Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2017, 18:05
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Bentley vyšperkovalo svoje vlajkové lode. Dvojica opulentných exkluzivitiek je plná zlata, striebra a kože

TECH BENTAYGA BENTLEY
Uložiť Uložené

Nie je Bentley ako Bentley.

Automobilka Bentley patrí medzi najväčšiu automobilovú smotánku, čo jasne naznačujú prakticky všetky ponúkané modely. Niet preto divu, že i jej samotná klientela pochádza z najvyšších vrstiev, odkiaľ prichádzajú neraz tie najnáročnejšie požiadavky. Nielen preto sme teda svedkami všakovakých edícií a špeciálnych verzií, ktoré sú ešte luxusnejšie a exkluzívnejšie ako "klasické" modely. Práve autosalón v Ženeve bude miestom, kde sa ukážu, okrem iného, dve mimoriadne zaujímavé edície vlajkových lodí tejto značky. Ich spoločným znakom je označenie Mulliner, teda spojenie maximálnej exkluzivity, luxusu, kvality, pohodla a vysokej cenovky. Prvým menovaným je Bentley Mulsanne Hallmark Series by Mulliner, teda vrcholná limuzína s predĺženým rázvorom a dávkou výnimočnosti. Ako uvádzajú Briti, inšpiráciou pre túto edíciu boli dva najvzácnejšie kovy - zlato a striebro, no a tými je vozidlo posiate ako v exteriéri tak aj v interiéri. Nad mohutnou prednou kapotou tróni na prianie zlaté alebo strieborné logo s nápisom Commissioned by Mulliner. Na základe voľby a teda preferencií zákazníkov následne vonkajšok zdobia až 21" disky a okrasné lišty, ktoré sú vyrobené výhradne z týchto materiálov.

Odporúčané
Nová Bentayga EWB Mulliner zastupuje vlajkovú loď značky Bentley. Má najpokročilejší systém sedadiel v aute na svete Nová Bentayga EWB Mulliner zastupuje vlajkovú loď značky Bentley. Má najpokročilejší systém sedadiel v aute na svete 23. augusta 2023, 12:00

Karoséria je štandardne dvojfarebná, farebnú kombináciu si môže zákazník zvoliť ľubovoľne. Ešte väčšiu pompéznosť je možné evidovať vnútri, kde je nielenže množstvo zlatých či strieborných prvkov a detailov, ale aj pravé drevené, respektíve kovové obloženie. Pozornosť si zaslúži najmä skutočnosť, že interiér je zabalený do dvojfarebnej kože, avšak takým štýlom, že jeho predná časť má iný odtieň ako zadná. Tam sa totiž nachádza luxusný salónik pre dvojicu pasažierov, ktorých hýčka prvotriedne spracovanie, hodnotné súčasti výbavy a hlavne pohodlie. Zo zväčšeného rázvoru náprav profitujú predovšetkým nohy, nakoľko vyvolení sediaci vzadu si môžu v prípade potrieb vyložiť nohy na výsuvné stolčeky z predných sedadiel. Cenové relácie tejto záležitosti zatiaľ priblížené neboli, rozhodne to bude ale pekná pálka. Interiér každého z modelov tejto série bude vybavený osvetlenou plaketou, kde si miesto nájde jedinečné číslo, keďže Bentley ohlásilo výrobu vyhotovenia Mulsanne Mulliner len v striktne obmedzenom počte 50 kusov. Pochopiteľne, pod kapotou nájdeme výhradne 6,75-litrovú V8-čku s výkonom 512, respektíve 537 koní (verzia Speed).

Bentley vyšperkovalo svoje vlajkové lode. Dvojica opulentných exkluzivitiek je plná zlata, striebra a kože
Zdroj: www.autoevolution.com

Druhou perlou zo stajne Bentley je stále pomerne nová Bentayga, teda pomyselný kráľ súčasných SUV-čiek hneď vo viacerých smeroch. Jej dizajn naďalej rozdeľuje verejnosť, pravdou ale je, že z tohto počinu je snáď väčší hit, ako sa čakalo, a to si povedzme, že očakávania neboli vôbec malé. Najluxusnejšie, najokázalejšie a najrýchlejšie SUV na trhu síce zdieľa techniku s koncernovou Q7-čkou, niet však pochýb o tom, že v tomto prípade ide o podstatne exkluzívnejšiu záležitosť, ktorá spája tradície značky so súčasnými trendmi. Aj napriek tomu, že Bentayga už v samotnom "základe" ponúka inde nevídané prvky výbavy a luxusu, v rámci novej edície Mulliner zachádza Bentley ešte ďalej. Doslova a dopísmena vyšperkované SUV je určené pre tú najnáročnejšiu klientelu, ktorá sa neuskromní so štandardným vyhotovením, no naopak, priahne po niečom ešte exkluzívnejšom.

Poznávacím znamením novinky je dvojfarebný exteriér a opäť viacero výrazných detailov. Masívna predná maska sa dočkala decentných zmien, štandardom sú až 22" disky a systém potláčania náklonu v zákrutách. Túto špeciálnu edíciu budu Briti dodávať výhradne v benzínovom vyhotovení, teda s obrovskou 6-litrovou W12-kou. Jej výkon siaha na úroveň až 447 kW / 608 koní, pričom krútiaci moment je na úrovni 900 N.m. Niet divu, že toto SUV teda dokáže akcelerovať na stovku len za 4,1 sekundy a ručička rýchlomera sa zastaví až na úrovni 301 km/h. Ďalšími odlišnosťami Bentayga Mulliner disponuje vo vnútri, a to predovšetkým v zadnej časti. Tá je uprostred rozdelená masívnym stredom, kde si miesto našli držiaky na poháre, ovládače či integrovaná chladnička na šampanské. Ponuka interiérového čalúnenia bola doplnená o mnohé farebné kombinácie, ktoré doposiaľ pri dodatočnej špecifikácii chýbali. Luxusný punc napokon dotvárajú tradičné palubné hodinky, početné ambientné podsvietenie, ale aj obklad z orechového dreva s viditeľnými dyhami. Viac, vrátane cien sa dozvieme až na autosalóne v Ženeve.

Bentley vyšperkovalo svoje vlajkové lode. Dvojica opulentných exkluzivitiek je plná zlata, striebra a kože
Zdroj: www.autoevolution.com
Späť
Zdieľať
Diskusia