Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2017, 10:15
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Obyvatelia vracajúci sa do okolia Fukušimy bojujú s rádioaktívnymi diviakmi. Bez ľudí mali v oblasti raj a neváhajú záutočiť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Žiadna rádioaktivita, ale veľkým problémom okolia Fukušimy sa stali diviaky.

Pred šiestimi rokmi zasiahla pobrežie Japonska prílivová vlna tsunami a narobila množstvo problémov, ktoré vyvrcholili haváriou v jadrovej elektrárni Fukušima. Odvtedy už síce prešlo dosť rokov, ale samotná elektráreň ešte stále nie je úplne stabilizovaná, pretože sa nedávno objavili správy o tom, ako tam prítomná radiácia ničí jedného prieskumného robota za druhým a ani nechceme vedieť, koľko kontaminovanej vody a ďalších látok už bolo vypustených do mora. Na druhej strane, do širšieho okolia Fukušimi sa postupne začínajú vracať niektorí pôvodní obyvatelia.

Mesto Namie zažíva návrat malej skupiny pôvodných obyvateľov, ktorým domov chýbal natoľko, že ho navštevovali aj vtedy, keď to možno nebol najlepší nápad. Japonská vláda koncom marca zruší evakuačné príkazy a obyvatelia sa budú môcť postupne vracať, pretože im už nebude zo strany elektrárne hroziť žiadne nebezpečenstvo, lenže Namie aj ďalšie tri mestá v oblasti momentálne trápi iný problém. Ešte pred rokmi, keď boli miestni obyvatelia nútení opustiť svoje domovy, sa do miest pomaly dostávali diviaky a neprítomnosť človeka im celkom vyhovovala, pretože si žili v pokoji a osamote. Diviaky boli dlhodobo vystavované rádioaktívnemu žiareniu, aj keď mnohonásobne nižšiemu ako zvieratá pri Černobyle, a pre ľudí vracajúcich sa domov predstavujú nebezpečenstvo, pretože už sa objavilo niekoľko prípadov, keď diviak na človeka zaútočil. Muži preto vytvorili 13-členný tím, ktorý sa v pravidelných intervaloch do oblasti vracia a pripravuje na diviaky pasce, vďaka čomu ich potom nájdu v klietkach a môžu ich nechať bezpečne utratiť, aby ľudom neznepríjemňovali život. V priebehu necelých 12 mesiacov bolo utratených a zastrelených až 300 diviakov, a tak sa zdá, že ich počet pomaly klesá a divoká rádioaktívna zver už onedlho nebude žiadnou hrozbou.




Späť
Zdieľať
Diskusia