Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2017, 20:54
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

9 riešení pre ušetrenie cennej pamäte.

Všetci to dobre poznáme. Počas trávenia času s priateľmi či rodinou sa vám naskytne perfektný moment, ktorý stojí za zachytenie a keď sa práve vy rozhodnete vytiahnuť telefón, zistíte, že na vašom zariadení nie je absolútne žiadne voľné miesto pre ďalší záber. Rýchlo sa pokúšate vymazať menej cenné fotografie či videá, no pôvodný okamih už dávno stratil svoje čaro. Vlastniť 16 či 32GB model dokáže poriadne strpčiť život a uspokojiť sa len s niekoľkými objemnejšími aplikáciami a menšou knižnicou fotografií pri tak drahom smartfóne nemusí byť jednoduché. Pár tipov a trikov však predsa len máme.

Pravidelne preinštaluj aplikácie

Už dávno ste nanainštalovali žiadnu novú aplikáciu a predsa vám nezostalo žiadne voľné miesto? Neuvedomujete si však, že váš telefón sa postupne nabaľuje. Za strácanie voľnej kapacity môže vytváranie a ukladanie dát, ktoré môžu pokojne i niekoľkonásobne predčiť samotnú veľkosť appky. Na screenshote nižšie uvádzame príklad Instagramu so zapnutým offline ukladaním prehliadaných fotografií. Riešením je jednoznačne opakované preinštalovanie vybraného softvéru. Konkrétnych adeptoch nájdete v Nastavenia -> Úložisko a využitie iCloudu -> Spravovať úložisko.

Ušetriť 1,16GB dát preinštalovaním Instagramu stojí za tých pár klikov

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: iOS

Maž prebytočný obsah aplikácií

Nie vždy je potrebné vymazať celú aplikáciu a bez prístupu na internet by ste si tak či onak z App Storu nič nestiahli. Keď sa však pozriete do Boomerangu, VSCO, iBooku či Netfixu, zistíte, že si v nich ukladáte obsah, ktorý už viac nepotrebujete. Ak nechcete vo svojom telefóne skladovať zábery na troch miestach súčasne spolu s prečítanými knihami a pozretými seriálmi, jednoducho ich vymažte. Vaša pamäť sa vám poďakuje. 

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Využívaj bezplatné iCloud úložisko

Každý iOS užívateľ má nárok na bezplatné úložisko iCloud s celkovou kapacitou 5GB. Nepovažujeme to žiadne horibilné číslo, každopádne, jeho šikovným využitím opäť ušetríte cenný priestor pre ďalší zhotovený obrazový materiál. Podstatou je zálohovať foto-knižnicu, čím uvoľníte pamäť a ešte stále budete mať cloudový prístup k vášmu dielu.  Dávajte si však pozor, čo na iCloud nahráte, aby ste sa náhodou neocitli v ďalšom úniku nahých fotiek kolujúcich po internete. Funkciu spustíte v Nastavenia -> Fotky a Kamera -> iCloud Fotoknižnica a ukladané dáta dokážete spravovať po prihlásení iTunes účtom na iCloud.comIdeálny spôsob, keď nemáte po ruke žiaden počítač na vytvorenie zálohy.

Povolením funkcie sa vaša knižnica bude nahrávať na vzdialený server až do naplnenia úložiska

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Nižšia kvalita v Spotify

Ak vlastníte nie zrovna najkvalitnejšie slúchadlá, medzi ktoré sa odvážime zaradiť aj káblové Earpods nachádzajúce sa v balení spolu s iPhonom, a zároveň disponujete prémiovým Spotify účtom, popremýšľajte nad nižšou kvalitou sťahovaných piesní. Zmenou kvality z Extreme na High zredukujete veľkosť vašej hudobnej knižnice až o 50%! Samozrejme, je nám jasné, že kvalita pôjde o čosi dole, no zopakujeme sa, nie všetky slúchadlá si dokážu túto zmenu výraznejšie povšimnúť. V prípade Apple Music bohužiaľ nemáte na výber.

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Netočte 4K, keď ho nemáš kde prehrať

Nahrávať snímky v 4K bez možnosti prehrávania obsahu na displeji s vyšším rozlíšením než FULL HD, je podľa nás maximálne zbytočné. Pridané detaily si totiž nemáte kde vychutnať a narozdiel od 1080p skladujete v zariadení súbory s horibilnou veľkosťou dát. Zmenou nahrávania zo 4K na FULL HD ušetríte každou zachytenou minútou až 245 MB dát (v prípade 1080p 60fps "iba" 175 MB)Nevyužívajte funkciu len preto, že môžete.

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Vymažte natívne aplikácie

Po aktualizácii na iOS 10 už viac nemusíte trpieť natívne (rozumej predinštalované) aplikácie a bez problémov sa ich zbavíte tým istým jednoduchým spôsobom, teda podržaním prstu na displeji. Odstrániť možno celkovo 23 aplikácií, ktoré vám síce príliš veľa miesta neuvoľnia, no pokiaľ bojujete o každý megabajt a vo vašom telefóne pre nich nenachádzate využitie, voľba je jasná. Dávajte si však pozor, čo všetko odstránite. Mohlo by vám to skomplikovať fungovanie na telefóne.

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: iMore

Používaj Facebook, Twitter alebo Gmail iba cez prehliadač

Tento bod odporúčame hneď z dvoch dôvodov. Facebook nám spolu s ďalšími sieťami dokáže skonzumovať počas dňa až príliš veľa drahocenného času a zároveň zaberá v telefónoch nemalú časť miesta. Tým, že Facebook nebudeme mať k dispozícií priamo na obrazovke, zostaneme leniví neustále vypisovať jeho adresu v prehliadači a keď k tomu pridáte aj Twitter, Instagram alebo Gmail, zistíte, že ste si podstatne polepšili s voľnou pamäťou.

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: Sirius

Vymažte duplicitné HDR fotografie a série fotografií

Fotografovať spolu s HDR-kom alebo zachytávať celé série podržaním prstu na spúšti (Burst mode) a následne vybrať tú najlepšiu, možno považovať za skvelé vychytávky moderných smartfónov, no faktom je, že čím jednoduchšie vytvárame fotky, tým menej sa hrnieme do ich úprav, triedenia a koniec koncov ich nechávame bez povšimnutia uložené v mobilných knižniciach. Skontrolujte, či sa vo vašom telefóne nenachádzajú zbytočné série rovnakých okamihov a nezabudnite ani na duplicitné HDR fotografie. 

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: www.iphonehacks.com

Prečistite SMS-ky, maili a nezabudni ani na poznámky a safari

Keď začnete podrobne sledovať spravovanie vášho úložiska, zistíte, že poznámky sa v ňom nenachádzajú. Napriek tomu ich vysoký počet dokáže uvoľniť niekoľko desiatok megabajtov a spolu s vyčistením správ a mailov sa opäť dopracujete k čistejšiemu telefónu. Nezabúdajte však ani na históriu a uložené dáta z prehliadania v Safari a prečistite ich v Nastavenia -> Safari -> Vyčistiť históriu a dáta webstránok.

Nedostatok miesta na tvojom iPhone? Vyskúšaj tieto tipy a triky
Zdroj: Sirius
Domov
Zdieľať
Diskusia