Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2017, 15:42
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Manuál úspešného maturanta: Ako prežiť písomnú časť maturitnej skúšky v zdraví a spokojnosti?

ZAUJÍMAVOSTI MATURITA
Uložiť Uložené

Maturita 2017 sa na Slovensku koná v dňoch 14. - 17. marca.

Pokiaľ patríte do skupiny tých, ktorých o niekoľko dní čaká prvá časť skúšky dospelosti, tento článok je adresovaný práve vám. Prihlášky na vysokú školu máte už s vysokou pravdepodobnosťou podané a každým dňom si uvedomujete, že ľudia, s ktorými ste strávili posledných niekoľko rokov študijného života, tu zo dňa na deň nebudú zakaždým k dispozícii, pretože rovnako ako vy pôjdu naháňať vedomosti a vysokoškolský titul do iného mesta, prípadne krajiny. Jednoducho povedané, vaša samostatnosť sa o niekoľko mesiacov prejaví naplno. Jednou z posledných vecí, ktorú budete musieť urobiť preto, aby sa všetko vyššie spomenuté mohlo uskutočniť, je úspešne absolvovať maturitnú skúšku, a to ako jej písomnú, tak aj ústnu časť. 

Od starších osôb ste mali možnosť už niekoľkokrát počuť, že maturita = formalita. Hoci tomu pod ťarchou mierneho stresu zrejme v tejto chvíli nechcete veriť a zeleného stola sa bojíte ako čert kríža, je to naozaj tak. Ja osobne prirovnávam maturitu k nácviku toho, čo budete pravidelne zažívať počas skúšok na vysokej škole, kde bude predmetného účiva neporovnateľne viac a stresu takisto. Spätne budete s láskou spomínať na tému vášho slohu, nezrozumiteľné zadania písomiek či vašu odpoveď pred trojčlennou komisiou. Ale nepredbiehajme. V nasledujúcom článku sa budeme venovať písomnej časti maturitnej skúšky. Povieme si, ako postupovať, aby stres a následky blížiacej sa udalosti ste prežili v zdraví a mohli sa ďalej pokojne pripravovať jednak na ústnu časť, ale aj na prijímacie skúšky na vysoké školy. 

Odporúčané
PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl 30. mája 2023, 14:30

Berte, prosím, nasledujúce riadky ako dobre mierené rady vysokoškoláka, ktorý si nie tak dávno prešiel rovnakou ceremóniou, a to bez akejkoľvek ujmy. Maturita je v hlavách mnohých iste strašiak a ja sa tomu nečudujem - už to nie je len o tých istých učiteľoch, ktorých máte možnosť počas školského roka spoznať bližšie. Teraz ide o centrálne riadenú udalosť - v našej krajine prebiehajú celoštátne testovania maturantov, ale aj piatakov a deviatakov pod hlavičkou NÚCEM - Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania. Na túto inštitúciu sa každoročne znesie vlna kritiky za nezrozumiteľné zadania niektorých úloh v testoch, no je potrebné povedať, že robia viac prospechu než škody. Pokúsim sa v stručnosti načrtnúť, čo je potrebné urobiť k tomu, aby ste na písomných maturitách obstáli čo najlepšie a zároveň bez toho, aby ste sa pripravili o duševné zdravie. Zameriam sa na testy zo slovenského jazyka a cudzieho jazyka, keďže tými si musí prejsť každý.

Manuál úspešného maturanta: Ako prežiť písomnú časť maturitnej skúšky v zdraví a spokojnosti?
Zdroj: ichef.bbci.co.uk

 

Do lavíc s pokojom. Uvedomte si, že hoci ide o celoštátne testovanie, je to stále "len" test. Takých ako vy bude v daný deň sedieť v strese niekoľko tisíc a nie je dôvod k tomu, aby ste toto číslo navýšili o ďalšieho človeka. Na rozdiel od bežných písomiek v škole, tu vám nikto nedáva známku, iba percentá. Tie síce budú zobrazené na vašom maturitnom vysvedčení, ale ani ja osobne, ani nikto iný z môjho okolia sa nestretol s tým, že by výsledok písomnej časti maturitnej skúšky zohrával nejakú úlohu v jeho prijatí na vysokú školu, prípadne do zamestnania. Samozrejme, je dobre myslieť na to, že určitú spodnú hranicu získať musíte, ale tá je už roky nastavená tak, že človek s priemernou inteligenciou, pokiaľ nežil na strednej izolovaný od pozemského ľudu, je schopný túto hranicu dosiahnuť, aj keby nechcel. Ak si toto uvedomíte (alebo sa o to aspoň pokúsite), máte z polovice vyhrané. 

