Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2017, 20:42
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

10 dôvodov, prečo sú drony užitočnými pomocníkmi v modernom 21. storočí

TECH
Uložiť Uložené

Rozhodne to nie je len hračka pre deti.

Vlna rozruchu okolo dronov začala relatívne nevinne, prostredníctvom detských hračiek. Tie však nedokázali zápasiť ani len s poveternostnými podmienkami a po ich rozšírení do obchodných reťazcov sa čoraz viac domácich konštruktérov začalo pohrávať s myšlienkou vytvorenia vlastného, odolného zariadenia s dlhou výdržou. Netrvalo dlho a dnes môžeme vidieť tieto drobné bezpilotné lietadlá na každom rohu rovnako ako po celom svete pribudli zákony v podobe regulačných pravidiel pre ich používanie. Niektoré štáty ich voľné používanie dokonca zakazujú a keďže ich potenciál môže narobiť veľké škody, je logické, že politici neuvažovali o tomto technologickom výdobytku ako o zábavke  s diaľkovým ovládačom pre tých najmenších. Tu je 10 efektívnych spôsobov ako drony využiť v 21. storočí.

 Čistenie elektrického vedenia

Začneme zrejme tým najmenej predvídateľným. Dron s plameňometom asi nebude najbezpečnejší spôsob zábavy s akým sa stretnete, avšak aj takéto zariadenie si dokáže nájsť uplatnenie v čínskej spoločnosti sídliacej zo Xaingyangu. Problémy so znečistením elektrických vedení odpadom sú v Číne na dennom poriadku a neraz spôsobujú nechcené výpadky elektrickej energie. Doposiaľ museli tento bordel odstraňovať priamo zamestnanci, pričom išlo o časovo náročnú a nebezpečnú prácu. Dnes už len poverení ľudia zapnú upravený DJI S1000 vybavený kvalitným plameňometom a vypália plastový či iný odpad z bezpečnej vzdialenosti.

Doručovanie balíkov

Relatívne nedávno sme vás informovali o vôbec prvom oficiálnom doručenom balíku službou Prime Air od spoločnosti Amazon a taktiež sme sa zamysleli, ako by táto forma dopravy uľahčila starosti kuriérskym službám vo väčších mestách. Okrem Amazonu však tento koncept oslovil aj niekoľko ďalších doručovacích firiem a iba pred pár týždňami predstavil UPS prepracovanú myšlienku takejto dopravy využiteľnú v praxi. V skratke bude každé kuriérske vozidlo vyzbrojené upraveným dronom, ktorý bude vybavovať zásielky súčasne s vodičom. Zatiaľ, čo vodič bude riešiť balík na Námestí SNP, dron si odbehne na Obchodnú ulicu a následne sa opäť vráti do dokovacej stanice umiestnenej na streche typickej čiernej UPS dodávky. Minulý rok v Európe taktiež prebiehalo testovanie autonómnej dopravy službou DHL, bližšie informácie o ich pokročení a zavedení do praxe žiaľ nemáme. 

Pomocník polície

Polícia v Českej republiky je rozhodne o niečo inovatívnejšia než tá naša, totiž už minulý rok vybavila niektoré terénne vozidla dronmi pohybujúcimi sa v cenovej kategórii 10 až 50 000 eur, čo rozhodne nie je málo. Zoznámte sa s BRUSom - bezpilotným rotorovým univerzálným systémom. Technicky nabité zariadenia obsahujú termovíziu, kameru s nočným videním a obyčajnú kameru, pričom jeho diaľkové ovládanie je aktívne až do vzdialenosti 10 kilometrov. Bonusom je streamovanie aktuálneho obrazu v reálnom čase v maximálnom rádiuse 5 kilometrov. Ich využitie spočíva predovšetkým v menej prístupnom teréne, pri pátracích akciách a dokumentovaní živelných pohrôm.

