Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2017, 13:30
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Čo spôsobuje špecifickú vôňu vzduchu po daždi? V niektorých prípadoch vás dokážu padajúce kvapky i zabiť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Príjemný zápach prichádzajúci po daždivom počasí má svoje opodstatnenie.

V prípade dlhšieho obdobia sucha, najmä počas teplejších mesiacov v roku, sa po čo i len menej výdatnom daždi vo vzduchu rozšíri ten známy a upokojujúci zápach či vôňa, ak chcete. Vždy sa ho môžeme nabažiť len niekoľko desiatok minút a následne ho opätovne žiariace slnko "zabije" spolu s poslednými stopami po vlhkosti na betónových plochách. Prečo práve zabije? Vysvetlenie je jednoduché.

Čo spôsobuje špecifickú vôňu vzduchu po daždi? V niektorých prípadoch vás dokážu padajúce kvapky i zabiť
Zdroj: 1000awesomethings.com

Počas dlhšieho obdobia sucha sa v najvrchnejších častiach pôdy hromadí organická zlúčenina Geosmin produkovaná Aktinobaktériami. Tie sa vyskytujú vo vode a pôde, a okrem iného dopomáhajú rovnako ako huby k lepšiemu rozkladu odumretých organizmov, teda zabezpečujú fungovanie prirodzeného ekosystému. Spolu s pozitívnym prínosom pre životné prostredie má však zlúčenina aj špecifický zemitý zápach. Dôkladné skúmanie dažďa s vysokorýchlostnou kamerou ukázalo, že padajúce kvapky dokážu po dosiahnutí určitej rýchlosti a následnom páde na pôdu rozprášiť spolu s vlhkosťou aj akékoľvek baktérie vyskytujúce sa na povrchu vrátane Geosminu. Len jediná kvapka vyprskne podľa odhadov až stovky ďalších, menších kvapôčiek, pričom konkrétna zapáchajúca baktéria prežije vo vzduchu približne jednu hodinu. 

Na tomto jave by nebolo nič zlé, pokiaľ sa práve nenachádzate v severnej Austrálii alebo juhovýchodnej Ázii počas obdobia dažďov. V niektorých oblastiach sa práve týmto spôsobom šíri infekčné ochorenie Melioidóza. Tieto nebezpečné baktérie sa nachádzajú v pôde aj vode, a preto sa ľahko rozšíria do okolia. Zle liečená infekcia použitím nesprávnych alebo žiadnych antibiotík má až 90 % úmrtnosť, čo rozhodne nie je málo. V roku 2016 bolo zaznamenaných 165 000 prípadov ochorenia, z čoho takmer polovica skončila smrťou. 

Jediná kvapka po dopade na tvrdý povrch izoluje stovky ďalších kvapôčiek

Čo spôsobuje špecifickú vôňu vzduchu po daždi? V niektorých prípadoch vás dokážu padajúce kvapky i zabiť
Zdroj: Young Soo Joung
Domov
Zdieľať
Diskusia