Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2017, 16:34
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenská technická univerzita v Bratislave vyplatí študentom až 3 milióny eur na štipendiách

REFRESHER
Uložiť Uložené

Štipendium dostanú dokonca študenti ktorí vycestujú na časť štúdia do zahraničia. A tiež študenti s dobrými študijnými výsledkami či výsledkami vo vede, výskume a umení.

Strávila som rok na univerzite v nemeckom Wismare. Ak by som nedostala štipendium, nemohla by som vycestovať, neutiahla by som náklady na pobyt. Štipendium mi pomohlo pri príchode do Nemecka aj počas celých 10 mesiacov pobytu. Keď som si v druhom semestri ešte našla prácu, príjem spolu so štipendiom stačil nielen na všetky výdavky, ale aj na cestovanie po Nemecku a okolitých krajinách,“ hovorí študentka Fakulty architektúry STU Miriam Szábolová. Dostala motivačné štipendium, ktoré patrí študentom, čo strávia časť štúdia v zahraničí. Najväčší „balík“ však ide na podporu študentov vybraných študijných odborov. Stačí si vybrať správny odbor a študent či študentka dostane  odborové motivačné štipendium.

Medzi podporované odbory patrí väčšina študijných programov, ktoré STU ponúka. Od aplikovanej informatiky, cez elektroniku, informatiku, kybernetiku a energetiku až po chémiu, biotechnológie, stavebníctvo, vodné stavby a vodné hospodárstvo energetické stroje a zariadenia či výrobnú techniku a výrobné technológie. Na tieto odborové štipendiá  má STU vyčlenených 1,5 milióna eur, pričom študent môže získať jednorázovo až 870 eur. V prípade študentov v prvom roku bakalárskeho štúdia sú dôležité výsledky štúdia v poslednom ročníku na strednej škole. Pri starších študentoch rozhodujú výsledky predchádzajúceho štúdia na univerzite.

Medzi študijné odbory, za ktoré možno dostať štipendium na STU, patrí aj informatika, aplikovaná informatika, ale aj robotika či elektronika. 

Slovenská technická univerzita v Bratislave vyplatí študentom až 3 milióny eur na štipendiách
Zdroj: STU

Ďalšie motivačné štipendiá môžu dostať študenti, ktorí dosahujú mimoriadne výsledky v štúdiu, vo výskume a vývoji, reprezentujú univerzitu v športových či umeleckých súťažiach. Medzi takýchto študentov môže univerzita rozdeliť v nasledujúcom akademickom roku viac ako pol milióna eur. Študenti môžu získať  až 1290 eur.

Štipendium za športovú reprezentáciu získal napríklad študent Materiálovotechnologickej fakulty STU v Trnave  - Filip Praj, juniorský Majster sveta aj Európy v športovej streľbe. „Štipendium mi veľmi pomohlo. Celé som ho investoval do môjho športového rozvoja, napríklad som si uhradil vstupy do fitnes centra, tréningové položky a tiež som si kúpil športové vybavenie. Chcem sa veľmi poďakovať za takúto podporu.“

Štipendium na STU získajú aj úspešní športovci, mladí vedci či umelci. Dostal ho aj Ján Volko, študent FIIT STU, ktorý práve získal striebro na halových ME v šprinte na 60 metrov a vytvoril slovenský rekord.  Foto: FB J. Volka

Slovenská technická univerzita v Bratislave vyplatí študentom až 3 milióny eur na štipendiách
Zdroj: STU

Na ďalšie mimoriadne štipendiá STU ročne vyčlenení asi 200-tisíc eur. Získajú ich  študenti, ktorí absolvujú časť štúdia v zahraničí. Šancu dostať sa na zahraničný študijný pobyt či pracovnú stáž má každý študent Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Mimoriadne štipendium môžu získať aj študenti, ktorí si vynikajúco plnia študijné povinnosti počas celého štúdia či štúdium ukončia vynikajúcou záverečnou prácou, ale aj zahraniční študenti, vrcholoví športovci či študenti, ktorí sa angažujú v prospech univerzity. Mimoriadne štipendium môže byť jednorazové aj pravidelné až do 860 eur.

Štipendium dostanú aj študenti, ktorí vycestujú na študijný pobyt do zahraničia. „Štipendium mi pomohlo pri príchode do Nemecka aj počas celých 10 mesiacov pobytu,“ hovorí študentka Fakulty architektúry STU.

Slovenská technická univerzita v Bratislave vyplatí študentom až 3 milióny eur na štipendiách
Zdroj: STU

Študenti z nízkopríjmových rodín môžu získať sociálne štipendium na úhradu nákladov spojených so štúdium. Na tie má STU 1,5 milióna eur. Okrem štipendií podporuje STU talentovaných študentov aj prostredníctvom ďalších programov. Mladí vedci sa môžu uchádzať o univerzitné granty na výskum alebo môžu získať odmenu za najlepšie vedecké publikácie či výnimočné umelecké diela. 

Univerzita nie je len učenie, ale aj zábava, na STU si študenti môžu vybrať z množstva športov.

Slovenská technická univerzita v Bratislave vyplatí študentom až 3 milióny eur na štipendiách
Zdroj: STU

Čo ešte nájdu študenti na STU?

  • Podľa údajov pracovného portálu a portálu lepšieškoly.sk majú absolventi STU najvyššie platy a najviac ich vyhľadávajú zamestnávatelia  
  • Internáty s najrýchlejším pripojením na internet - 10 GB
  • Rôzne športoviská, 3 plavárne, lezecká stena, strelnice, ihriská na basketbal, volejbal, plážový volejbal, tenisové kurty, fitnes centrá, atletická dráha...
  • Šancu robiť výskum a získať praktické skúsenosti v nových laboratóriách zameraných na  top výskumné oblasti  - informačná bezpečnosť, internet, elektronika, fotonika, robotika, nanotechnológie, biotechnológie, materiálový výskum, dizajn, bezpečnosť a ekologické parametre stavieb, stroje a informatizácia výrobných procesov
Slovenská technická univerzita v Bratislave vyplatí študentom až 3 milióny eur na štipendiách
Zdroj: STU

Je fajn vidieť,  keď sa škola snaží svojich študentov motivovať aj týmto spôsobom, keďže pre tých, ktorí investujú všetko svoje úsilie do vzdelávania už neostáva energia ani čas na to, aby si našli aj prácu. A dobrou správou je aj to, že netreba za každú cenu  odísť študovať zo Slovenska v zahraničí. Stačí si vybrať dobrú „domácu“ univerzitu a keď sa rozhodnete vycestovať na študijný pobyt či stáž, nie je to problém a ešte vám vyplatia štipendium.

Domov
Zdieľať
Diskusia