10 dôvodov, prečo sú drony užitočnými pomocníkmi v modernom 21. storočí
Zdroj: www.pina.cz

Agrikultúra

Prínos bezpilotných lietadielok pre agrikultúru je neskutočný. Ich záber je natoľko široký, že dokáže v nadchádzajúcich rokoch zabezpečiť výrazný pokles cien všetkého, čo s týmto odvetvím súvisí. Portál patriaci univerzite MIT spísal niekoľko možností ako využiť drony na poli či farme a zdá sa, že prichádzajú veľké zmeny. Napríklad v prípade siatia sa preukázalo, že použitím dronov klesnú náklady až o 85% a úspešnosť uchytenia zárodku stúpne až o 75%. Rovnako prospešné budú v prípade postreku, ktorý by mal urýchliť celý proces až päťnásobne a vďaka skvelej analýze povrchu zabezpečiť, že chemické látky nepreniknú do podzemných vôd. Inak povedané, spotreba postreku a náklady na celý proces pôjdu rapídne dole. Nesmieme tiež zabúdať na detailné 3D-mapovanie terénu, ktoré budú mať zas a znova na vine títo drobní pomocníci. 

10 dôvodov, prečo sú drony užitočnými pomocníkmi v modernom 21. storočí
Zdroj: dronelife.com
  

Inšpekcia v priemysle

A keď sme už pri mapovaní terénu, štatistika hovorí, že až 42% stavebných firiem využíva na stavbe drony k lepšiemu a hlavne diaľkovému monitorovaniu momentálneho stavu na pracovisku. Uľahčiť zmätok na obrovských plochách a mať prehľad nad tým, kto a čo sa momentálne nachádza na tom či onom mieste zabezpečia najlepšie práve drony a nie stavby-vedúci s vysielačkou, ktorý sa bude naháňať po stavbe a monitorovať situáciu vlastnými očami. Taktiež musíme spomenúť ropného giganta Shell využívajúceho drony osadené snímačmi plynu pre inšpekciu ovzdušia v areáli a taktiež kontrolu zamestnancov.

Profesionálne nahrávanie

Okrem lokálnych fotografov roztrúsených po menších mestách si samozrejme zaobstarali drony aj väčšie štúdiá a televízie vrátane britskej televíznej stanice BBC. Tá sa rozhodla po 10 rokov uviesť pokračovanie legendárneho seriálu Planéta Zem alebo tiež Planet Earth, ktorý v roku 2006 doslova fascinoval kinematografický svet a práva na jeho vysielanie odkúpili stanice vo viac než 130 štátoch. Dnes si prvú sériu môžete pozrieť aj na Netflixe, no čo je dôležité, BBC odvysielalo minulý rok druhé pokračovanie a už onedlho bude dostupné v 4K rozlíšení na Blu-ray. Mnoho scén je filmovaných práve dronmi osadenými profesionálnymi 4K kamerami, ktoré by sa za iných okolností dostávali do výšok len ťažko. V súčasnom období sa tak bezpochyby stali neodmysliteľnou súčasťou "filmárčiny".

 

Sledovanie pytliakov v národných parkoch

Keď už sme pri tých zvieratách, jednou z možností ako nerušiť zvieratá pri ich prirodzenom živote a zároveň na ne dávať z dostatočnej vzdialenosti pozor, je použitie dronov ako sledovacích zariadení na hliadkovanie možných útokov zo strany neustále vyčíňajúcich pytliakov. Najmä v Afrike je pytliactvo na vysokej úrovni a preto sa v dvoch národných parkoch rozhodli využívať drony s termovíziou diaľkovo pripojené k operatívnemu vozidlu, v ktorom zamestnanec neprestajne kontroluje dianie v relatívne opustených parkoch. Ďalšími príkladmi je monitorovanie nelegálneho rybolovu v Belize alebo prehľad nad orangutanmi v Indonézii. Drony sú pre ochranárov momentálne bezkonkurenčné riešenie a ešte stále je tu veľký potenciál na ich zlepšenie, napríklad vynájdením futuristických batérií s veľkou výdržou. 