Dôsledne čítajte text a rozplánujte si vypracovanie zadania. Alfou a omegou úspechu na písomkách je, aby ste sa poriadne oboznámili s tým, čo od vás autori testu chcú. Niekedy výber správnej odpovede dokáže výrazne ovplyvniť jedno zle prečítané slovíčko v otázke. Autori majú veľmi radi chytáky a iné "zákerné" zadania, ktoré nie sú ničím iným, iba snahou o zapojenie vašich mozgových závitov a oprášenie všeobecného prehľadu. Ako príklad uvediem otázku - ako sa volá muž, ktorý plní v lietadle rovnaké funkcie ako letuška? Priznám sa, že som žasol nad tým, čo niektorí študenti dokázali vymyslieť - letuško či letušník patrili medzi obľúbené odpovede. Pritom stevard je povolanie, ktoré, a o tom som presvedčený, pozná každý jeden maturant, ale pod stresom si to nebol schopný uvedomiť, a to je škoda. Druhou vecou je čas. Na začiatku budete dozorkonajúcou osobou oboznámení s tým, koľko času na vypracovanie daného testu máte a tiež, akým spôsobom máte vypĺňať hárok s odpoveďami. Predtým, ako začnete s riešením, vyhraďte si aspoň 15 - 20 minút časovej rezervy k tomu, aby ste si mohli v pokoji skontrolovať vaše odpovede. Jednou z vecí, ktorá dokáže maturanta vyviesť z rovnováhy, je fakt, že odpovede nezaznačujete do testu, ale do samostatného odpoveďového hárka. Odporúčam vám, aby ste si najskôr odpovede značili do hárku ceruzkou a až v záverečných minútach ich napísali perom, keď budete mať istotu v ich správnosti. Pero sa predsa len gumuje ťažšie ako ceruzka.  

Odporúčané
Anketa: Čo dostaneš za maturitu? Pýtali sme sa pred školami Anketa: Čo dostaneš za maturitu? Pýtali sme sa pred školami 26. mája 2023, 15:15

Nenechajte sa zaskočiť. Rátajte s tým, že minimálne jedna - dve otázky v teste vás môžu zaskočiť do takej miery, že pokiaľ sa prestanete sústrediť, budete schopní nad jednou otázkou mudrovať desiatky minút, čo vás bude stáť drahocenný čas na riešenie ostatných úloh. Z vlastnej skúsenosti vám môžem poradiť, aby ste v takejto situácii zachovali chladnú hlavu, nechali danú úlohu tak a išli na ďalšiu. Tých, ktoré vám budú robiť problém, bude oveľa menej ako tých, ktoré dáte s prehľadom. Je výhodnejšie si vyhradiť posledných 10 - 15 minút na ich riešenie, ako sa stresovať, či stihnete zodpovedať ďalších 35. To platí pre akýkoľvek predmet. V prípade cudzieho jazyka si dovolím spomenúť aj tzv. Listening. Pripravte sa na to, že kvalita zvukového záznamu nie je najlepšia (aspoň podľa mojich informácií) a pokiaľ máte "šťastie" na staršie reproduktory, šušťanie v nich tiež na zrozumiteľnosti toho, čo počujete, veľa nepridá. Pokiaľ sa dá, sadajte si dopredu. Budete mať väčšiu šancu, že zachytíte všetko dôležité.

Manuál úspešného maturanta: Ako prežiť písomnú časť maturitnej skúšky v zdraví a spokojnosti?
Zdroj: recipeforhealthdotcom.files.wordpress.com

Povinné čítanie - kameň úrazu. 9 z 10 študentov neodporúča Dom v stráni ako cenné obohatenie vašej osobnej knižnice. Je potrebné si priznať, že mnoho kníh, ktoré sú pre stredoškolákov prezentované ako tzv. povinná literatúra, nie je obsahovo veľmi atraktívna. Pritom ide v drvivej väčšine prípadov o skutočné skvosty, ktoré však s pokrokom doby trochu na škodu prichádzajú o punc kvality. Iste, aj ja keby som si mal vybrať medzi novou knihou Dominika Dána a Hviezdoslavovou Hájnikovou ženou, siahnem po kvalitnej slovenskej detektívke. Ale v spleti sociálnych sietí, televízneho balastu a internetových konšpiračných teórii nie je nikdy na škodu spoznať aj kultúrne bohatstvo Slovenska. A to sa neskrýva len v hradoch a zámkoch, múzeách a galériách, ale aj v knihách. Texty z povinného čítania sú základnou časťou testu zo slovenčiny. Test tvorí niekoľko úryvkov rôznych textov, pričom pri každom z nich nájdete niekoľko otázok na porozumenie daného úryvku, no tiež niekoľko, ktoré sa týkajú samotného diela. Kvalitný čitateľský denník alebo aspoň poznámky od zodpovedného spolužiaka a spolužiačky vám pomôžu nahrať podstatnú časť bodov. A možno podobne ako ja skončíte v Dueli a dostanete otázku, kto napísal Demokratov. Touto cestou ďakujem mojej pani učiteľke slovenčiny, že ma po tejto stránke toho v škole veľa naučila. 

