Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2017, 11:46
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Samsung čoskoro ukáže revolučný Galaxy S8. Čo všetko môžeme okrem malých rámikov okolo displeja očakávať?

TECH DIZAJN SAMSUNG
Uložiť Uložené

Deň D sa nezadržateľne blíži.

Tak ako každý rok, aj tento sa môžeme tešiť na nádielku vynovených generácií high-end smartfónov z dielne popredných výrobcov z celého sveta. A výnimkou, samozrejme, nebude ani spoločnosť Samsung, od ktorej sú po neúspechu phabletu Galaxy Note7 skutočne obrovské očakávania. Vlajkovú loď Galaxy S8 sme síce mali vidieť už na MWC 2017, Samsung ale nakoniec presunul dátum predstavenia z konca februára na koniec marca, aby tak získal čas na dotiahnutie detailov a zabezpečenie dostatočnej kvality pri výrobe komponentov či ich montáži do jedného komplexného celku. Podstatné tu ale je, že vďaka uniknutým fotografiám a technickým špecifikáciám už teraz vieme povedať, čo asi tak nový kráľ Android smartfónov onedlho so sebou prinesie. Poďme si teda zhrnúť všetko podstatné.

Áno, zabudnite na rámiky

Keďže sa vývoj hardvéru pre mobilné telefóny pomaličky dostáva do situácie, kde už nebudú existovať žiadne veľké príležitosti preraziť s niečim revolučným, čoraz viac značiek začína presúvať hlavnú pozornosť na vizuálne či konštrukčné prevedenie. Vidieť sme to mohli ako pri Xiaomi Mi MIX, tak aj pri LG G6, kde sa všetko točilo hlavne okolo špičkového pomeru medzi plochou, ktorú zaberá displej, a plochou, ktorú pre zmenu zaberá telo smartfónu. Nebude teda žiadnym prekvapením, keď podobnú taktiku zvolil pri svojej nadchádzajúcej vlajkovej lodi aj juhokórejský gigant.

Samsung čoskoro ukáže revolučný Galaxy S8. Čo všetko môžeme okrem malých rámikov okolo displeja očakávať?
Zdroj: bgr.com

O tom, že Galaxy S8 ponúkne displej bez tradične veľkých rámikov, sa však na internete špekuluje už pomerne dlho a pred niekoľkými dňami nám to dokonca potvrdil aj sám Samsung. V jeho kvázi čerstvej video upútavke na predstavenie avizovanej novinky s operačným systémom Android je totiž možné vidieť siluetu jej rámikov nad a pod zobrazovacím panelom, ktoré sú zaujímavé badateľne menšími rozmermi. Podobné konštrukčné prevedenie navyše nieslo viacero nedávnych únikov, takže tu skutočne existuje pomerne slušná pravdepodobnosť, že niečo také 29. 3. aj skutočne uvidíme.

Aby však mohli vrchný a dolný rámik zmenšiť, museli najskôr vymyslieť spôsob, ako nahradiť roky zaužívané domovské tlačidlo. Jeho eliminácia im tak poskytla voľný priestor, na ktorý umiestnili displej a miesto spomínaného tlačidla integrovali softvérovú alternatívu. Čo sa týka biometrického snímača odtlačkov prstov, tak ten buď nahradili za verziu fungujúcu prostredníctvom ultrazvuku alebo ho iba jednoducho premiestnili na zadnú stranu neďaleko fotoaparátu. Mne osobne je bližšia tá druhá možnosť, čo nám teraz potvrdzujú aj úniky fotografií, kde má byť Samsung Galaxy S8 zachytený z takmer každého podstatného uhľa pohľadu.

V útrobách len samé maškrty

Nie je žiadnym tajomstvom, že vynovený generačný nástupca za súčasnú vlajkovú loď Galaxy S7 dostane tak pokročilý hardvér, aký mu bez akýchkoľvek pochýb bude závidieť viacero konkurenčných modelov, ktoré uzreli svetlo sveta počas podujatia MWC 2017 z konca februára. A jednou z dôležitých súčastí technických špecifikácií by mal byť aj snímač umožňujúci autentifikáciu používateľa skenovaním očí, ktorý bude umiestnený vo vrchnej časti hneď vedľa slúchadla, klasických senzorov a selfie foťáku. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o tú istú technológiu, akú sme mali príležitosť používať v už nepredávanom Note7.

O nadštandardne vysoký výkon sa postará dvojia high-end čipsetov - Snapdragon 835 od amerického Qualcommu alebo vlastnoručne vyvinutý Exynos 8895, pričom oba pochádzajú z fabriky spoločnosti Samsung a sú vyrobené moderným, iba 10 nanometrovým výrobným procesom, čo používatelia pocítia najmä pri nižšej spotrebe energie. A čo sa týka kapacity batérie, na výber zrejme dostaneme, podobne ako pri veľkosti uhlopriečky, z dvoch rôznych veľkostí. Menší model by mal ponúknuť kompaktný 5,8-palcový, po stranách zaoblený Quad HD (2K) displej a 3 000 mAh batériu. Pri väčšom kúsku, ktorý zrejme dostane pomenovanie Galaxy S8 Plus, je reálnych 6,2-palca, nezmenené rozlíšenie, 8 GB RAM a až 4 200 mAh, pričom rozmery konštrukcie zostanú zhruba také isté, akými disponovala minuloročná generácia. A ohľadne 3,5 milimetrového jacku mať asi strach nemusíme, pretože všetko naznačuje tomu, že ho zahrnú do výbavy oboch rôzne veľkých modelov. Samozrejme, existuje tu stále veľa nejasností, pretože jeden zdroj hovorí úplne niečo iné ako iný, tiež pomerne dôveryhodný zdroj. Na vytvorenie ako-takej predstavy, čo všetko by netrpezlivo očakávaná osmička mohla onedlho ponúknuť, nám ale dostupné informácie bohato stačia.

Prehľad očakávaných špecifikácií:

  • 5,8 alebo 6,2-palcový Super AMOLED displej, 2K rozlíšenie, HDR
  • Snapdragon 835 alebo Exynos 8895
  • 6 alebo 8 GB RAM
  • 64 alebo 128 GB úložisko, slot pre microSD kartu
  • 3 000 alebo až 4 200 mAh batéria
  • 12 MPx hlavný fotoaparát (možno duálny), clona f/1.4 (resp. f/1.7), OIS
  • 8 MPx predný fotoaparát
  • Snímač odtlačkov aj očí
  • USB-C port
  • 3,5 mm port
  • dva reproduktory Harman Kardon
  • Vodeodolnosť (cerifikácia IP68)
  • Android 7.0 Nougat, TouchWiz, AI asistent Bixby

Najviac nejasností sa však točí okolo fotoaparátov, najmä toho zadného. V technologických kuloároch hovoria o troch možných situáciách, ktoré mohli nastať. Tou prvou je duálna zostava, ktorú by mala tvoriť dvojica foto senzorov s mierne odlišným rozlíšením (12 a 13 megapixelov). Otáznu je, či budú vzájomne spolupracovať ako pri smartfóne Huawei P10 alebo pôjde o koncept z iPhonu 7, kde jeden z nich slúži na optické priblíženie záberu bez straty kvality. Nevylučuje sa ale ani to, že by Samsung priniesol úplne niečo iné, vďaka čomu získa nemalú konkurenčnú výhodu, ktorú momentálne potrebuje viac ako kedykoľvek predtým. Ďalšia situácia zahŕňa30 megapixelový senzor, ide však o celkom starý únik, ktorému by som, podobne ako duálnemu prevedeniu, až tak neveril. Tá posledná a zároveň najdôveryhodnejšia hovorí o jednom 12 megapixelovom foťáku s mierne vyšším clonovým číslom f/1.7, kvôli čomu prepustí do záberu menej svetla ako pri čísle f/1.4, ktoré je taktiež očakávané. Za zmienku ale tiež stojí, že nielen na videu vyššie, kde sa na pár sekúnd objaví neznámy Samsung smartfón s vypnutým displejom, je vidieť na zadnej strane prémiovej konštrukcie z kovu a skla iba jeden fotoaparát.

Môžeme počítať aj so špecialitkami?

Nepochybne. Ako už bolo spomínané, juhokórejský výrobca číslo jedna neodložil termín predstavenia novej vlajkovej lode len tak pre nič za nič. Všetko má svoj dôvod a v tomto prípade je ich dokonca hneď viacero. Okrem snahy zabezpečiť lepšiu kvalitu vo výrobnom alebo montážnom procese môžu za presunutie mediálneho podujatia Unpacked aj práce na vývoji vlastného virtuálneho asistenta s kapacitami umelej inteligencie, prostredníctvom ktorých nás Galaxy S8 časom spozná, ako keby bol náš nový kamoš z mäsa a kostí.

Bixby, čo je predpokladaný názov pokročilého AI asistenta, bude údajne vedieť, kedy vstávame do práce či školy, aký máme radi športový tím, akú hudbu počúvame alebo aké filmy preferujeme, na základe čoho nám potom výrazne uľahčí používanie high-end Android smartfónu. Niektorí odborníci navyše špekulujú, že tento asistent dokáže vďaka prítomného hardvéru rozpoznávať objekty z nášho bezprostredného okolia. A tam to ani zďaleka nekončí. Bixby vraj dokáže pochopiť komplexnejšie otázky a okrem iného zvládne aj viesť konverzácie na úrovni človeka. Už si iba počkať, kedy sa do svojho virtuálneho asistenta niekto z nás zamiluje.

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

Ďalšou zaujímavou súčasťou výbavy by mala byť funkcionalita na praktické zrkadlenie obrazu z Galaxy S8 na externý monitor, kam iba cez HDMI pripojíme špeciálne príslušenstvo s podobou takzvanej Continuum krabičky od Microsoftu a do jej portu zase pripojíme pomocou káblu kompatibilný smartfón. Pokiaľ by sa niečo také koncom marca predsa len stalo realitou, majitelia novinky tak dokážu nahradiť ich súčasný počítač za jedno univerzálne mobilné zariadenie, ku ktorému iba pripoja bezdrôtovú myšku aj klávesnicu a môžu pracovať, konzumovať multimédia, surfovať na webe alebo hrať hry. Po úspešnej aktivácii zrkadlenia sa mobilné používateľské prostredie automaticky prepne do desktopového režimu. Viac vizuálnych detailov, akoby to celé mohlo fungovať, nájdeš nižšie.

Kedy teda? Zakrúžkujte si 29. marec

Celá šou prebehne o niekoľko dní a my sa na ňu môžeme pozrieť prostredníctvom online vysielania priameho prenosu. A ak niekoho zaujíma začiatok predaja, do úvahy pripadá koniec apríla, avšak zatiaľ iba vo vybraných krajinách, alebo lepšie povedané na strategických spotrebiteľských trhoch, čo je USA, Čína či západná Európa. Slovensko by mohol prísť na rad začiatkom mája a predbežný predaj spustia okolo 10. apríla. Na výber dostaneme z troch farebných prevedení (black, silver, violet) a cenovky zrejme odštartujú od tých 800 eur, pričom za základnú verziu Plus zaplatíme o rovných 100 eur viac.

Späť
Zdieľať
Diskusia