Dopravný prostriedok v Dubaji

Kde inde než v Dubaji by sme sa najpravdepodobnejšie dočkali tohto spôsobu dopravy. Správa o blížiacom sa zahájení autonómnej dopravy priamo v oblakoch sa objavila ešte len minulý mesiac, pričom toto mesto boháčov plánuje celý program odštartovať už v lete 2017. Jednoducho si nastúpite, zadáte cieľovú adresu a bezpilotné súkromné lietadlo sa o všetko postará. 50-kilometrový dojazd a maximálna rýchlosť 100 kilometrov za hodinu dokonale vyhovie mestským požiadavkám a kto vie, možno bude do roka a do dňa mesto plné lietajúcich dronov. 

10 dôvodov, prečo sú drony užitočnými pomocníkmi v modernom 21. storočí
Zdroj: www.mirror.co.uk

Internetové pokrytie

Nie všetci máme po ruke rýchly optický internet a podľa svetových štatistík až 60% svetového obyvateľstva nemá ešte stále možnosť pripojiť sa do tejto najznámejšej siete. Vytvárať fyzické káblové spojenie pre domácnosti by však bol beh na extrémne dlhú a povedali by sme až nemožnú trať a jedným z najlepších riešení je použitie bezpilotných dronov s masívnym rozpätím krídel poháňaných solárnou energiou. Už v druhej polovici minulého roku prebehol skúšobný test projektu, ktorý zastrešuje samotný Facebook. S rozpätím krídel porovnateľným s Boeingom 737 dokáže toto tenučké lietadielko krúžiť nad rozvojovými krajinami až 3 mesiace (teoreticky by dokázali vo vzduchu vydržať nepretržite), pričom jeden stroj poskytne pripojenie pre kruhovú oblasť s priemerom neuveriteľných 60 kilometrov. V decembri im síce jeden z dronov havaroval, každopádne, projekt sa dostáva po viac než 2 rokoch do finále a snáď už čoskoro naplní očakávania. 

10 dôvodov, prečo sú drony užitočnými pomocníkmi v modernom 21. storočí
Zdroj: Facebook

Sledovanie Ziky

V rámci potenciálneho súboja technologických gigantov o lepší svet ani Microsoft nezaháľa a svojou troškou prispieva k  zlepšeniu monitorovania vírusov, konkrétne ide o známy "neduh" Zika. Spoločnosti sa podarilo vyvinúť elektronické pasce lapajúce nakazený hmyz spolu so zaznamenávaním aktuálneho počasia, teda teploty či vlhkosti vzduchu. Zozbierané údaje sa bezdrôtovo posielajú do centrálneho výpočtového strediska a keďže sa tieto pasce často osádzajú na nedostupné miesta, bolo by vhodné, aby sa prepravili rýchlo a ekonomicky nenáročne. No a práve nato poslúžia drony, ktoré budú mať taktiež zabudovaný systém monitorovania aktuálneho stavu hmyzu v pridelenej oblasti. Včasné varovanie by mohlo predchádzať možnej epidémii.

10 dôvodov, prečo sú drony užitočnými pomocníkmi v modernom 21. storočí
Zdroj: Microsoft
10 dôvodov, prečo sú drony užitočnými pomocníkmi v modernom 21. storočí
Zdroj: Microsoft
Anketa:
Čo vás zaujalo najviac?
Odstraňovanie odpadu
Doručovanie balíkov
Príslušenstvo polície
Agrikultúrne využitie
Priemyselné využitie
Filmárske príslušenstvo
Sledovanie pytliactva
Dopravný prostriedok bohatých
Internetové pokrytie
Monitorovanie vírusov
Odstraňovanie odpadu
11 %
34 Hlasov
Doručovanie balíkov
10 %
31 Hlasov
Príslušenstvo polície
6 %
19 Hlasov
Agrikultúrne využitie
12 %
35 Hlasov
Priemyselné využitie
6 %
17 Hlasov
Filmárske príslušenstvo
13 %
39 Hlasov
Sledovanie pytliactva
9 %
28 Hlasov
Dopravný prostriedok bohatých
10 %
30 Hlasov
Internetové pokrytie
16 %
47 Hlasov
Monitorovanie vírusov
7 %
21 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia