Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2017, 23:42
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Etna sa prebudila! Najväčšia európska sopka chrlila lávu

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA SOPKA
Uložiť Uložené

Úžasné prírodné divadlo zo Sicílie.

Taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV) dnes oznámil veľmi zaujímavú a čiastočne aj znepokojujúcu správu. Etna, najväčšia európska sopka, sa dnes opäť prebudila a začala chrliť lávu. Etna je jedna z najaktívnejších svetových sopiek, no celá jej aktivita zväčša spočíva v tom, že dookola chrlí popol, keď začne vytekať láva, vždy ide o vzácnu a veľkú udalosť. Tentokrát však našťastie nikto nebol v nebezpečenstve, Etna dala o svojej plánovanej aktivite vedieť už asi pred dvomi týždňami a niekoľko ľudí bolo z jej blízkosti evakuovaných. Veľké nebezpečenstvo však dnes nehrozilo a popol neovplyvnil ani leteckú dopravu v neďalekom meste Catania.

Etna je vysoká 3329 metrov a ide o najvyššiu európsku sopku - jej výška sa však mení v dôsledku erupcií. Erupcie Etny sú poväčšine pokojné, láva si jednoducho vytečie cez jeden z kanálov a spáli niekoľkým farmárom ich úrodu. Dnešný výtok sa rozhodne nedá porovnať s katastrofickým výbuchom v roku 1669, kedy zemetrasenia sopku na boku doslova roztrhli. Z trhliny sa následne valila láva takmer dva mesiace, ktorá za pár minút spálila na popol priľahlé mestečko Nicolosi a následne ešte ďalšie dve mestá plus niekoľko dedín. Ďalšia významná erupcia sa stala v roku 1928, tentokrát bolo zničené mestečko Mascali. V roku 2002 zas Etna vyprodukovala mračná natoľko výrazné a veľké, že boli vidieť z druhej strany Stredozemného mora a dokonca aj z vesmíru. Ďalší výbuch sa stal v roku 2007, tentokrát však bez akýchkoľvek úmrtí. Etna má erupcie zhruba každé dva roky a pokiaľ sú všetci v bezpečí, vždy ide o skutočne úchvatné divadlo.

Živé prenosy by mali byť funkčné až do skončenia erupcie, ak niektorý z priložených nefunguje, livestream nájdeš na Facebooku talianskych záchranných zložiek, ktoré všetko z blízkosti zachytávajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia