoly. Takto by sme mohli pokračovať ďalej.

Odporúčané
Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík 28. februára 2024, 17:00

Možno sa teraz pýtaš, či to všetko nie sú iba zbytočne vyhodené peniaze. Dobrá otázka, všetko treba pochopiteľne robiť s mierou. No keď vonku zažiješ situácie, na ktoré budeš spomínať celý život, alebo keď tam stretneš napríklad niekoho, vďaka komu sa ti podarí dobre zamestnať, tak možno tých pár drobných nakoniec zhodnotíš ako dobrú investíciu do života.

Mladí ľudia prestávajú chodiť von. Naozaj existuje menej možností alebo sme iba zleniveli?
Zdroj: Spots
Späť
Zdieľať
Diskusia