Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2017, 12:46
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

V bezpečí nie sme ani na Skype. Odhalená CIA vraj dokáže a aj prepisuje hovorené slovo do textu

TECH CIA MICROSOFT
Uložiť Uložené

Čerstvý únik spomína viacerých tech gigantov.

Pokiaľ si niekto myslí, že mu na internete pomôže nejaké šifrovanie alebo komplikované heslo, tak je s najväčšou pravdepodobnosťou na omyle. Ako včera vyšlo na povrch, špeciálny tím americkej agentúry CIA sa bez väčších komplikácií dokáže dostať do takmer každého smartfónu, počítača a tiež inteligentného televízora, vďaka čomu potom nadobudne prístup ako k uloženým dátam, tak aj k hardvéru. A to im umožní nepozorovane zapínať či vypínať mikrofóny alebo dokonca také kamery, prostredníctvom ktorých si tak vedia kedykoľvek vyhotoviť zvukový, respektíve na detaily bohatší vizuálne-zvukový záznam.

Problém im však nerobia ani známe aplikácie, ako je napríklad WhatsApp či taký Skype, kde vedia prepisovať vyslovené slová počas hlasovej konverzácie do digitálneho textu a ten potom ukladajú vo svojou cloude. Aby však mohli niečo také realizovať na dennej báze a bez prelomenia šifrovania či upútania akejkoľvek pozornosti, zrejme existuje nejaký typ tichej dohody medzi Microsoftom a CIA. Samozrejme, do úvahy pripadajú aj iné možnosti, nič konkrétnejšie ale zatiaľ nevieme. 

Vyplýva to z informácií priamo od človeka s menom Kim Dotcom, ktoré publikoval na svojom Twitter profile po zverejnení citlivých dokumentoch pochádzajúcich z prísne, avšak nie dokonale strážených archívov. Tie unikli na internet ešte len včera a o ich publikáciu sa postaral web WikiLeaks. Takzvaný Vault 7 zatiaľ obsahuje iba prvú várku tajnej dokumentácie, no už onedlho by mala pribudnúť ďalšia, kde sa dozvieme nové zaujímavosti o nekalých praktikách americkej informačnej služby.

Domov
Zdieľať
Diskusia