Odporúčané
Anketa s maturantmi: Výška alebo rok voľna? („Maturita bola sranda, stačili by mi aj štvorky.“) Anketa s maturantmi: Výška alebo rok voľna? („Maturita bola sranda, stačili by mi aj štvorky.“) 17. marca 2023, 11:00

Ach, tá angličtina (iný cudzí jazyk). Najväčším strašiakom posledných rokov býva test z cudzieho jazyka, a to z toho dôvodu, že kým na stredných školách píšu študenti test úrovne B1, gymnazisti si to rozdávajú s úrovňou B2 (alebo C1, ak ste z jazykovo zameraného, resp. bilingválneho gymnázia). Niečo som už načrtol s Listeningom, ale v tomto odseku sa na to celý test z angličtiny pozrieme komplexne. Čakajú na vás tri časti - listening, writing a reading. K listeningu zopakujem len toľko, že využite maximum času na to, aby ste si počas dvoch prehraní každej z nahrávok dôsledne zapísali všetko, čo sa od vás vyžaduje v zadaní. Ďalší pokus už mať nebudete a každý bod k dobru sa vám môže zísť. Writing (Languange in Use) bola mojou najmenej obľúbenou časťou, pretože v niektorých prípadoch bolo pre mňa problematické rozpoznať, aký tvar príslušného slova mám do políčka doplniť. Niekedy ide o naozaj primitívne úpravy slov, takže sa nenechajte zaskočiť tým, že vám to v niektorých prípadoch príde až "príliš ľahké". Nie je to nič neobvyklé. Reading je podobne ako pri teste zo slovenčiny o porozumení textov. Tie nebývajú obzvlášť náročné a osobne vidím túto časť ako najschodnejšiu na získanie potrebných bodov.

Manuál úspešného maturanta: Ako prežiť písomnú časť maturitnej skúšky v zdraví a spokojnosti?
Zdroj: student.dnes24.sk

Sloh. Nie, ani na ten som nezabudol. Tie na vás čakajú aj pri rodnom, aj pri cudzom jazyku. Nemám v pláne im venovať nejakú zvýšenú pozornosť, a to z toho dôvodu, že som presvedčený o schopnosti každého jedného čitateľa. Keď ste došli až k týmto riadkom, abecedu zrejme ovládate a po toľkých najrôznejších komentároch, ktoré denne vídavam v internetových diskusiách, sa nebojím o to, že zo seba dokážete vyprodukovať to minimum slov, ktoré od vás na maturite budú požadovať. Stručné rady - píšte krasopisne. Znie to ako banalita, ale na rozdiel od diktátov a školských slohových prác, maturitný sloh sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane k inému učiteľovi ako tomu vášmu a nie každý má trpezlivosť k tomu, aby lúštil vaše hieroglyfy. Aspoň pre tento slávnostný deň sa pokúste premôcť a píšte poriadne. Pozor na počet slov. Ak limit prekročíte iba o zanedbateľné množstvo, nič sa nedeje. Avšak za vyšší presah sa trestá strhnutím percent. Rovnako je to aj v prípade gramatických chýb a zle daných čiarok. Pokiaľ sa necítite na komplikované súvetia, píšte radšej kratšie a jednoduchšie vety - to platí najmä o slohu z cudzieho jazyka. Konkrétne pri angličtine si uvedomte, za slovo sa považuje aj člen, a tak nie je problém požadovaný limit dosiahnuť v priebehu niekoľkých desiatok minút. Vyvarujte sa opakovaniu rovnakých slov. K dispozícii budete mať aj rôzne slovníky - použite ich. Na to tam sú.  

Odporúčané
Maturitný test zo slovenčiny sme dali vypracovať vylepšenej AI. Na akú známku by zmaturovala? Maturitný test zo slovenčiny sme dali vypracovať vylepšenej AI. Na akú známku by zmaturovala? 15. marca 2023, 19:05

Vyzbrojte sa. Dostatok jedla a pitia vám pomôže tieto stresujúce dni prežiť v pohode. Možno by ste neverili tomu, ako veľmi sa dá vyhladnúť pri obyčajnom teste. Podobné pocity zažívam aj teraz na skúškach, kedy pred ňou sotva niečo dám do brucha, no následne po nej, keď opadne stres, som schopný zjesť aj stádo volov. Taký som hladný. Nezabudnite si ani dostatok písacích potrieb. Nie je nič trápnejšie, ako prosiť o pero či ceruzku počas testu. Zbytočne vás to vyvedie z konceptu a zdrží o cenné minúty. Ja osobne neurobím krok bez svojich hodiniek. Kontrola času je oveľa pohodlnejšia ako na telefóne. Už predošlé generácie vedeli, že kvalitné hodinky sú základ. Nemusíte si kupovať rovno platinové rolexky, ale v prípade testu, kde časový limit predstavuje zásadný element, je čokoľvek, čo vám pomôže k jeho kontrole, prospešné. 

Slovo záverom. S odstupom rokov spomínam na svoju maturitnú skúšku iba v dobrom. Pamätám si, že niekoľko dní sme v triede nehovorili o ničom inom ako o niekoľkých, pre nás zákerných otázkach, o ktorých zmysle sme silne pochybovali. Pocity z testu však vyprchali veľmi rýchlo. Jednak sme si boli vedomí toho, že to "nešlo nenapísať" a jednak sme sa opäť vrátili k učeniu na ústnu maturitu a k testovým otázkam na prijímačky. Želáme vám, milí maturanti, aby ste písomky zvládli s pokojom a ak vám k nemu pomôže aj tento článok.

Domov
Zdieľať
Diskusia